В Острозькій академії показали документальну стрічку про Євгена Гуцала

12 Березня 2019, 12:40
3268

До Національного університету «Острозька академія» завітав український актор, сценарист, режисер, продюсер Василь Вітер із документальною кінострічкою «Євген Гуцало. Куди біжить дорога».

Подія відбулась у середу, 6 березня. Про це повідомили на сайті університету.

Цей фільм-портрет демонструє життєвий та творчий шлях українського письменника, журналіста, поета і кіносценариста Євгена Гуцала. Кінострічка  відображає маловідомі факти та епізоди життя письменника, озвучені в численних інтерв’ю друзів, сучасників та близьких людей, які створюють екранний образ митця.

«Я знав Євгена Гуцала особисто, і мені важко було знімати фільм про цю людину, не пропускаючи все крізь себе», – зауважив перед показом фільму режисер Василь Вітер.


 

За словами режисера, фільм знятий за сценарієм дружини Євгена Гуцала – письменниці Лесі Ворониної, автором ідеї став його небіж – Андрій, син рідного брата Євгена Пилиповича — Віталія. Євген Гуцало був відомий українському читачеві не тільки через слово, тобто через численні прозові і поетичні твори. В українському кінематографі також збережено авторство цього блискучого літератора. За його новелами і повістями свого часу були зняті фільми такими відомими режисерами: Юрієм Іллєнком, Олегом Біймою, Ігорем Кобриним та Василем Вітром.

Про талановитого українського письменника, нині вже класика української літератури другої половини ХХ століття  його друзі, колеги, соратники говорили: «Він був типовим шістдесятником.», «Йому боліло все.», «В його таланті було щось Моцартівське».


 

«Ми вивчали творчість Євгена Гуцала ще зі школи, і з радістю продовжуємо читати його в університеті. Тому нам, студентам, надзвичайно цікаво переглядати документальні фільми-портрети про письменників різних періодів і дізнаватися цікаві факти про їхнє життя, які не подаються у підручниках.  Звісно прикро, що деякі плоди творчості Гуцала є актуальними досі, зокрема публіцистичний цикл статей «Ментальність орди». Адже письменник був одним із перших, хто в ті часи відкрито писав про корені російської експансіоністської політики, яку ще сьогодні продовжують вести російські агресори», – зазначила студентка другого курсу гуманітарного факультету Юлія Алексеєнко.



 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром