Школярі та студенти змагалися в декламації віршів

05 Березня 2019, 20:50
Іванна Манелюк 4685
Іванна Манелюк

В Острозькій академії відбувся традиційний конкурс декламаторів, присвячений 205-й річниці від Дня народження Тараса Шевченка. Власні вірші, поезії класиків і сучасних авторів читали учениці міста та студентки університету у вівторок, 5 березня.

Журі оцінювало учасниць конкурсу за володіння текстом, ораторські здібності, дотримання мовних норм, використання міміки, жестів і зовнішній вигляд. На початку конкурсу до присутніх із вітальним словом звернувся завідувач кафедри української мови і літератури НаУОА, професор Іван Хом’як.

«Слово Шевченка – віще, вічне і вагоме. Бажаю вам усім виступити якнайкраще», – сказав Іван Миколайович.

Вірші читає Соломія Кримінська
Вірші читає Соломія Кримінська

 

Першою до слова запросили десятикласницю Острозького НВК «Школа І–ІІІ ступенів - гімназії» Соломію Кримінську, яка вразила глядачів авторською поезією «Священна віра поколінь». Опісля на сцені звучали вірші Ліни Костенко, Володимира Сосюри, Леоніда Кисельова, Олександра Олеся, Сергія Жадана у виконанні студенток-філологинь Острозької академії. Завершила конкурс другокурсниця Юлія Зінчук із власною поезією.

Поки журі підраховувало бали, перед аудиторією виступив хоровий колектив Острозької академії (керівник – Юлія Гефтер), який виконав твори на слова Т. Шевченка «Зоре моя вечірняя», «Бандуристе, орле сизий», українські народні пісні «Чорні очка, як терен», «Віє вітер, віє буйний», «Глибока кирниця».

Співає хор під керівництвом Юлії Гефтер
Співає хор під керівництвом Юлії Гефтер

 

Згодом зі своїм баченням музичності текстів Т. Шевченка поділилися докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури НаУОА Світлана Кочерга.

«Шевченко – великий. І, як кожна велика людина, він суперечливий. Але якщо ви відчули цю музику в його слові, відчули музику у творах, написаних за його віршами, то це і був шлях вашої ініціації як українців», – відзначила Світлана Олексіївна.

Професорка розповіла про музичний шлях Шевченкового «Заповіту», згадала життєву ситуацію, коли у Львівському оперному театрі французький колектив співав твір на слова Шевченка.

«Коли в цій урочистій тиші дослухали до кінця музику, відбулося щось особливе – без закликів, без мітингів частина людей уперше відчула себе українцями. …Бережіть у собі рідну пісню, бережіть у собі ті моменти всього нашого єства на Шевченкове слово, на Шевченкову музику», – завершила виступ Світлана Кочерга.

Наприкінці конкурсу голова журі Іван Хом’як уручив усім учасницям грамоти та книги українських письменників.

Грамоту за І місце та грошовий приз отримала десятикласниця з міської гімназії Соломія Кримінська. ІІ місце здобула другокурсниця Іванна Манелюк, ІІІ – студентка 2 курсу Юлія Зінчук. Дівчата також отримали грамоти, грошові винагороди та книги від організаторів.

Нагороду отримує Тетяна Оріховська
Нагороду отримує Тетяна Оріховська

Нагороджують Іванну Манелюк
Нагороджують Іванну Манелюк


Організатором заходу була кафедра української мови і літератури НаУОА, зокрема кандидат філологічних наук, старший викладач Юрій Миненко.

 

Читайте також:

Визначили найкращих декламаторів поезії Тараса Шевченка

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024