Патріарх Варфоломій відмовився обговорювати легітимність ПЦУ з проросійськими церквами

02 Березня 2019, 12:39
Патріарх Константинопольський Варфоломій 1557
Патріарх Константинопольський Варфоломій

Патріарх Константинопольський Варфоломій відмовився зібрати собор предстоятелів православних церков для обговорення автокефалії Православної церкви України.

Про це повідомляє «Українська Правда» з посиланням на сайт РПЦ, так Варфоломій відповів на відповідне звернення предстоятеля Антіохійської православної церкви, що не визнає автокефалії ПЦУ.

У відповідному листі Вселенський патріарх пише, що в Константинополі «читали уважно» лист Антиохійського патріарха від 31 грудня 2018 року.

«У відповідь ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православних церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозну підставу утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть незгодні один з одним», – зазначив Варфоломій.

Він також додав, що всі інші новостворені автокефальні церкви були затверджені також без загального обговорення автокефальними церквами.

«Велика свята церква Христова, дивлячись у любові й самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зібранні мільйонів віруючих, до обіймів канонічною церквою після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без православного собору або загального обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їхньому становищі усіма церквами, і імена їхніх нових предстоятелів додані в диптих», – йдеться у листі.

Як пише видання «Церкваріум», раніше глава Антіохійського патріархату звертався до Варфоломія із закликами обговорити «українське питання» на Всеправославному рівні. З таким же проханням зверталися і інші автокефальні церкви, які перебувають у сфері впливу Москви – польська та чеська.

«Вселенський патріарх розуміє, що ідея з Всеправославним собором у тому форматі, в якому він існує – утопічна і не може бути реалізована. Оскільки кожна автокефальна церква має право вето. Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної церкви України і тому вона скористається своїм правом вето так само, як світська влада РФ робить це у Раді безпеки ООН», – пише видання.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024