Жителі Острожчини обговорили продовження експлуатації енергоблока ХАЕС

28 Лютого 2019, 13:02
3595

Жителі Острозького району, місцеві посадовці та фахівці Хмельницької АЕС обговорили доцільність продовження терміну експлуатації енергоблока №1 атомної електростанції.

Громадські обговорення, на яких ішлося про це, відбулися у вівторок, 26 лютого, в приміщенні Острозького РБК.

Під час громадських обговорень команда спеціалістів Хмельницької АЕС ознайомила жителів Острожчини з основним обсягом робіт із продовження терміну експлуатації, факторами безпеки, питаннями радіаційного та екологічного контролю в зоні спостереження атомної станції. Зокрема виступили Євген Мелешко, Сергій Романік, Ігор Власюк, Олександр Левицький.

У доповідях представників ХАЕС ішлося про те, що вже виконано значний обсяг робіт із продовження терміну експлуатації та погоджено з Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ) рішення щодо будівель і споруд, трансформаторів, турбоустановки, трубопроводів реакторного, турбінного відділень, хімічного та електричного цехів, систем технічної води відповідальних споживачів, кабельної продукції.

Основним документом, на базі якого має бути ухвалене рішення щодо продовження терміну дії ліцензії на експлуатацію енергоблока №1 ВП ХАЕС у понадпроектний строк, є «Звіт з періодичної переоцінки безпеки» (ЗППБ), в якому проаналізовані 14 факторів безпеки, а також комплексний аналіз безпеки. ЗППБ розробляється на основi Звiту з аналiзу безпеки енергоблока, погодженого ДІЯРУ, з урахуванням проведених модернiзацiй, досвiду експлуатацiї та новiтнiх науково-технiчних даних.

Громадськість Острозького району насамперед цікавили питання безпечної експлуатації енергоблоків, пільг і гарантій для населення. Говорили також про будівництво енергоблоків №3, №4 ХАЕС, водні ресурси.

1

 

Підсумки обговорення громадськістю Острозького району стратегічно важливого для енергетики України і енергонезалежності держави питання продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ХАЕС будуть відображені у відповідному зверненні учасників громадських слухань, яке надрукують у районній газеті.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром