Що святкуємо 23 лютого: день ангела Галини й Марка

23 Лютого 2019, 08:38
7161

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні субота, 23 лютого.

Хороший день починається з приємних думок і добрих справ. Налаштовуйтеся на позитив! Нехай ваш день буде веселим і добрим!

23 лютого День ангела відзначають Ганна, Антон, Аркадій, Валентина, Ваптос, Василь, Гаврило, Галина, Геннадій, Герман, Григорій, Іван, Іоаким, Карп, Лука, Лонгін, Марк, Мартирий, Павла, Пімен, Порфирій, Прохор, Семен, Еннафа.

Свій день народження святкує Петро Кралюк, професор Національного університету «Острозька академія». Вітаємо!

У православ'ї 23 лютого відзначається пам'ять святих Прохора і Харлампія. З кожним днем відчувається наближення весни. Куштувати страви з риби дозволяється, незважаючи на те, що цей день випадає на пост. У народі говорили, що 23 лютого потрібно обов'язково помолитися святому Харлампиев, щоб отримати захист від загибелі без покаяння - це вважалося самої страшною смертю для православного християнина, оскільки тільки розкаялася душа може потрапити в Рай.

У народі говорили: "Побачила зима Прохора і голосно заохала». На Прохора вже помітно було значне збільшення тривалості дня. Сонце високо піднімається над горизонтом, зігріває землю, а морози слабшають.

Народні прикмети на 23 лютого

  1. Ясний місяць на Прохора - будуть грози
  2. Якщо на Прохора, 23 лютого, і на наступні 6 днів погода морозна, то в березні буде тепло
  3. Якщо людина 23 лютого несподівано потонув, упав або заблукав у лісі, кажуть, що це лісовик проказничает. Вважалося, відповідно до прикметами, що така людина, напевно, скоїв якийсь страшний гріх, адже ні лісовик, ні водяній не сміє зачепити праведника.
  4. Якщо холоднеча в цей день, то боятися її не слід, адже говорили: "На Прохора зима злиться, але весну чує»
  5. Якщо 23 лютого розпочати лікувати серйозну хворобу, то можна розраховувати на сприятливий результат.

Цей день в історії:

  • 303 — римський імператор Діоклетіан наказав знищити християнську церкву в Нікомидії, що дало початок восьми рокам Діоклетіанського переслідування.
  • 532 — візантійський імператор Юстиніан I наказав побудувати нову православну базиліку в Константинополі — Собор Святої Софії.
  • 1455 — традиційна дата видання Біблії Гутенберга, першої західної книги, надрукованої рухомим типом.
  • 1833 — у військовому міністерстві Франції видано наказ, згідно із яким "…офіцери генерального штабу можуть залучатися (французькою мовою-attache) до посольств для виконання дипломатичних завдань. Початок створення інституту військових аташе, як першооснови воєнної дипломатії.
  • 1836 — розпочалася Битва при Аламо в Сан-Антоніо, штат Техас.
  • 1863 — британські мандрівники оголосили про відкриття ними джерел річки Ніл.
  • 1874 — британський майор Волтер Вінгфілд запатентував нову гру на свіжому повітрі, яка нині усім відома як теніс.
  • 1886 — американець Холл електролітичним методом отримав алюміній.
  • 1918 — щойно утворена армія комуністів (в подальшому РСЧА) зазнає першої нищівної поразки від військ Кайзера. Пізніше з'явилася легенда про перемогу над німцями, що пов'язувала цю перемогу із встановленням свята День Радянської Армії.
  • 1944 — розпочалася депортація чеченського народу.
  • 2000 — Карлос Сантана одержав 8 нагород «Греммі» — з десяти можливих номінацій. У 2003 році цей результат повторила Нора Джонс, яка також завоювала вісім статуеток «Греммі».
  • 2010 — невідомі злочинці залили більше 2,5 мільйонів літрів дизельного палива та інших вуглеводнів в річку Ламбро, в північній Італії, що призвело до екологічної катастрофи.
  • 2012 — серія нападів на території Іраку, 83 вбитих і понад 250 отримали поранення.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024