Що потрібно знати острожанам про новий порядок реєстрації актів цивільного стану

22 Лютого 2019, 16:25
Фото ілюстративне 3526
Фото ілюстративне

В Острозькому районі планують надавати адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через ЦНАП.

Про це йдеться на сайті Головного територіального управління юстиції у Рівненській області.

У Рівненській області надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через ЦНАП планується здійснювати у містах Вараш, Дубно, Рівне, та Березнівському, Демидівському, Здолбунівському, Корецькому, Костопільському, Острозькому, Радивилівському, Рівненському і Сарненському районах.

Наразі тривають підготовчі заходи щодо впровадження таких змін. Зокрема відбулося навчання адміністраторів центрів, які в подальшому наватимуть ці послуги. І триває інформаційно-розяснювальна робота серед жителів області щодо порядку їх надання. 

Нагадаємо, що наказом Міністерства юстиції України від 29.08.2018 № 2825/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» затверджено, що окремі послуги державної реєстрації актів цивільного стану можуть надаватися через ЦНАП.

Це стосується державної реєстрація народження, шлюбу, розірвання шлюбу (за спільною заявою подружжя, яке не має дітей), зміни імені, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, реєстрації смерті. 
Планується, що центри забезпечуватимуть прийом заяв на отримання відповідних адміністративних послуг та видачу документів за результатами їх розгляду у випадках, передбачених правилами проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими Міністерством юстиції України.

Адміністративні послуги з державної реєстрації народження відповідно до частини першої статті 122, частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, смерті надаються через ЦНАП, у разі звернення заявників із заявою про державну реєстрацію народження. Така заява має бути поданою не пізніше одного місяця від дня народження дитини, та за наявності можливості надання органами державної реєстрації актів цивільного стану послуг з державної реєстрації народження та смерті у строки, визначені законом. Таким чином, адміністратор ЦНАПу встановлює особу заявника та за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян формує та реєструє заяву. Далі заявник за умови відсутності зауважень до відомостей, зазначених у ній, проставляє свій підпис. Якщо документи, що подаються для державної реєстрації актів цивільного стану, складені іноземною мовою, до заяви обов’язково додаються переклад їх тексту українською мовою, а також копії паспортного документа іноземця, посвідки на постійне чи тимчасове проживання або іншого документа, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України, засвідчені в установленому порядку.

Державна реєстрація актів цивільного стану, видача відповідного свідоцтва та у випадках, передбачених Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до законодавства.

У разі подання документів через ЦНАП отримання свідоцтва про народження, смерть, письмової відмови в проведенні державної реєстрації акту цивільного стану, висновку про надання дозволу на зміну імені чи про відмову у зміні імені здійснюється в ЦНАП, через який подано відповідну заяву.
Адміністратори центрів надання адміністративних послуг забезпечуватимуть отримання відповідних документів не пізніше наступного робочого дня з дня державної реєстрації акту цивільного стану чи прийняття відділом державної реєстрації актів цивільного стану рішення про відмову в проведенні такої реєстрації або складання висновку про надання дозволу на зміну імені чи про відмову у зміні імені.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024