Острог: обговорили продовження строку експлуатації першого енергоблока ХАЕС

18 Лютого 2019, 13:17
3205

В Острозі обговорили продовження строку експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС.

Громадські обговорення в нашому місті, яке входить до зони спостереження Хмельницької АЕС, відбулися в п’ятницю, 15 лютого. Участь у зустрічі взяли керівники та провідні фахівці ХАЕС, острозький міський голова Олександр Шикер, депутати міськради, охочі містяни. Загалом на слухання завітало майже 90 острожан.

Фахівці Хмельницької АЕС ознайомили присутніх з основним обсягом робіт із продовження терміну експлуатації, акцентуючи увагу на заходах із безпеки. Ішлося також, що процедура продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків для України не нова, адже перший блок ХАЕС вже десятий, який проходить цей шлях. Дев’ять українських енергоблоків успішно працюють з продовженням ресурсу.

Провідний інженер відділу охорони навколишнього середовища ВП ХАЕС Наталія Горпишин розповіла про екологічний стан у зоні спостереження ХАЕС, який від часу спорудження атомної електростанції відповідає природному радіаційному фону.


 

Після виголошених доповідей охочі поставити питання. Від імені громади Острога виступили Володимир Степанюк, Олександр Стратюк, Микола Скороход, Іван Глушман  та ін. Більшість питань стосувалися стану безпеки, соціальних гарантій та державних інвестицій для міста. Зокрема йшлося про те, щоб в Острозі встановити табло, на якому висвітлюватиметься актуальна інформація про радіаційний стан у 30-кілометровій зоні ХАЕС, налагодити систему сповіщень, допомогти місту придбати комунальний транспорт тощо. Міський голова Олександр Шикер наголосив на потребі внести зміни до нормативно-правової бази України, аби Острог зміг одержати державну субвенцію, недоотриману в попередніх роках. На ХАЕС запевняють, що проблемні питання, порушені під час громадських обговорень, будуть внесені до протоколу і донесені до найвищих владних інстанцій.

Наприкінці лютого громадські слухання щодо продовження терміну експлуатації енергоблока №1 відбудуться також в Острозькому районі. Про їхню дату повідомлять пізніше.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024