Ідемо вітати Олександра Шевчука: свята й дати 18 лютого

18 Лютого 2019, 09:10
4044

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 18 лютого.

Письменник О'Генрі казав: «Хто не знав бідності, любові і війни, той не жив повноцінним життям». Нехай ваш день буде добрим і спокійним, а життя - повною чашею. 

18 лютого День ангела відзначають Агафія, Антон, Василина, Євагрій, Макар, Полієвкт, Феодосій, Феодулія, Еллади.

Сьогодні День народження святкує Олександр Шевчук, військовий комісар Острозького територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Вітаємо!


 

18 лютого православна церква вшановує святу мученицю Гафію, яка постраждала за віру під час гонінь на християн. Народилася Агафія в заможній родині. Про неї дізнався місцевий градоначальник і наказав воїнам призвести Гафію. Градоначальник намагався обманом залучити Гафію до язичницької віри, але вона відмовилася. Гафію засудили до тяжких тортур, але в першу ж ніч після мук до Агафії прийшов апостол Петро і залікував всі рани. Коли ж градоначальник розпорядився продовжити тортури, Бог навів землетрус, і перелякані жителі звернулися до мучителя з вимогою припинити знущання над Агафією. Градоначальник відправив її назад у в'язницю, де вона і померла. В народі вважали, що Агафія протегує рогатій худобі. Саме тому, їй молилися про здоров'я тварин, просили зберегти їх від пристріту і псування.

Народні прикмети на 18 лютого

  1. Морозний день - весна буде ранньою і теплою, а влітку не буде дощів
  2. Немає снігу 18 лютого - чекайте посуху в літній період. Якщо вдаряє мороз - прикмета до того, що, швидше за все, літо буде спекотним
  3. Якщо на Гафію тепло, то зима вже закінчилася - можна чекати весну
  4. Якщо на вулиці 18 лютого стоїть морозна погода, то літо, згідно з прикметами, буде теплим і без дощів
  5. Спати в ніч на Гафію не можна, тому що біси в будинок проникнуть. Труби 18 лютого замазували глиною, а всі щілини затикали гілками чортополоха - вважалося, що це допоможе відлякати нечисть.

Цей день в історії:

  • 1885 — уперше опубліковані «Пригоди Гекльберрі Фінна» Марка Твена.
  • 1913 — Педро Ласкуран встановив рекорд, пробувши на посаді президента Мексики одну годину. Він склав присягу, призначив спадкоємця й пішов у відставку.
  • 1930 — американський учений Клайд Томбо виявив 9-ту планету Сонячної системи — Плутон. Повідомлення про це було зроблено 13 березня.
  • 1966 — завершене видання першої «Української радянської енциклопедії».
  • 1968 — до складу гурту «Pink Floyd» увійшов Девід Ґілмор, він замінив Сіда Баретта.
  • 1978 — пісня «Hotel California» гурту «Eagles» здобула «Греммі» як «Запис року».
  • 1979 — уперше за багато століть у Сахарі випав сніг.
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Хорватією та Угандою.
  • 2014 — в Україні почалося протистояння на Майдані Незалежності в Києві, внаслідок якого впродовж 3-х днів загинуло понад 80 осіб.
  • 2015 — Парламент Молдови проголосував за новий уряд на чолі з Кирилом Габурічем.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024