Дві церкви чи одна: тесівська громада досі не визначилася

17 Лютого 2019, 19:17
10329

У селі Тесів, що на Острожчині, знову було неспокійно – жителі вчергове зібралися на збори, аби вирішити конфесійну належність місцевого Свято-Миколаївського храму.

Нагадаємо, у неділю, 10 лютого, громада Тесова заявила про бажання приєднатися до Православної церкви України (ПЦУ). Ні настоятель храму отець Олександр (Завірюха), ні прихильники Української православної церкви (УПЦ МП) на збори не прийшли.

Упродовж тижня прихильники обох конфесій збирали підписи на підтримки ПЦУ й УПЦ (МП). Сільський голова Сергій Мартинюк розповів, що на підтримку ПЦУ селяни зібрали понад 100 підписів. А у п’ятницю, 15 лютого, після богослужіння відбулися збори й голосування, під час якого 57 осіб висловилося за Українську православну церкву, 13 підтримало ПЦУ.

Як розповіли селяни, під час голосування на подвір’ї церкви також були люди, які не мешкають у Тесові. Нам удалося поспілкуватися з пані Веронікою, дочкою місцевого священика. Вона розповіла, що на Стрітення до села завітали паломники з Межиріча, які, запевняє, участі в голосуванні не брали. Натомість, розповідає, священик обійшов оселі тесівчан і зібрав 240 підписів на підтримку УПЦ (МП).

Отець Олександр демонструє своє посвідчення священика
Отець Олександр демонструє своє посвідчення священика

У неділю, 17 лютого, до Тесова з’їхалося духівництво, зокрема отець Володимир (Шевчук) і благочинний Острозького благочиння Православної церкви України отець Юрій (Лукашик) та кілька хористів Свято-Миколаївського храму Острога. Правопорядок у селі охороняли працівники Острозького відділу ГУНП у Рівненські області. Поміж вірянами була чутка, що церкву хочуть опечатати, аби там не відбувалося жодних богослужінь.

«Ніхто опечатувати церкву не буде. Набагато краще й більш угодно Богу, коли в храмі моляться», – спростував побоювання отець Юрій.

2
Отець Юрій Лукашик роздає літературу про Томос і Православну церкву України
Отець Юрій Лукашик роздає літературу про Томос і Православну церкву України

 

Благочинний каже, що приїхав насамперед поговорити. Він додає, що просив показати вірянам статут, адже в четвертому пункті його загальних положень зазначено, що Українська православна церква керується архієрейськими постановами і соборами, які проводять у Російській православній церкві. Документа йому не надали.

Однак уранці церкву так і не відчинили – місцева громада на чолі з отцем Олександром почала молитися на вулиці. Пізніше до парафіян приїхав благочинний Острозького благочиння Української православної церкви Олександр Максим’юк.

1
Богослужіння провели надворі
Богослужіння провели надворі

2
Біля Свято-Миколаївського храму Тесова
Біля Свято-Миколаївського храму Тесова

Зі священиком на вулиці молилися віряни
Зі священиком на вулиці молилися віряни

1
До богослужіння приєднався благочинний
До богослужіння приєднався благочинний

«Ми нікуди не йдемо. Я прийшов сюди, тут була така церква, і я хочу, щоб вона такою ж була. Ми молимося до Бога, а Він один»,  – каже отець Олександр, настоятель місцевого Свято-Миколаївського храму.

Аби врівноважити конфлікт, охочим приєднатися до ПЦУ пропонують зареєструвати самостійну громаду та проводити богослужіння окремо.

Ми й надалі повідомлятимемо, як розвиваються події в Тесові та на Острожчині загалом.

Коментарі
17 Лютого 2019, 22:04
Краще щоб усі разом всім селом долучилися до Української Православної Церкви. Вона тепер канонічна і незалежна і рівна з усіма Помісними Церквами Світу. А головне що не є ворожою і московською. Добре коли всі люди разом приєднаються. Все ж залишиться як і було - і віра, і служби, і ікони і навіть мову можна залишити і навіть того самого батюшку, але совість буде спокійною, що молишся за свого Предстоятеля, а не за ворожого убивцю.
17 Лютого 2019, 22:33
а голова Тесова - це рєдкій дєгєнєрат! і про це всі знают. Він яке має взагалі відношення до коментарів щодо церкви?
17 Лютого 2019, 23:53
Хай спочатку Пан Мартинюк наведе порядок в селі, поприбирає на зупинці, біля сілької ради, біля кладовища. Що він взагалі доброго зробив для села, за період своєї посади? Яке має право, людина, яка навіть не ходить до тієї церкви, зараз бунтувати село, зривати богослужіння, привозити отців, які взагалі не мають відношення ні до села, ні до людей в цілому? Як так не мати совісті і ніякої поваги до людини, яка більш як 30 років служила Богу і людям? Стільки років все було добре, всіх все влаштовувало, а тепер що? Не до того Бога молитись почали? Бог один, і не важливо якою мовою молитися! Якщо ту купку людей, не влаштовує церква, Отець, хай привозять собі батюшку і правлять якою їм заманеться мовою, але не треба цієї війни. Хочуть порядок в Україні? Тут в маленькому селі толк навести не можуть!
17 Лютого 2019, 23:54
Рома ви розумієте, голова Тесова бореться неза Українську церкву,а зате щоб вигнати Батюшку.
18 Лютого 2019, 00:07
Цікаво,громада рішила перейти до ПЦУ,з яких це пір гомада з 13 чоловік все рішає.Люди неприймали таке рішення.Видно для нашого голови добре заплатили,що він таке колотить в селі.Бог все бачить.
18 Лютого 2019, 01:09
Чи ви,люди, не українці , чи не в Україні живете,що вас потрібно змушувати долучитися до визнаної світом Православної церкви України з українським митрополитом на чолі (не російським). Залишайте церковнослов'янську мову , просіть отця , бо прийде російське військо захищати права вас ,православних , а причина у них знайдеться.
18 Лютого 2019, 03:16
Чого ви каламутите воду? Чи ви не розумієте , що Томос уже в Україні і перейдуть усі . Але з часом , а не так швидко як "дехто " того хоче!
18 Лютого 2019, 05:07
Чому в питанні віри вічно двоє-троє беруться керувати всіма? Один носиться з томосом галопом по державі, і ще кілька таких же направляють: сюди йди- сюди не йди... Розмова з Господом- внутрішнє таїнство кожного, це особисте, а не по приказу.. А у нас до кожного плоту тулять закон - як кому дихати.. Тьху...
18 Лютого 2019, 10:42
Люди схаменіньтя, чому ви сваритись, ти українець, ти росіянин, та причом тут Росія. Церква повинна бути одна, в якій правиться церковнослов'янською мовою. І отець Олександр, він не за Росію, ВІН ЗА ВІРУ, ЯКА БУЛА І ПОВИННА БУТИ. Скиньте розові окуляри, комусь вигідно, а ви в селі колотнечу робите.Вірте в Бога, і лишайтесь тій вірі, в якій народились, і яку прийняли. А то ходили, було все добре, то взяли і вам томос добились, це ніби підлили масла в огонь, АЛЕ ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ, КОМУСЬ ЦЕ НА РУКУ☝☝☝
18 Лютого 2019, 11:53
Хочемо подякувати редакції газети, а також кореспонденту за правдиве висвітлення подій біля храму села. Надіємося й надалі статті будуть такі ж повні і різносторонньо висвітлені!!!
18 Лютого 2019, 12:12
наші засоби інформації не повинні бути заангажовані однією стороною, тоді і люди будуть більше довіряти пресі
18 Лютого 2019, 12:13
Інно - у мене немає слів. Читайте і переходьте за посиланням на офіційний сайт УПЦ МП. Процитую витяг із статуту УПЦ МП – хоч офіційно вона маскується без останніх двох слів. Наголошує - взято із офіційного сайту: http://orthodox.org.ua/page/statut-upts:<br/><br/> «Пункт 4. Українська Православна Церква здійснює свою спасительну діяльність на основі Святого Письма та Святого Передання, неухильно дотримується догматів православної віри та священних канонів і у своєму управлінні керується постановами Архієрейського Собору Руської Православної Церкви від 25 – 27 жовтня 1990 року та даним Статутом при повазі до державних законів і дотриманні їх.<br/>Пункт 5. Українська Православна Церква об’єднує єпархії, синодальні установи, благочиння, парафії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, сестринства та місії і є самокерованою частиною Руської Православної Церкви». <br/><br/>Важливі останні слова, хоч і самокерована, але частина ворожої рпц. Ось така церква діє в Україні, а ми дивуємося чого так все погано? Окупаційна московська церква цілеспрямовано керує українцями. Вони підсвідомо, навіть не розуміючи цього, і не усвідомлюючи це, готові воювати за ворога, знищувати і паплюжити своє. Прихожани УПЦ МП в Тесові ніби зомбовані, закодовані. Вони нічого не хочуть чути. У Тесові батюшка Олександр Завіруха налаштувує людей проти істинно української церкви - ПЦУ. Я вважаю, що він відкрито пропагує ворога, веде цілеспрямовано людей за собою до москви, поклоняється загарбнику. Це жах. Тут слів немає.
18 Лютого 2019, 12:13
але ж редакцією також керують люди ,і людський фактор є завжди, але висвітить правду, це дуже правильно і розумно . ОК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18 Лютого 2019, 12:16
Нарешті в Тесові приблизно тридціть приходжан на службі. А не так як нещодавно в храмі одна - пять бабусь.<br/>Можливо Бог дасть їм розум? <br/>Що на території України потрібна &quot;Православна Церква України&quot; без руско-московського забарвлення, і без згадок так званих &quot;канонічних Онуфрія і Кирила&quot;, а згадку Епіфанія і всіх святих України. <br/>А отцям які перефарбуються з &quot;канонічних&quot; в &quot;православні Українські&quot; вистачило сили духу попросити вибачення у Бога і в людей за розпалювання ворожнечі, і приниження іншодумців.
18 Лютого 2019, 12:18
сільському голові потрібно задуматись про своє ставлення навіть до людей, яких він вперше бачить , а нам , як мешканцям було дуже за стидно за свого місцевого &quot;гаранта&quot;
18 Лютого 2019, 12:21
Згідний &quot;Церква повинна бути одна&quot; але не ворожа, московська в умовах війни, окупації, загарбання. Зніміть &quot;розові окуляри&quot; - за кого ж ваш отець Олександр, як не за росію. Він ненавидить все українське, дивно, що ще українською мовою говорить. Саме він розпалює ворожнечу в селі, саме він відпрацьовує москальські гроші і вам голову затуманює. А ви як зомбі: &quot;ВІН ЗА ВІРУ, ЯКА БУЛА І ПОВИННА БУТИ&quot; - наша українська віра була тоді, коли на території москви ще й халупи не було. Саме вони вкрали у нас все. А ви дурні хочете лишатись в &quot;тій вірі, в якій народились, і яку прийняли&quot;. Саме москві і вашому &quot;батюшці все це вигідно, &quot;ЦЕ йому НА РУКУ☝☝☝&quot;!
18 Лютого 2019, 12:22
іване, якщо у вас немає власних розумних слів ,то не займайтесь передрукуванням однобоких розповсуджувальних статей ,і не розпалюйте того, чого насправді немає у тесові
18 Лютого 2019, 12:25
шановні місцеві - статут УПЦ (МП) це, на вашу думку, &quot;однобоке передруковування розповсюджуваних статей&quot;. Це щось нове.
18 Лютого 2019, 12:27
а вам місцеві не стидно паклюжити &quot;гаранта&quot; ви ни хочете чути іншої думки у Вас є Завірюха
18 Лютого 2019, 12:27
а вам місцеві не стидно паклюжити &quot;гаранта&quot; ви ни хочете чути іншої думки у Вас є Завірюха
18 Лютого 2019, 12:30
Іване - ви, думаєте, вони читали статут своєї церкви. У них все заміняє &quot;батюшка&quot;. Він сказав - значить будуть воювати за росію, наразі вони це роблять на словах, пізніше - візьмуть зброю. Так було на Донбасі - не дивуйтеся &quot;руським мір&quot; несе упц мп.
18 Лютого 2019, 12:34
Дякую за посилання. Справді у статуті УПЦ написано, що вона є частиною рпц. А батюшка казав, що незалежна. Значить - бреше!
18 Лютого 2019, 12:39
Це ж очевидно - москва через своїх попів впливає на свідомість українців. Я весь час закликаю читати і слухати не тільки священика, але й розумних людей, наприклад із Острозької академії. Сьогодні по першій програмі Українського радіо майже кожен дено говорять про нашу церкву, пишуть газети, та ж &quot;Замкова гора&quot;. Але люди не хочуть нічого чути. Не хочуть вчитися, не хочуть думати - як папуги повторюють, те що сказав завіруха із Вельбівного. Це жах, це ганьба!!!
18 Лютого 2019, 12:40
я спантеличена
18 Лютого 2019, 12:45
Дивно, що ви цього не знали. А ви знаєте, що кожен священик за радянської влади не міг отримати прихід, якщо він не погоджувався на співпрацю і кдб? КОЖЕН! І завіруха співпрацював із кдб. Він уже старшого віку.
18 Лютого 2019, 12:47
Замість пояснити, чого не хоче правити українською священник в Тесові перед церквою розмахує обгорткою рошенівської шоколадки, бо презедент якось не так пише... Оце ганьба
18 Лютого 2019, 12:48
Всі документи в москві. При потребі вони можуть їх &quot;витягнути&quot; і десь показати. В Латвії таке було недавно. Тому &quot;батюшки&quot; й &quot;тягнуть руку&quot; за москву. А ще їм платять, кажуть, по 400 доларів у місяць лиш би лишалися в рпц, точніше упц мп. А благочинним набагато більше
18 Лютого 2019, 12:52
а вам місцеві не стидно паклюжити &quot;гаранта&quot; ви ни хочете чути іншої думки у Вас є Завірюха
18 Лютого 2019, 12:55
Мене дивує, чому люди так патологічно ненавидять своє. Нам повернули право першородства. Прийняли в число 15 православних церков світу. Пропонують руку дружби - у відповідь тільки ненависть, а раніше були анафеми, прокляття. ЧОМУ? Невже краще бути за спиною ворога. Ось ще один пункт із того ж статуту упц мп<br/><br/>Пункт 3. Українська Православна Церква з’єднана з Помісними Православними Церквами через Руську Православну Церкву.<br/><br/>Читайте - ось посилання - це не я вигадав - http://orthodox.org.ua/page/statut-upts
18 Лютого 2019, 12:57
сатана криється в дрібницях, якось так
18 Лютого 2019, 13:00
Дякую за підтримку і хороші слова. Щоправда, вчора біля храму в Тесові одна жінка кричала, що я все набрехав, що &quot;спаплюжив церкву&quot;. Гірко, що люди не бачать очевидного - вони є інструментом в руках ворога. Налаштовує людей проти ПЦУ місцевий священик.
18 Лютого 2019, 13:03
Статут <br/>Свято-Микоївської парафії с. Тесів Осторзького району<br/>Ухвалений парафіяльними зборами 18 серпня 1991 року.<br/>Пункт 4. Парафія здійснює свою діяльність при дотриманні діючого законодавства, Статуту Української Православної Церкви, Статуту Рівненської єпархії, а також цього статуту.<br/>Пункт 5. У своїй діяльності парафія керується Статутом Української Православної Церкви, постановами соборів УПЦ, Священного Синоду УПЦ, Указами єпархіального архієрея, визначеннями Помісного та Архірейського Соборів.<br/>Рішенням Рівненського облвиконкому від 25.09.1991 р. №173 зареєстровано статут релігійної громади Української православної церкви в с. Тесів Острозького району Рівненської області.
18 Лютого 2019, 13:06
Моя дискусія Іване з вами закінчена, не хочеться тратити час. Так вболіваєте за Тесів, а кажете що з Острога, дивно, може ви і не Іван????
18 Лютого 2019, 13:08
Звичайно - вся проблема у священику. Їм із москви дана команда триматися. Вони &quot;підготували&quot; з допомогою своїх попів, телебачення, газет, інтернету &quot;свого&quot; президента, мабуть і не одного. Якщо вони мали силу втрутитися у вибори в США та інших країнах, то в Україні - в 100 разів легше. Черговому зраднику України буде до одного місця все українське і в тому числі національна церква. Вони знищать Україну з його допомогою, а також таких за паспортом українців, як завіруха, максимюк, бездумних тесічан - по суті кацапів. У душі вони ще &quot;совки&quot; і смерті ними будуть. Бо нема розуму свого, а лише чужий, московський, як і церква. Коло замкнулося.
18 Лютого 2019, 13:14
&quot;Парафія здійснює свою діяльність при дотриманні діючого законодавства, Статуту Української Православної Церкви&quot; і далі читайте статут УПЦ - http://orthodox.org.ua/page/statut-upts<br/><br/>Чи може щось не так на сайті? В будь якому випадку наразі ви відноситесь до рпц, в якої структурним підрозділом є УПЦ МП, потім Рівненська єпархія і Тесівська церква. Все що сказали чи написали у москві - в Тесові обовязкове до виконання. Церква - там дисципліна більша ніж в армії і поліції разом взяті.
18 Лютого 2019, 13:16
&lt;p&gt;Тесівчани, а скажіть-но: якою мовою ви записки про здоров&amp;#39;я пишете? якою мовою крім Отченашу й т.д. молитеся? Якщо помолитися просто від душі, на допомогу в біді? Українською чи російською? бо не молитеся ви про щоденні справи, родину, господарство старослов&amp;#39;янською, бо то мертва мова, книжна...&lt;/p&gt; &lt;p&gt;то яка має бути церква????&lt;/p&gt;
18 Лютого 2019, 13:21
Ось ще цитати із статуту УПЦ МП:<br/><br/>Пункт 6. До обов’язків Собору належить: <br/> <br/>а) збереження чистоти і неушкодженості православного віровчення і норм християнської моралі;<br/>б) збереження канонічної єдності Української Православної Церкви, а також її канонічної єдності з Руською Православною Церквою та з усіма Помісними Православними Церквами;<br/>в) нагляд за втіленням у життя рішень Помісних Соборів Руської Православної Церкви, Соборів Української Православної Церкви та ухвалених ними статутів;
18 Лютого 2019, 13:22
То як вам незалежність упц мп?
18 Лютого 2019, 13:23
Ось ще цитата із статуту упц мп<br/><br/>Пункт 5. Собор єпископів діє на підставі священних канонів Церкви, постанов Помісних і Архієрейських Соборів Руської Православної Церкви, а також Соборів Української Православної Церкви.
18 Лютого 2019, 13:24
Читаю ще. Може щось ще знайду цікаве!
18 Лютого 2019, 13:31
Шановний(на) &quot;ВВ&quot; та інші &quot;Місцеві&quot; і &quot;немісцеві&quot; в Тесові були Ви завжди останніми, і будете ними, бо першими вам страшно, і підтримати державу не хочете. А державі Ваші дороги і Ваші села без вашої підтримки не потрібні. А сільський голова спробував Вам щось довести, а Вам потрібно його зганьбити бо він &quot;Голова&quot; і нічого не добився вам. Ось і дорога, йому додому, якою не тільки Ви їздете і він, до Хрінова, також не буде потрібна ані державі ані йому бо пітримки у його починаннях немає ані у Вас, і з Вашою допомогою і в нього.
18 Лютого 2019, 13:33
Диву даєшся, як все просто. В Інтернеті, на їх же сайті, написано - &quot;частина&quot; рпц, а вони не вірять. Повторю за Іваном - читайте й думайте. Голова не для того, щоб її хусткою і шапкою накривати.
18 Лютого 2019, 13:38
Пані Марія в Тесові ще є оде покарання для іншодумців, розмах обкладенкою &quot;Рошена&quot; це тільки для очей, а насправді там &quot;КАРАТЕЛЬ ПІП&quot; анафему вміє накладати.
18 Лютого 2019, 14:05
А що значить &quot;досі не визначилась&quot; ? Що це за назва така ? Комусь не терпиться ? Скільки парафіяльна громада церкви с. Тесів буде визначатися (а не якась міфічно-абстрактна &quot;тесівська громада&quot;) - стільки будемо чекати і не пілікати.
18 Лютого 2019, 15:35
Диву даєшся, як все просто. В Інтернеті, на їх же сайті, написано - &quot;частина&quot; рпц, а вони не вірять. Повторю за Іваном - хай прихильники УПЦ читають й думають. Голова не для того, щоб її хусткою і шапкою її накривати.
18 Лютого 2019, 15:39
Ще вичитав у статуті упц мп - рпц:<br/><br/>Пункт 8. Як Предстоятель Української Православної Церкви, Митрополит Київський і всієї України є постійним членом Священного Синоду Руської Православної Церкви. <br/><br/>То й тепер незалежна, автокефальна - чи таки згідні прихильники &quot;канонічної&quot;, що ви є підрозділом рпц? Все на писано на сайті упц. Жодної вигадки. Шукайте за посиланням http://orthodox.org.ua/page/statut-upts
18 Лютого 2019, 15:56
Прості люди не мають часу читати, слухати професорів - ми мусимо дбати про сім'ю, гроші та ін. Що скаже священник ми в те віримо. А вони або свідомо, або випадково, не домовляють. Я чула, що о. Олександр казав, що УПЦ незалежна і самостійна, а ПЦУ це розкольники, неканонічні, прислужники сатани. Виходить, що не так. Я не хочу ходити в підрозділ рпц. Я розумію, що Росія могла б війну в Україні зупинити, закривши кордон. Але вона цього не робить.
18 Лютого 2019, 16:05
Цікаво &quot;дєвки&quot; пляшуть. Виходить і справді брехуни московські попи. А нам говорять!
18 Лютого 2019, 16:34
а тесовські барани стадом побігли за попом, який їх 28 років обманює, а голову села робить дурним
18 Лютого 2019, 17:29
Пишуть про віру. Цікаво те, що питання зовсім не в ній. Віру ніхто не пропонує міняти - православна залишається. І мову не йле про мову - хочете церковно-слов'янську, користуйтеся, хочете - переходьте на українську. Переходьте всі і разом зі священиком служіть Богу, моліться за Україну. Але ж все одно ні. Тут все просто - москва платить гроші і піп їх відпрацьовує. Їм треба путіна сюди привести, щоб захищав &quot;братів&quot; по вірі, як це він робив на Донбасі.
18 Лютого 2019, 18:05
Тупий народ. В Україні має бути українська церква. Спитаю - у москві скільки українських церков? Жодної - то чому тут має бути рпц? Точно барани
18 Лютого 2019, 18:12
Світом керують гроші. У кацабів їх багато. Вони й купили всіх попів. ТО за кацапію попи і агітують. А барани, такі як в Тесові, стадом за ними йдуть
18 Лютого 2019, 20:31
а ви- юзики, стасіки,та васіки хоч знаєте де у церкві двері, і куди ходили ваші діди ,прадіди ,просимо вас ,не лізьте до нашого села ,ми самі розберемося, а через наш перехід до пцу нічого на сході не припиниться ,бо ніхто з наших верхів у цьому не зацікавлений ,бо де ж вони будуть відмивать свої чисто українські гроші ,які у нас накрали
18 Лютого 2019, 20:36
Ви такі розумні. А чого ви раніше не полганяли москалів і попів коли стала незалежна Україна?
18 Лютого 2019, 20:42
В Україні має бути українська церква, а в Тесові - тесівська, а в Грозові - грозівська, в Розважі - розважська. Тільки так і ніяк інакше !
18 Лютого 2019, 21:45
Главна бараниха в Тесові Ада!
18 Лютого 2019, 22:10
Страшно.. Жах, що духовне вирішують в таких злобних, ненависних тонах.. А вас, Іване, почитати-послухати -то й на схід сонця не дивитися бо в тій стороні Росія.. Вибачте, але після ваших статей в газеті хочеться вмитися, бо там немає міри в ненависті.<br/>Яке ж то життя будувати дітям якщо всі проблеми вирішувати за принципом &quot;гав-гав&quot;, і &quot; я-я-я найправіший&quot;. У ваших статтях роздумів на грам, а ненависті- відрами..
18 Лютого 2019, 22:30
Лише демагогія і пустослів'я. &quot;хоч знаєте де у церкві двері&quot; - до чого це? Аби написати і різниці немає. &quot;куди ходили ваші діди ,прадіди&quot; - у них вибору не було - у нас є. &quot;просимо вас ,не лізьте до нашого села ,ми самі розберемося&quot; - це означає, що залишитесь в московській церкві. &quot;через наш перехід до пцу нічого на сході не припиниться&quot; - це не правда. Якби всі дружно перейшли і позбавились впливу москви, ситуація змінилася би. &quot;ніхто з наших верхів у цьому не зацікавлений&quot; - це саме те, що поширює москва і повторюють підлеглі їй попи.
18 Лютого 2019, 22:42
Для вас москва друг, а для мене ворог - то я й пишу. Ви любите ворога, я вважаю, що це неприродно. Якщо ви йому симпатизуєте, значить і ви несете відповідальність за те, що терористи роблять на Донбасі. Розливатися в любові до вбивць, і тих хто їх &quot;благословляє&quot; (рпц) я не буду. Тут є ненависть. Про те, щоб дружно перейти в ПЦУ - істинно українську церкву і жити мирно ви не бачите - для вас це ненавить. Загалом з вашого боку суцільна демагогія. В кожному вашому слові &quot;відро&quot; симпатії до ворога України - кацапії та її церкви упц мп і рпц. Якщо вона вам так мила - чого ви сидите в Тесові? Схема проста - сумка - вокзал - кацапія. Там усі церкви рцп. Ви мені жодного разу не віідповіли, чому ви так любите ворожу рпц і її структурний підрозділ УПЦ і ненавидите ПЦУ?
18 Лютого 2019, 23:15
Іване, чи як вас там? ви з головою дружите, втибачаюсь, бо вже не можливо читати ваші коментарі, а особливо останні, з ваших роздумів, по перейдуть всі на українську церкву і на сході щось змітиться, сміх тай годі. Війна що через церкви між державами почалась?????? Війна через церкву між людьми, через таких як ви. Ви або живете в Тесові, а тут прикриваєтесь, що ви з Острога., або незнаю навіть що подумати про вас, так бідненький убиваєтесь за долю Тесова.
18 Лютого 2019, 23:20
І якщо вам не подобається церква, бо це церква ворога, так які проблеми ходіть в ту, в яку вам подобається, вибір є, для чого писати тут що потрібно і не потрібно. Ви людям не указ, хто куди хоче, той і ходить. І не нав'язуйте людям все підрад. Вам писали, і вже не раз, люди самі розберуться
19 Лютого 2019, 00:05
Не розберуться , бо їм затуманюють свідомість неправдою: у селі переконані , що чинна церква Українська Православна, а належність до Московського патріархату замовчується - нова її назва буде правдивою і дуже гарною- Російська православна церква! Шкода , що не цікавляться люди ні історією , ні сьогоденням. Болить, бо самі себе зраджують.
19 Лютого 2019, 00:28
патріоте іване, ідіть на схід і там розказуйте про російську церкву і мову ,а не дурманьте голови людям, що хочуть молитися за мир і на сході і на заході а головне у серцях всіх людей
19 Лютого 2019, 00:30
Зайдіть, рідні, почитайте!!! І далі слухайте Завіруху, Земляного, привозьте і пускайте &quot;паломників&quot;.<br/>Може, й Острозький район попаде в такій список. <br/><br/>https://ssu.gov.ua/uploads/n_5739_10164993.pdf?fbclid=IwAR0H5GuL4V_eNSspnPOHdlOdR7SNhLKSt8RaZpm3W2IPuEFrapMqDDCii4Q
19 Лютого 2019, 00:45
тобі б ,марто,ще кийка у руки і буде настояща українка, яка любить свій український народ . не лізьте до нас, і себе не накручуйте, , бо у всі віки були і монастирі і паломники ,і люди, які їх приймали
19 Лютого 2019, 03:28
Хлопці да забутьте ви про тесов нехочуть вони україни все крапка і місцеві одна вата весь район з нех сміється
19 Лютого 2019, 03:49
Весь район сміється? Тільки чомусь весь район не переходить в українську церкву, тихенько собі ходять по своїх церквах! І їх ніхто не обсуждає і ніхто до них свого носа не суне! Хай кожен займається своїми справами, і робить так як йому буде добре. А тут в селі і без Ваших неумісних коментарів обійдуться люди!
19 Лютого 2019, 03:52
А і пане чи пані «І», прихильк чи прихильниця України, для початку треба навчитися розмовляти українською мовою, а потім давати людям поради на рахунок України!
19 Лютого 2019, 07:44
Сергію, мені дуже гірко, що ви такий «вузьколобий», що ви насміхаєтесь і злорадствуєте з очевидного. Ось тут і проявляється ваша суть, ваше ставлення до України, Українського, виходить на зовні те, що заклали московські попи - . Пишучи про те, що якби в Тесові та інших селах і містах України (в тому числі й Острозі) було більше справді Українських церков за суттю, а не за назвою (УПЦ – це насправді рпц в Україні, бо вона є підрозділом російської церкви – ще раз даю посилання на її статут – читайте http://orthodox.org.ua/page/statut-upts) то на сході б усе не змінилося. Більше того – там би нічого й не починалось. Чому окупанти зупинилися в Донецькій і Луганській областях і не пішли далі – народ підтримав Україну там, піднялися патріоти на захист, а ще там був менший вплив окупанта, більше було української мови, більше церков українських (хоча там їх одиниці, на жаль). А було б їх більше, то Донбас і Крим були б сьогодні нашими, і війни не було б. Окупація почалася на Донбасі давно, тоді коли зникла там мова, зникла українська церква, зникла любов до наших звичаїв, культури, історії. Кацап вкидає величезні гроші, щоб в Україні залишалася окупаційна УПЦ. Вона затуманює людям голови, вони й вірять всьому що скажуть завірюхи та інші проплачені попи. Гірко, що ви не чуєте пропозиції про об’єднання в справді українській церкві за суттю, що ви не бачите (і не хочете цього свідомо) очевидного – упц ворог України, бо її керівництво (рпц) підтримує і благословляє окупантів. Є речі, про які можна дискутувати, але в умовах війни, говорити про підтримку ворога та його структур – це злочин. Ви зі своєї душі вичавлюєте все українське, свідомо захищаєте ворога. Вам не стидно дивитися в очі тим людям, які втратили рідних та близьких на Донбасі, тим, хто втрачає здоров’я і дорогоцінний час там? Мені за вас стидно. А вам ні – ви показуєте своє «геройство», нібито захищаєте віру. Шановний Сергію - та не віру ви захищаєте, а «руський мір». Ви його кличете на нашу землю. Завтра путін прийде вас захищати, як прийшов на Донбас. І завірюха, глибоко нешанований мною, вже заявляв, що буде війна, він її з вашою допомогою кличе, відпрацьовуючи московські гроші. Гірко й боляче. Очікую зливу злих коментарів, частину з них не по суті, частину з насмішками, частину тупих і безпредметних, ні про що. Це тактика москви і продажних громадян України – забалакати, забрехати, обманути, повторюючи заготовлені фсбешниками фейків. А підтримую я ініціативну групу Тесова тому, що вона перша в районі рішилася підняти питання про приєднання до ПЦУ. Тим людям треба співчувати, бо їх сьогодні ображають, зневажають за їх українську позицію. Інші, справді, сидять тихо, як миші, й нічого не роблять. Такі ми українці – всі народи, особливо великі (американці, москалі, англічани, французи, німці і цей перелік можна продовжити) в першу чергу люблять своє, поважають своє (хоч воно куценьке і бідненьке – не важливо) цінять своє, боряться за своє, тільки українці (нині, слава Богу менша частина) – своє хаять, нелюблять, насміхаються з нього, а кланяються сусіду – москалю, ляху – не суть важно. Тому до кінця ХХ століття ми не мали своєї незалежної країни (сто років тому був шанс – тоді також наша ліберальність, роз’єднаність, тупоголовість, неосвіченість не змогли збудувати свою країну). В 1991 році здобули волю, але наша суть не змінилася. Підтримуємо сусіда, та ще й лютого ворога, слухаючи проповіді продажних московських попів, які відкрито брешуть людям про церкву і події в Україні та світі. Я уже доказав, що упц – структурний підрозділ рпц – що ще більше треба. Хочу наголосити – об’єднання в ПЦУ (українській за суттю, першородній (на теренах Східної Європи), відкритій для всіх людей і готової до змін) – це гідна відповідь ворогу, бо він втрачає вплив на свідомість українців, не може нас зомбувати і керувати нашими діями. І в цьому ви бачите ненависть. Це немислимо, наскільки ви (і не тільки) заангажовані, затуркані, наскільки ви всмоктали у свою свідомість ворожої пропаганди. Найгірше, що ви нічого не хочете читати, слухати розумних людей, вчитись. Для вас проповідь завірюхи (кирила, сатани путіна також, який є справжнім главою рпц) – істина в останній інстанції. Я вже давно, зрозумів, що не варто розсипати бісер перед свиньми. Це, до вашого відома, цитата з Біблії, із Євангелія від Матвія. У Нагірній проповіді Ісус Христос сказав: «Не давайте святині псам і не кидайте перлів ваших перед свиньми, щоб вони не потоптали їх ногами своїми, і, обернувшись, не розтерзали вас». Алегорично, це означає, що не варто говорити про те, що співрозмовники не можуть ні зрозуміти, ні оцінити належним чином. На завершення ще раз, в соте, повторю – упц – нині ворожа Україні структура, підрозділ рпц веде підривну роботу проти України, з метою її знищення. І ті, хто підтримує упц, ходить туди, слухає продажних завірюх – тупий інструмент в руках москви. Ось і все. Тепер пишіть, що хочете, все що ви будете писати, заперечуючи написане в останніх реченнях, тільки доказуватиме, що ви пособники московських окупантів. Хоч би скільки лютих дописів тепер не було – я більше на них не буду відповідати. Навіщо?..
19 Лютого 2019, 08:49
Останнім часом розігрується уже релігійна карта України після того, як Росія програла битву за томос”, - каже голова СБУ.<br/><br/>Для того, щоб дестабілізувати ситуацію на релігійному грунті, за слвами Грицака, наші “друзі” за порєбріком” вдаються до вчинення протиправних проявів щодо культових споруд Української православної церкви Московського патріархату.
19 Лютого 2019, 08:53
Останнім часом розігрується уже релігійна карта України після того, як Росія програла битву за томос”, - каже голова СБУ.<br/><br/>Для того, щоб дестабілізувати ситуацію на релігійному грунті, за слвами Грицака, наші “друзі” за порєбріком” вдаються до вчинення протиправних проявів щодо культових споруд Української православної церкви Московського патріархату. <br/><br/>18.02.2019 - 12:25<br/>Напади на церкви в Україні організовані з окупованого Донбасу, - <br/><br/><br/>Грицак заявив, що ФСБ РФ погоджує напади на культові споруди в Україні<br/><br/>Планы по дестабилизации ситуации на религиозной почве организованы с территории оккупированного РФ Донбасса, а также нападения на культовые сооружения согласовываются с Федеральной службой безопасности РФ. Об этом сообщил глава Службы безопасности Украины Василий Грицак в ходе координационного совещания руководителей правоохранительных органов, передает корреспондент РБК-Украина.<br/><br/>&quot;Хочу сообщить, что СБУ получила новые данные в подтверждение тех, что мы обнародовали 9 февраля. Мы располагаем информацией, что спецслужбы РФ и &quot;ДНР&quot; и &quot;ЛНР&quot; начали разыгрывать в Украине религиозную карту. Спецслужбы РФ прибегли к провокациям. СБУ фиксирует деятельность именно спецслужб РФ с использованием искусственных конфликтов на религиозной почве. Причиной стало получение Томоса. Одним из инструментов стал поджог церквей УПЦ МП. СБУ собрало доказательства того, что данные действия осуществляются с помощью спецслужб РФ&quot;, - рассказал Грицак. І ВИ ЗНАЄТЕ,ЯКА ОСНОВНА МЕТА ЦИХ БРАТНІХ ДІЙ .
19 Лютого 2019, 09:03
Кацапи ні перед чим не зупиняться. Вони зроблять диверсію проти упц мп і на весь світ кричатимуть, що це бандерівці зробили. Вони не побоялися зробити кілька терактів у своїй країні (кацапії), щоб почати війну в Чечні. Засвітились у Курську чи в іншому місті, де хотіли підірвати ще один будинок. Правильно пише Іван - московіти в Україні - інструмент в руках путіна. Народ - прокиньтеся!
19 Лютого 2019, 09:28
Кацапи вже пишуть, що у Тесові &quot;гоніння&quot; на &quot;істинную вєру&quot;. Десять людей прийшли до храму, аби попросити громаду про об'єднання, а вони кажуть, що відбулося гоніння 60 чоловік. Саме тих, які на чолі з попом стоять на сходах. Моцна десятка! Так тримати!
19 Лютого 2019, 09:59
Брехня завжди вийде на світ. У московітів брехня і обман у крові. Вони якщо не вкрадуть нашого, то й не матимуть. На мою думку віра і підпорядкування - різні речі. ПЦУ - це не друга віра, а та ж сама, навіть більше. Це наша віра, повернута нам аж через 333 роки. Яка цікава цифра. Попи затуманюють людям очі, щоб наша церква не стала (хоча вона вже є) 15-ю православною у світі, в одному ряду із рпц. Москва втратить славу найбільшої православної патріархії, тому так і гризуться за кожну парафію, тому вкидають величезні гроші попам. А люди наші, у більшості, слухають тільки їх. Ось і маємо те що маємо - ворог на нашій землі керує нашими людьми. Ще трохи і вони готові будуть брати зброю до рук &quot;Вєру прітісняют&quot;. На мою думку віра і підпорядкування зовсім різні речі. Але попи цього не пояснюють людям, чим вони менше знають, тим москві краще - легше маніпулювати.
19 Лютого 2019, 10:20
Влада! Ви пишете про зрозумілі й очевидні речі - а чого цього не розуміють ті, які ходять до упц мп? Дивина - очевидні ж речі. Статут упц процитували - перевіряйте! Там чітко написано &quot;підрозділ рпц&quot;. Що ще не зрозуміло? ПЦУ - українська, а упц - московська церква. То де має бути українець? Зрозуміло в рідній церкві, а не ворожій. Тут лише політика і все. Неприємно, що наші земляки тесівчани і решта з Острога та сіл району тупі й не хочуть нарозумитись!
19 Лютого 2019, 10:24
В Острозі застой, в районі взагалі вата живе - московська церква - і слава путіну
19 Лютого 2019, 10:39
За Острог я не згідний, або частково згідний. У нашому місті дві парафії належать до ПЦУ. Шкода, що найбільше в місті - московських прихожан. Цікаво, що кацапи окупували приміщення збудоване князями Острозькими. Вони москалів били, били, але не добили, тож вони нині господарють на Замковій горі, в князівському храмі. Ось як історія повертається. Це не подобство. А в районі, крім деяких сіл, Верхів, Плоске та ще кількох - справді ватники живуть, які нічим не цікавляться. А ось в Тесові кілька людей знайшлося. То ж їх і бють, гонять, принижую. Позор окупаційній московській церкві упц мп і її прихильникам!
19 Лютого 2019, 10:42
Ой сміхота тай годі, Іване виключне інтернет і зомбіящик викиньте, бо ви вже всі межі переходите. З церкви війна почалась на сході, Ви себе чуєте???? Війна на сході, це бізнес влади, через який уже нестало багато людей, які ні в чому не винні. З часом все стане на свої місця, і будуть вам українські церкви,( ще багато років назад, люди знали що таке буде, ну я думаю ви знаєте, ви ж сюди біблійні цитати кидаєте) аби ви ще так ходили, як тут вчепились. І не треба мені тут кидати всякі посилання, не буду трати час свій.
19 Лютого 2019, 10:45
Люди добрі - нас справді обманюють, нам брешуть попи. Я ходила в московську церкву, а думала що українську. Батюшка казав, що ми істинно українські, автокефальні і незалежні. А це все брехня судячи зі статуту. Я ніч не могла спати. Я в шоці. Іван правду пише, нами маніпулюють, а ми цього не бачимо. Не піду більше в упц - буду їздити до Острога, але туди ні ногою. Там брехня і обман. Ганьба московським продажним попам, продажним співвітчизникам! Слава українцям, які не бояться захищати національні цінності.
19 Лютого 2019, 10:46
Щодо вати і застою - я не згідна. Люди намагаються вижити - церква не на першому місці.
19 Лютого 2019, 10:52
Ось і суть московітів: &quot;І не треба мені тут кидати всякі посилання, не буду трати час свій&quot; - піп сказав - значить правда. Свого розуму нема, бо голова тільки для хустки. Вона її накриє в храмі й все. Я не Іван (мене звати Микола), але напишу так як він писав. Саме тому, що на ДОнбасі не було нічого українського, в тому числі й церкви (упц - московська секта, навіть не повертається написати церква), почалася війна. Це ви вже всі межі переходите, бо слово в слово повторюєте московську брехню про бізнес та ін.
19 Лютого 2019, 11:29
Острожанин-Микола, в мене є власна думка, так як і у вас і всіх людей. І ніхто мені нічого не нав'язує, Я нічого не повторюю і нічого не нав'язую, особливо вам. ««Свого розуму нема, бо голова тільки для хустки. Вона її накриє в храмі й все.»»» А у вас той розум є? Якби був то маячню не писали б, аааа забула у вас же голова не для хустки. Все читати цей маразм не хочеться. Щастя та добра вам!!!
19 Лютого 2019, 11:37
Це жесть, це що дике середньовіччя чи ХХІ століття, яка дикість - їх тягнуть в московське болото, а вони безмозглі особини самі біжать туди, щоб їм голову тупу зрубали. Та хай би бігли, хай москалі рубають, але аби Україну не продавали. Позор тупим московітам, вони навіть вчитися не хочуть, точно голова в них тільки для хустки і шапки
19 Лютого 2019, 11:53
Читаю коментарі, і страшно, скільки зла і ненависті у людей. Україна незалежна, хто що хоче , те і робить, хто куди хоче, туди і ходить. І ніхто не може людині заборонити. Кожен сам вирішує що робити і куди йти, як ви кажете, хто до московії, хто до україни. Ви кажете що ходити до церкви мп, не можна. Так хай собі люди ходять, вам що шкода??? А ви ж ходите туди куди потрібно, куди можна, ви не зрадник, і у вас все добре. Не потрібно заморочуватись чиїмись проблемами і життям, хто як вважає за потрібне, так і робить
19 Лютого 2019, 12:34
Оля! Щодо наявності власної думки і розуму у вас, (не в мене), маю величезні сумніви. Вам чітко пояснили, на прикладі, документально, що упц – підрозділ рпц – ним керує путін і кирило – ті хто приніс війну на Україну, значить апріорі упц ворожа структура. Де ворог і хто, ваші курячі мозги осягнути не можуть. Друге – вам чітко пояснили, що віра (християнство, мусульманство, індуїзм, іудаїзм, даосизм та ін.) і підпорядкування – різні речі. Те ж саме – у відповідь одна галіматься, зачіпки якісь безпредметні. пустослів’я, звинувачення, образи. То питання не риторичне. Тут два варіанти або вам треба спілкуватися із психіатром, або із слідчими СБУ. Тому що в другому випадку ви проплачений ворогом бот. А це зрада. Одне підтримую – краще не пишіть, не соромтеся показувати свою тупість, або проплаченість. За перше вам стидно не буде – бо то хвороба, за друге, колись будете відповідати. <br/>Тепер відповім Марії. Ви пишете: «Читаю коментарі, і страшно, скільки зла і ненависті у людей. Україна незалежна, хто що хоче , те і робить, хто куди хоче, туди і ходить» - все правильно, але не в умовах війни. В цей час підтримка ворога – злочин. РОЗУМІЄТЕ? Злочин!!! «І ніхто не може людині заборонити. Кожен сам вирішує що робити і куди йти, як ви кажете» - знову ж таки в умовах дружби, а не загрози знищення держави. Чи таке допустиму в інших країнах – апріорі ні. ЧИТАЙТЕ – НІ. «Ви кажете що ходити до церкви мп, не можна» - в умовах війни – не можна це зрада, крик душі – ЗРАДА!!! «Не потрібно заморочуватись чиїмись проблемами і життям, хто як вважає за потрібне, так і робить» - а це саме те, чого прагне путін – посіяти байдужість, ворожнечу, розбрат. А тепер процитуйте мені, де в захисників ПЦУ є зло і ненависть. Скопіюйте і надішліть. В чому ви бачите зло і ненависть. В тому, щоб приєднатися до ПЦУ і разом молитися за Україну, за мир, за те, щоб ворог зайнявся своїми проблемами і не ліз на нашу землю. Може Крим ми захопили, може на Донбасі нема кацабських грошей, може нема найманців, може вони не втручаються у церковні справи і вибори? Жду відповіді. У тих селах, де перейшли до ПЦУ мир і злагода, звісно, в основному. В Тесові пропонували – переходьте зі священиком в ПЦУ і будемо разом молитися. Всі, за Україну, а не москву. Ні, ні, і ні. ЧОМУ – відповіді жодного разу не було. Все однакове – тільки підпорядкування. Ось воно вам і потрібне, а не віра. Вам милий ворог України, московія, ви слухаєте і вірите зрадникам, ви йдете на їх поводу. Це дійсно жесть. Нема слів.
19 Лютого 2019, 12:35
ВАрфоломій був у Москві і Путін ясно сказав: прийде захищати віруючих російської церкви.<br/>Чи нам цього треба?<br/>Іван палку трохи перегнув, але ні в чому, не збрехав. Любові нам усім!!!!
19 Лютого 2019, 12:57
пригадуєте всі встали вшанувати загиблих захисників України, а онуфрій, член синоду рпц і його супроводжуючі не встали. моксимюк чи хтось із упц хоч раз прийшов на вшанування заморених голодом під час заходів у Остроз? Я не памятаю. Останні роки точно не було їх. Вони - упц чітко показує свою антиукраїнську суть. а тупизна наша не вірить і далі слухає проплачених попів, несе гроші для сепаратистів. Не так з ними треба робити - у вагон і в кацапію. Але напишуть знову що ненависть і зло пропагуємо. Так точно втратимо Україну. Будемо всі поклони бити або в сибірі, або вдома, зігнувшись у рабській позі.
19 Лютого 2019, 13:18
Острожанин, далі розмови з вами не бачу, я не з тих людей що опускаюсь так низько як ви, коли зброю йдуть образи і обзивання, це вже занадто, у ваші ігри прозивалки грати не буду, не в дитячому садку, а з такою як ви людиною, точно миру і злагоди не буде, в кожному вашому коментарі образи, не з цього потрібно починати, понаводьте порядок в себе в голові, тоді будете давати поради іншим. І кожен відповість за свої слова і вчинки, не тільки, ви тоже, незабувайте про це, будьте добріші до людей Наразі все!!! Допобачення
19 Лютого 2019, 13:28
Острожанин, та ви ж самі сієте ворожечу і розбрат. У вас багато ненависті, які люди не є, і не були б, не вам їх судити. Перш за все потрібно пам'ятати, що ви людина, і бути нею, а не зрозуміло ким. <br/>Острожанин-Іван у ваших коментарях тільки зрада, ворог, пунін, росія, відійдіть від цих проблем, як написано вище, перш за все будьмо людьми☝
19 Лютого 2019, 13:29
Іван, а також Острожанин та інші дуже все дохідливо пояснили. Дякую їм. Ніби очі відкрились. А ось ображати негарно. Ще позавчора я була прихильницею УПЦ МП. Нині свої погляди поміняла. Зрозуміла, свою помилку і буду тепер ходити в ПЦУ. Люди не мають часу цікавитись політикою, церквою, культурою, історією. Напрацюєшся, ледь в хату заповзеш. Не до читання, а треба ще дітей доглянути, інколи з чоловіком немає часу телефоном поговорити, про інші речі й мова не йде. Він на заробітках, а я вдома. Така ситуація. Так влада нас довела до ручки і бідності. Це їй ганьба.
19 Лютого 2019, 13:42
На рахунок образ я згідний. Емоції переповнюють, немає сили стриматися. Я розумію, що і страшно, і невпевнено, і багато речей невідомих. Людина боїться невідомого. Але ж ми про очевидні речі пишемо, дохідливо пояснюємо. Ні. В голові суцільна каша. Святе і грішне, ворогів зі своїм змішали і радуються. Моліться краще в хаті, ніж маєте проплачених попів московських слухати. А ось від цього я не відмовлюся. Ворог є ворог. путін, з ним рпц і упц принесли війну на нашу землю. Докажіть що ні. Набридли фсбешні штампи про внутрішній конфлікт, про зацікавленість у війні української влади. Це доказ того, що людина зомбована і служить ворогу, свідомо чи ні. Ось так. ПИШУ ЩЕ РАЗ - ДЕ ФАКТИ ЗЛА і НЕНАВИСТІ в коментарях прихильників ПЦУ? У вас все замасковано, брехня змішана з правдою, святість із сатанизмом. Так і тут. ДОКАЖІТЬ - фактами, а не &quot;брєдом рябої кобили&quot;. ЖДЕМО!
19 Лютого 2019, 14:34
Вони звинувачують нас у тому, що ми любимо Україну, а не ворога, як вони. Оце і все. Все просто. Вони хочуть, щоб і ми були зрадниками і ренегатами, як мілліони українців, які кланялися москві. Потім вони платили голодоморами, репресіями, знищенням Батурина та іншим. Тут ненависть і зло справді є. Допоміг, називається, ворогам, воріженькам.
19 Лютого 2019, 15:08
Вся проблема в тому, що влада зверху вирішила втрутитися в церкву! Захотілося перед виборами покрасуватися! По містах тишина - хто куди хоче, то й туди ходить! А по малих селах люди сваряться. Треба було почати перехід церков в ПЦУ з Києва, наприклад з Лаври. Конкретно про Тесів-тут все почалося з образ, ультиматумів. Так церковні справи не вирішують. Ініціативну групу треба було створити з людей, які вміють тримати себе в руках, нікому не висувати ніяких ультиматумів, а сільському голові, як представнику влади бути осторонь.
19 Лютого 2019, 15:10
А не обзивати людей стадом баранів, як це робить головна тесівська повія
19 Лютого 2019, 15:27
Від імені прихильників ПЦУ прошу вибачення. Це негарно - згідний. А ви тільки що те ж зробили. Чому ви ображаєте людину, жінку? Хіба це гарно? Хіба це по християнськи? Баран це ще не так страшно - чи одна людина має прізвище в Україні Баран. Знаю в Межирічах прекрасну людину на прізвище Баран. Один чоловік взяв жіноче прізвище, але всі його знають на прізвище Баран. Зрадник гірше. Чи є таке прізвище є в Україні? А де зло і ненависть?
19 Лютого 2019, 18:09
Почитайте https://www.obozrevatel.com/ukr/society/ptsu-zminit-pravila-vidviduvannya-hramiv-yak-vpline-na-ukraintsiv/amp.htm
19 Лютого 2019, 18:31
Прогресивний митрополит, молодий, думаючий і нововведення потрібні. Головне все написано чітко. Мова, якою ведеться служба - значення наразі не має. Поступовий перехід. Чого ще треба. А ось підпорядкування - міняти обовязково і то, якомого швидше. Геть від москви. За те що почала війну, що вбиває наших людей, одурманює їх - секті рпц (а разом з нею упц) і путіну ніколи пробачення не буде. Їх руки заплямовані навічно в крові. Гірко, що частина мешканців Острожчини асоціює себе із упц, а ще гірше, що &quot;грудьми&quot; стоїть за окупаційну церкву
19 Лютого 2019, 18:55
Острожани ваші мали дітей учить добра і любові,та то з фото видно,що вони їдуть на чуже село захвачувать церкву,а як керівництво їх до цього відноситься,чи все уже закономірне явище
20 Лютого 2019, 16:34
Шановні односельці! Дякую за &quot;підтримку&quot;! Вам треба російську церкву? Майте!!! Проросійський піп дорожчий за Україну. Я одержала з сином багато грошей і вам стількиж бажаю! Гроші заробляють на виборах. Всі що пішли на вибори (в тому числі і від Порошенка) підтримують попа.<br/>Ненависть до путіна і кирила і всього від них похідного грішми не вимірюється.
20 Лютого 2019, 18:33
В Тесові піп доплачує приходжанам за підтримку? Ось зрозуміло де він взяв собі і путіну електорат.
20 Лютого 2019, 19:08
Люди ви що не розумієте, ви зараз ведете інформаційну війну між собою.Краще пішли б до церкви,помолилися за наших захісників,які воюють за ваш спокій,за ваших дітей.Слава Україні і Слава нашим воякам.
20 Лютого 2019, 22:39
Московський патріархат це не лише москва, це лише назва. Туди відносяться і Білорусь і Молдова і багато інших країн, то давайте розглянемо війну з усіма
21 Лютого 2019, 04:12
&quot;Московський патріархат це не лише москва, це лише назва. Туди відносяться і Білорусь і Молдова і багато інших країн, то давайте розглянемо війну з усіма&quot;. Все правильно! Всюди де є кацапська сатанинська церква - тобто рпц - йде війна, знищення національного. Молдова - окупували частину країни - тобто псевдоутворення придністровя, Грузія - також відхапали велику частину маленької республіки, Білорусь - уже частина московії. Можна вважати, мову там знищують і незалежність заберають. Схема проста - спочатку приходить рпц (у нас це упц мп), яка задурманює голови, зомбує, а потім окупація, загарбання. Боже, диву даєшся, який ви тупий народ - невже ви не розумієте, що сатана путін маніпулює вами, як мавпа молотком. А ви, як вош кожуха, тримаєтесь тієї упц мп - тобто рпц. А війну з Молдовою, Білоруссю ви пропонуєте &quot;розглядати&quot; - дурість з вашого боку, маячня і пустослівя. Це у вашому стилі - забрехати, обманути, відвести в сторону, звинуватити в чомусь. В Україну війну принесла клята московія, як і в інші республіки колишнього СРСР - ми не забирали нічиї території, не ведемо гібридних та інших війн. Не має сатана путін сили там, де нема рпц, або їх надто мало, наприклад в Прибалтиці. Гірко, що такі як ви, прихильники упц мп, замість того, щоб захищати своє українське, його гадите, хвалите окупаційне, вороже, москальське. Ганьба! Нема слів... <br/><br/>І про інформаційну війну. Її веде московія через своїх агентів - зрадників України, тобто попів упц мп. Саме вони роблять все, щоб український нарід тримався московії, був проти свого національного, ненавидів українську мову, культуру, історію. Чому ви проти ПЦУ - істинно української церкви, нашої спільної? Відповіді немає, вас питають постійно ЧОМУ?. Ваша упц мп і її матір - рпц - і є розкольники, неканонічними, бо розірвали євхаристичне спілкування з Вселенським патріархатом. То вони тепер секта, а не рівноправна церква серед усіх православних. Вам чітко пояснили, що підпорядкування і віра - різні речі, що московія - окупант, що ПЦУ - всіх приймає і ліберально ставиться до нових членів, що питання про мову взагалі не стоїть, що питання про календар також не стоїть. Приходьте, молімося разом - але ні. Вам милий окупант, сатанинська путінсько-кирилівська церква. Це жесть! Дійсно, вами має зайнятися СБУ, бо це пропаганда ворога в умовах війни, це чиста зрада і підривна роботи проти України, це вербовка диверсантів - може й занадто, але упц мп - ворожа структура це точно. І хто із завірюхами, максимюками, земляними - зрадник України. Ось так. І хватись писати всякий брєд, вам, проплаченим московським агентам, ніхто не вірить, крім зомбованих. Не перейдете добровільно - всі статути упц мп втратять силу і реєстрацію. Ви автоматично будете називатися рпц в Україні. Цей статус буде чітко вказувати, що ваша секта ворожа, що і є насправді. В Тесові та інших селах буде зареєстрована громада ПЦУ, яка матиме першочергове право на храм. Боже, &quot;вєру прітісняют&quot;&quot; Яку вєру - йде боротьба із ворогом, лютим, підступним, нахабним, безпринципним, яким маскується під виглядом упц. Ось і все. І вистачає показувати свою тупість, &quot;виховувати&quot; прихильників ПЦУ - вчіть історію і моліться Богу (тільки не в окупаційній рпц - бо там тільки брехня з вуст попів йде, щоб московські гроші відпрацювати), щоб Господь вам розум дав і просвітління, бо ви в такі темноті, що диву даєшся...
21 Лютого 2019, 11:07
Цікаво, но горизонті появився Стас
21 Лютого 2019, 17:05
Стасік , не пхай свої п&quot;ять копійок у наші справи , якось без тебе розберемося і зійди з трибуни ….........
21 Лютого 2019, 21:14
Місцевий, я думаю що Іван➡Острожанин➡Стас, це одне ціле. Їхні коментарі, як на касеті , одне і теж
23 Лютого 2019, 13:25
Які ви, прихильники московської церкви, уважні, аж диву даєшся. Так, коментарі схожі, думки схожі, ідеї схожі, питання схожі. Ось і про них. Чому ви не відповідаєте на жодне наше запитання? Чому ухиляєтесь завжди від прямих відповідей? Мабуть крім маразму про &quot;вєру&quot;, &quot;гоніння&quot;, дурних повчань - немає що писати. Пшик. Ваша упц, як і її центральна структура рпц - неканонічна, ворожа секта, антиукраїнська і брехлива структура, яка пропагує ворога. Вона в Україні діє тільки для того, щоб затуманюватти людям мізки і готувати грунт для &quot;русской вєсни&quot;та зелених чоловічків. Жодної відповіді не було чому ви любите упц і ненавидете ПЦУ і все Українське. Взагалі, з вами немає про що дискутувати. Ви просто фарисеї, тобто куплені москвою лицеміри і все!
23 Лютого 2019, 23:57
Всім «КРИЧАЩИМ» про РПЦ, ЄС, НАТО і ТОМОС в Україні, нагадую, люди Ви не судді і не Конституційний суд. ОФІЦІЙНО В УКРАЇНІ НІХТО НЕ ПЕРЕЙМЕНУВАВ УПЦ в РПЦ !!! Ніхто не прийняв Україну в ЄС і НАТО і навіть не запрошував туди. Рішення Верховної Ради про перейменування знаходиться на оскарженні в Конституційному суді. Та й влада вже мовчить про перейменування, тому, що, як назвати дитину вирішують батьки, а не Верховна Рада, не Президент і тим паче не Мінкульт…те саме стосується Церкви. ЦЕРКВА ЦЕ ЖИВИЙ ОРГАНІЗМ, а не вулиця, чи проспект. НЕ МОЖНА перейменувати людину, без бажання і без згоди людини, так і Церкву НЕ МОЖНА перейменувати без бажання і згоди Церкви. Тому, РПЦ в Україні, існує ЛИШЕ В УЯВІ людей з нездоровими мізками, які намагаються ПОСТІЙНО порушувати закони. Чорнобильці і ветерани виграли справи в Конституційному суді, але влада не спішить виконувати ці рішення. То може справа у владі, а не у перейменуванні ??? НАТО і томос це одного поля плоди ! В Біблії сказано, по плодам їх пізнаєте їх. Плоди сучасної влади – СУЦІЛЬНЕ І ПОСТІЙНЕ БЕЗЗАКОННЯ, тобто, ГНИЛІ плоди. І НАТО і томос це ПРЯМІ ПОРУШЕННЯ Конституції України !!! І це НЕ все що потрібно знати про сучасну владу ! По Конституції, Україна, ПОЗАБЛОКОВА Держава, а НАТО відповідно воєнний БЛОК. ЩО ЩЕ ПОТРІБНО ДОВОДИТИ ??? Скажіть будь-ласка, де в Біблії сказано,що Іісус Христос, Апостоли, Євангелісти, перші Церкви надавали кому-небудь ТОМОС ? Який ТОМОС, І КОМУ надав Святий Апостол Андрій ПЕРВОЗВАННИЙ, коли сказав, що на пагорбах Київських Господь Воздвигне БАГАТО Церков ? Якщо САМ Господь призвав когось служити Богу і людям,то і Томос не потрібний, а якщо ти безБожник, або ідеш ПРОТИ Бога і людей, то і Томос не допоможе і не спасе! Сучасні політики, всупереч ДІЮЧІЙ Конституції України, по якій Церква відділена від Держави, відповідно Державні діячі не можуть втручатися у справи Церкви, хочуть відібрати Лаври в Українців і віддати їх Турецькому Варфоломію ! Де ж тут Любов до України ? Гроші, височайший ЦИНІЗМ, узаконене БЕЗЗАКОННЯ, і НІЯКОЇ любові ! Ні до БОГА, ні до ЛЮДЕЙ, ні до законів, ні до України ! Ще не все продали,все МАЛО,посягнули на СВЯТЕ ? Дивіться не вдавіться як Іуда ! БОГ ВСЕ БАЧИТЬ І ТАКЕ НЕ проБАЧИТЬ ! Слава Ісусу Христу ! Навіки Слава ! Я за ЗАКОН, І ПОРЯДОК ! А не за анархію, яку творять сучасні &quot;ДІЯЧІ&quot;. Написано в Конституції, що Церква відділена від держави, значить відділена і нічого політикам, які в цьому АБСОЛЮТНО НІЧОГО не розуміють туди лізти ! Хай Церковники САМІ розбираються ! Нехай ЛЮДИ, як це в Усьому світі, а не політики вирішують, яка їм потрібна Церква. Врешті, проводьте референдум, яка Церква потрібна Україні. Нехай ті, хто обікрав всю Україну, повертаються в Україну, повертають всі гроші в Україну, вкладають ці кошти в обороноздатність країни, а не нав язують нам популістські заклики, тоді НАРОД може буде про щось балакати ! А ПУСТЕ базікання НІКОГО не цікавить ! Гарматним м ясом для політиків, Український народ не буде ! Хтось МУДРИЙ, давно написав, що не так страшні Московські воші, як Українські гниди ! І це ГЛИБОКО символічно ! Тому, що вошей небагато, а гнид, з яких потім з являться воші-набагато більше ! Україна сьогодні, від України 1937 року, відрізняється тільки тим, що поки що людей не розстрілюють, БЕЗ СУДА і слідства, тільки за те, що у людей є інші думки і погляди ! Погляд з Америки, Європи, з інших країн, він інший, чим погляд з Києва, тому, що в УСЬОМУ світі, ВСЕ вирішує ЗАКОН і СУД, а у нас все вирішує ЗГРАЙКА політиків, які посіяли анархію ! Згідно Конституції України, ЄДИНИМ джерелом влади в Україні Є НАРОД ! НЕ політики, не Президент, не СБУ, не гроші, а НАРОД ! Тим хто про це забув–БОГ ОБОВ ЯЗКОВО напам ятає! ЧИТАЙТЕ БІБЛІЮ ! ГОСПОДЬ і не казав, що буде одна &quot;Церква&quot; ! Господь сказав, що ВІН створив Церкву, і ворота пекла не здолають ЇЇ, Якщо ЛЮДИ створюють інші церкви, то вони протирічать словам ГОСПОДА і вважають, що ворота пекла здолали Церкву ХРИСТОВУ, а не людську, от КОЖНОМУ і треба розібратися, в якій Церкві Господь ? МАЛО хто хоче це робити ! А всі інші по словам Господа, які перелазять через паркан Церкви, а не входять воротами, суть злодії і розбійники. Конституція України, ст35 ч3, Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від Держави,гарант Конституції Президент, СУЧАСНІ політики і ПСЕВДОцерковники, нічого не порушили ? Ганьба порушникам Конституції України, ОСНОВНОГО закону УКРАЇНИ з нормами ПРЯМОЇ ДІЇ ! І винна Україна - МВФ, а не Росії.
24 Лютого 2019, 11:13
А це звернення до Юзіка <br/>Якщо ви такі розумні то прийдіть і це Аді скажіть,а не щей під псевдонімом.... <br/>А на рахунок баранів і бараних то не судіть всіх по своїх друзях і сім'ї.<br/>Якщо ви ще не зрозуміли то нормальні люди хочуть щоб церква належала Українському патріархату. А батюшка як правив на старослов'янській так і правитеме.<br/>А Ада дуже розумна жіночка завдяки їй і в селі газ появився, а то б ще кукурікали без газу.<br/>Якби в Тестові було б стільки людей як вона то б село процвітало.. <br/>А як ви так сильно за Росію то зберіть свої речі а там і люди допоможуть купити білет до Москви.
24 Лютого 2019, 11:18
Да таких дебілів російських як в Тестові то майбуть більш ніде не має <br/>Люди схаменіться!!!!!<br/>Да вас треба вивозити на Росію а саме краще палити живцем.
24 Лютого 2019, 13:25
Шановний Юзіку, Ви справжній Юзік і сцикун,якщо пишете на мене під псевдонімом. <br/>У мене все добре. Я і надалі відстоюватиму укр.церку. Не за горами той час,який змусить всі церкви прийняти приналежність України. Всі,хто підтримав рос.церку вважаю зрадниками України. <br/>Вони зрадили Шевченка,Лесю Українку,Франка і зрадили своїх пращурів,і майбутнє дітей і внуків. Я уявляю,як всі зрадники будуть&quot;ПЕРЕВЕРТАТИ СВОЇ КАШКЕТИ&quot;другим боком. Це самі страшні люди. Такі люди витягували останній мішок зерна,останню свиню з господарства свого сусіда і тягнули рос.владі<br/>Я пишаюся своїм трудолюбивим родом. Я виросла чесною. Всі члени моєї сім'ї мають вищі освіти. Діти розумні,добрі та чесні. Чоловік хороший сім'янин,до речі,дуже мене любить, я його теж.<br/>Ми разом збудували будинок за лічені роки. Все домоглися своїми руками,своїм розумом. Ми нічого ніде не вкрали. Нам у всьому допомагає Бог. Ми кожен день йому дякуємо <br/>А чим пишаєтеся Ви?<br/>Цього всього у Вас точно не має і не буде.<br/>Якщо чесно, то у моєму коліні більше мозку,як у Вашій голові. <br/>І моя порада: полікуйте голову,але я не знаю чи Вам це допоможе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24 Лютого 2019, 17:49
Агов, люди схамініться, як у ваших головах такі думки появляються, СПАЛИТИ ЖИВЦЕМ
24 Лютого 2019, 18:15
Люди які відстоюють віру і не бояться цього, це не дибіли, це люди які остаються вірними Богові, якщо вам цікаво візьміть в руки Біблію, і почитайте, дізнаєтесь багато чого для себе, це буде краще як сидіти тут в інтернеті і обзивати людей. І не буде так як ви пишете, буде Українська церква, і вони змінять і мову, а те що ви кажуть що буде слов'янська, то це замилювання очей і лапша на вухах, для таких як ви людей. Чому ви не чіпляєтесь до єгов, бабтистів, і ще багато сект, не буду перераховувати? Чому?????? Одні з них не вірять в хреста, інші викидають і спальють ікони, образи. Але все добре, скажите ви. Бо просто задумано винищити віру, і все почалось з маленького, і йде до гоніння, як і гнали Ісуса. І хто вірить в Бога, і відстоює церкву, той не є зрадник, зрадники це ви, бо зраджуєте Бога. Ви задумаєтесь, але буде вже пізно. Можна багато ще писати і розказувати, але краще візьміть старе письмо і почитайте, задумайтесь, і живіть своїм розумом, а не розумом, сусідів і влади
24 Лютого 2019, 18:15
Люди які відстоюють віру і не бояться цього, це не дибіли, це люди які остаються вірними Богові, якщо вам цікаво візьміть в руки Біблію, і почитайте, дізнаєтесь багато чого для себе, це буде краще як сидіти тут в інтернеті і обзивати людей. І не буде так як ви пишете, буде Українська церква, і вони змінять і мову, а те що ви кажуть що буде слов'янська, то це замилювання очей і лапша на вухах, для таких як ви людей. Чому ви не чіпляєтесь до єгов, бабтистів, і ще багато сект, не буду перераховувати? Чому?????? Одні з них не вірять в хреста, інші викидають і спальють ікони, образи. Але все добре, скажите ви. Бо просто задумано винищити віру, і все почалось з маленького, і йде до гоніння, як і гнали Ісуса. І хто вірить в Бога, і відстоює церкву, той не є зрадник, зрадники це ви, бо зраджуєте Бога. Ви задумаєтесь, але буде вже пізно. Можна багато ще писати і розказувати, але краще візьміть старе письмо і почитайте, задумайтесь, і живіть своїм розумом, а не розумом, сусідів і влади
24 Лютого 2019, 21:45
До чого тут віра. Ви хоч розумієте це поняття?<br/>А навіть і якщо правитися в церкві буде по українські то це не зміна віри.<br/>Зайдіть у Wikipedia і прочитайте корисну інформацію що таке зміна віри.<br/>І мова йде про те щоб церква стала Київського патріархату
24 Лютого 2019, 21:50
А як в головах людей проявляються думки про те що в Україні війна. Росія винищує укр.народ,а вони щей хочуть щоб церква належала Росії податки платити щоб вона процвітала. <br/>Ось тут треба просити ЛЮДИ СХАМЕНІТЬСЯ
24 Лютого 2019, 22:00
Згадайте голодомор.<br/>Скільки людей померло?<br/>Що Ви робите?<br/>Скільки людей померло,а заради чого?<br/>Да цих зрадників треба як вище правильно писали відправляти на Росію або палити живцем.!!!!!!!<br/>Як Вам люди не стидно для вас це буде великим гріхом який буде передаватися з покоління в покоління....<br/>За Україну стільки синів,батьків братів загинуло,а ви зрадники... <br/>Треба щоб правий сектор повивозив вас рускіх в вашу Росію. Стид і позор таким людям
24 Лютого 2019, 23:30
у всьому винувата влада . яка доводить людей до такого відчайдушного стану , скільки років молилися , намолювали храми , спасали душі , служили Богу перш за все, а зараз хочуть зробити , що цих людей зовсім немає , нехай дивиться весь світ і константинополь , що до чого вони довели нашу країну , коли розкольників визнали , а канонічних священників і прихожан , які їх підтримують зовсім не рахують за людей.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25 Лютого 2019, 01:49
Жителі, я не думаю, що тут щось докажеш, вони знають своє, і вважають що так потрібно, їм кажеш одне, а вони своє . Нехай нам буде Бог у поміч.
25 Лютого 2019, 12:31
Зберігайте спокій. Що це за паління живцем,чи висилання,майте хоч якийсь розум.<br/>Усі ми дуже добре знаємо одне одного. Нема тут зрадників,путіновців і росіянів.<br/>В усьму виновата наша влада,якщо Порошенко привіз цей томус в Украіну,то треба зразуж і посадить за один стіл у наших святих отців і об'єднати і створити одну єдину церкву. І зараз би люди не палили б і не висиляли одне одного. <br/>В нашому селі все наладиться,але для цього потрібно,час і спокій,бо багато людей не розуміють ситуацію і не знають що саме із них хочуть. Так що притримайте емоціі. Нам тут жити ,зустрічатись і дивитись одне одному в очі.
04 Березня 2019, 20:13
якщо ти пишеш , і вважаєш ,що ці люди зрадили Українських письменників ,то дуже добре, що вони не зрадили ту віру, в бога, у яку ці письменники вірили , а їздити кожну неділю на базар, і збільшувати свої статки, і перешкоджати молитися односельцям , це може тільки людина, що тільки і хоче, що де небудь &quot;випендритись&quot;
12 Березня 2019, 10:15
Письменники, про яких я писала,були патріотами своєї -няньку України. А Ви шановний (на),разом з більшістю,відстояли інтереси країни,яка визнана агресором.<br/>Шкода,що ви не підписалися,можливо колись Вам пришиють &quot;сепаратизм&quot; А на рахунок базарів то я в четвер і в суботу у Нетішині, а в неділю я нікому не заважає молитися Бог -свідок.<br/>І якщо Вас душить заздрість за мої статки,то це дуже важкий гріх. Бог знає,що я не злодій,не легуха і не брехун. Скільки Бог дасть сили,стільки буду працювати,але красти і під магазином сидіти не буду.
12 Березня 2019, 17:33
а ти недумала , якого бога твоя мати просила у церкві в тесові , щоб у тебе були статки і здоров&quot;я? що все таки цей батюшка кожної неділі добирався до нас до храму і просив бога , стоячи у святого престола за здоров&quot;я, за благополуччя ТВОЄЇ РОДИНИ ,а тепер ти привезла самозванця і хочеш служити &quot;українському &quot; богу. бог один , але коли йому служать розкольники, такі як філарет та єпіфаній , то потрібно задуматись.......
12 Березня 2019, 17:42
і надалі не переводь тему на загальну, а ми тобі конкретно пишемо, подумай над цим, тільки без образ та істерики на тему &quot; україна,письменники, москва, кирило,путін&quot; , в нас село наше, є люди, є проблеми , які потрібно вирішувати разом, невже так важливо , де ти один раз на рік посвятиш паску, не ображайся, але це ти сама так написала, в нас проблем ,як у всіх , людей душать ціною на газ ,паливо, а треба сіяти, садить і знавуж таки , це все ми беремо у росії , подумай над цим, а шоколад, який для наших дітей ,хіба має на нього бути така ціна???? у нас в церкві за одну шоколадку треба віддати 10 свічок !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ось де проблема. Ада , ти розумна людина, не давай емоціям виходу, бо ми всі українці, і , як ти знаєш ,майже ніхто з нас не був ні у москві, ні у росіїї загалом.
12 Березня 2019, 17:48
нехай питання підпорядкування вирішать не люди, яких влада стикнула лобами, а верхи і державні , і церковні ,але , якщо вони не можуть вирішити ,то у нас вийшло так ,що&quot;багаті б&quot;ються, а у бідних лоби тріщать&quot;,
12 Березня 2019, 17:53
і ці питання не сесія сільської ради має вирішувати ,згодись , ада, це не правильно, щоб це вирішувала людина, що не ходить до церкви і не є її прихожанином, проживати на території села, це одне ,а бути прихожанином це ж зовсім інше, на території села можуть проживати люди різних релігійних конфесій ,але церква - це ж інше.
12 Березня 2019, 17:58
не знаю як хто, але я ніколи нікому не заздрив, тим більше коли людина ,як ти кажеш ніколи ні в кого невкрала ,але ти і не можеш осуджувати тих людей , яких ти називаєш сепаратистами, вони кожну неділю і кожне свято моляться у храмі за здоров&quot;я і спокій своїх родин і це їх вибір , то чому він не вірний, бо він не такий ,як твій???????
12 Березня 2019, 23:44
Прочитавши це все розумію що в Тестові більша половина людей з розумовими відхиленнями.<br/>До чого тут особисте<br/>Людина яка вірить в Бога і молиться ніколи не буде лізти в чуже життя і в чужі статки <br/>Не збудувати нам міцної Держави з такими людьми це жах.<br/>В Україні церква повинна бути українською
13 Березня 2019, 08:50
Я Вас знаю і поважаю,але не падайте до цього рівня цих безхребетних людей...<br/>Ці люди вже зазомбовані!!!!!!!<br/>І їм вже ніколи не піднятися до належного рівня....<br/>Вони і далі будуть відстоювати те що самі не розуміють бо так їм сказали...<br/>Адочка не приймайте це до уваги і знайте що ви справжня людина з великої літери.... Хочеться побажати Вам терпіння......
13 Березня 2019, 09:03
Прочитавши це все можна зійти з розуму...<br/>Як можна жити і будувати щось з такими людьми це просто вмене не має слів.... <br/>Це пропащі люди. Вони і надалі будуть лізти в чуже життя бо не маючи гідності ні крапельки......Якщо навіть церкву змішалися з чужими ставками і чужим життям...... Моліться за себе за своїх дітей внуків правнуків бо не вимолите. Одна там пєвча молиться що Тесів просрала але це їй не поможе.... І знайте більшості Тесівчан зазнають крах.....Ада а ви молодець.я ваш однодумець. Але таким людішкам нічого не докажеш і не достукаєшся....
13 Березня 2019, 15:40
оженіно і сіянці ,вас не просять вмішуватись ,розуміємо , що ви поділяєте думку нашої односельці , але нас ображати не треба , бо не треба багато розуму з -за вугла .......
13 Березня 2019, 17:48
Ви самі себе обідили
13 Березня 2019, 21:58
І слава Богу !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024