В Острозі вшанували воїнів-інтернаціоналістів

15 Лютого 2019, 23:10
6192

В Острозі вшанували учасників бойових дій на території інших держав.

Захід «Ти в нашій пам’яті, Афганістане…», присвячений 30-й річниці виведення радянських військ з Афганістану, відбувся в п’ятницю, 15 лютого, в Острозькому районному будинку культури. На пам’ятний вечір завітали військові, представники влади й охочі громадяни. Під час свята переглянули концерт самодіяльності, воїнам-інтернаціоналістам уручили відзнаки, а також поклали квіти до пам’ятника загиблим.

«Усе далі й далі відходить у пам’ять України подія, яка вартувала їй утрати сотень і тисяч синочків-соколят. Але й ті, що повернулися живими, не по роках змужніли, подорослішали… Афганська війна для тих, хто воював, ніколи не закінчиться, буде з ними довічно. Вони завжди здригатимуться від цього слова», – виголосив ведучий заходу Василь Присяжнюк.

Під гучні оплески й звуки козацького маршу до зали запросили воїнів-афганців Острожчини. Ведучий розповів про втрати України в тій чужій і страшній війні та наших земляків, які воювали поза межами країни. Першу композицію – жестову пісню – подарувала Оксана Таранець (хореографічна постановка Оксани Волощенко).

Жестова пісня від Оксани Таранець
Жестова пісня від Оксани Таранець

3
Воїни-інтернаціоналісти на заході
Воїни-інтернаціоналісти на заході

 

З вітальним словом до військових звернувся Острозький міський голова Олександр Шикер. Очільник міста також уручив відзнаки. Почесною грамотою Рівненської ОДА за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху на Рівненщині, активну громадську позицію та з нагоди Дня вшанування воїнів-інтернаціоналістів нагородили Євгена Стадницького. Володимира Прокопчука за високу життєву й громадянську позицію, високий патріотизм і з нагоди Дня вшанування воїнів-інтернаціоналістів відзначили почесною грамотою Рівненської обласної ради. Ветеранів нагородили за поданням депутатів Рівненської облради від Острожчини Віталія Ундіра й Олександра Корнійчука.

Почесні грамоти Острозької міської ради отримали Ігор Гончаренко, Валерій Лебедюк, Валерій Залузецький, Володимир Ковальчук і Сергій Очеретяний.

Слово про війну, про яку не хотіли говорити, сказав і Богдан Турович, голова Острозької РДА. Він наголосив, що воїни того часу були заручниками свого обов’язку, побажав, щоб у присутніх якомога швидше гоїлися як тілесні, так і душевні рани. Богдан Михайлович уручив почесну грамоту РОДА Вікторові Козаку. Почесні грамоти Острозької РДА отримали Іван Шевчук і Сергій Драчук.

Богдан Турович і Оксана Ситницька, заступниця міського голови, уручили ветеранам медалі «Честь, мужність, пам’ять» Української спілки ветеранів Афганістану.

Відзначення воїнів-афганців
Відзначення воїнів-афганців

1
Відзначення воїнів-афганців
Відзначення воїнів-афганців

Відзначення воїнів-афганців
Відзначення воїнів-афганців

1
Відзначення воїнів-афганців
Відзначення воїнів-афганців


 

«Чужа земля, чужа війна, чуже небо. Тільки біль наш, український – діти не дочекалися батьків, дружини чоловіків. А сьогодні ми знову маємо війну. Через призму афганської сприймаємо її дещо інакше. От тільки наслідки однакові: так само болять серця, ллються сльози», – відгукнулася про ті події Оксана Анатоліївна.

З танцювальними й пісенними номерами перед присутніми виступив хореографічний колектив «Гармонія» (керівник Оксана Волощенко), танцювальний клуб «Реверс» (керівник Василь Гончарук), ансамбль Розвазької ЗОШ І–ІІІ ступенів (соліст Микола Харковець), дуети Оксани Скороход і Тетяни Царук, Галини Скрипковської та Лідії Змєєвої та ін.

Хореографічний номер
Хореографічний номер

 

Не залишили поза увагою присутню в залі Катерину Климак, матір загиблого героя-земляка Віктора Климака, молодшого сержанта, командира танка, нагородженого орденом «Червоної Зірки» посмертно. Катерині Панасівні, крім слів удячності й підтримки, уручили пам’ятні подарунки.

Гостинці для Катерини Климак
Гостинці для Катерини Климак

 

Насамкінець присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання, а ветерани та представники влади поклали квіти до пам’ятника воїнам-афганцям, що в парку П. Конашевича-Сагайдачного.


3
Учасники покладання квітів
Учасники покладання квітів

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром