Що святкуємо 9 лютого: іменини поета Юрія Матвійчука

09 Лютого 2019, 08:44
4671

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні субота, 9 лютого, вихідний, тому налаштовуйтеся на гарний день.

Для польоту потрібні крила, а їх дарують мрія, любов, віра й підтримка від близьких.Нехай ваші життєві крила не підводять!  Вірте в себе!

9 лютого День ангела відзначають Гермоген, Дмитро, Іван, Петро, Поліхроно.

Світова професійна спільнота нині відзгачає Міжнародний день стоматолога. Виникнення Міжнародного дня стоматолога, враховуючи всі світові тенденції, цілком закономірний процес. Дата його святкування - 9 лютого - приурочена дню однієї ранньохристиянської великомучениці Аполлонії, що жила в III столітті нашої ери в Олександрії. Це були часи великого гоніння на всю християнську Церкву і віруюча в Христа Аполлонія, що була дочкою видного олександрійського чиновника, не стала винятком. Вона була схоплена і піддана жорстоким тортурам, у неї живцем вирвали всі зуби і під загрозою спалення на багатті вимагали зречення від віри. Щоб дати їй можливість схилити перед своїми мучителями коліна, її розв’язали, але замість цього відважна жінка воліла сама кинуться в смертельний вогонь. По записах історичних літописів це сталося 9-го лютого 249-го року.

На острозькому каллендарі це теж святкова дата. 9 лютого День народження святкує місцевий поет Юрій Матвійчук. Вітаємо!


 

9 лютого вшановують пам'ять Іоанна Златоуста, який також відомий як архієпископ Константинопольський і є одним з найбільш шанованих святих у православ'ї. Відомо, що грецький священик вплинув на становлення християнства та розвиток його в Росії. Також прославився добрими справами. У старовину Іоанну Златоусту молилися про поповнення розуму, допомоги в духовному розвитку, пошуку себе, про благополуччя в сімейних відносинах. Продовжують робити це і по сей день. Також вважали, що Іоанн Златоуст - захисник людей, які перебувають у відчаї

Народні прикмети на 9 лютого

  1. Сніг на полі лежить горбами - чекай доброго врожаю
  2. Низьке небо 9 лютого - швидше за все, настануть холоди
  3. Хмари швидко йдуть за напрямком вітру - прикмета того, що снігу не буде. Якщо ж вони, навпаки, рухаються проти вітру, то це призведе до снігопадів
  4. 9 лютого потрібно розпалити вогонь в печі або каміні - у сім'ї буде достаток, мир і спокій протягом усього року
  5. У день 9 лютого не можна топити піч сирими дровами - це до нещастя в будинку
  6. Вважалося, що Златоустів день, 9 лютого, відмінно підходить для лікування зубного болю. Для цього вимовляли змова: «Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби скам'яніли і довіку не хворіли»
  7. Навіть відлига 9 лютого не гарантує наближення весни - швидше за все, навпаки, будуть морози
  8. Якщо скло в будинку запітніли - чекай холоднечі.
  9. Обпектися, спіткнутися і порізатися 9 лютого - погана прикмета
  10. Не можна в цей день отримувати і дарувати подарунки - це до біди. Вважалося, що 9 лютого відбуваються найгірші псування і наговори
  11. Не можна мити голову на Златоуста - це погана прикмета

Цей день в історії: 

  • 1667 — у селі Андрусові поблизу Смоленська укладене перемир'я між Річчю Посполитою і Московською державою, за яким Україна була поділена навпіл (кордон пройшов по Дніпру)
  • 1722 — у м. Петербурзі видано царський указ про висилку 10 тис. козаків на будівництво Ладозького каналу і 10 тис. козаків на будівництво Донського каналу.
  • 1849 — на території Папської області революціонери проголосили Італійську Республіку
  • 1863 — американець Елансон Крейґ запатентував вогнегасник
  • 1893 — відбувся перший у світі сеанс стриптизу (Париж, «Мулен Руж»). Арешт стриптизерки поліцією викликав заворушення в місті.
  • 1900 — Двайт Ф. Девіс заснував тенісний турнір на Кубок Девіса
  • 1909 — у США прийняли перший закон про заборону наркотиків
  • 1918 — війська Червоної армії під командуванням М. Муравйова після п'ятиденного артилерійського бомбардування зайняли столицю Української Народної республіки Київ. Жертвами червоного терору в Києві стали кілька тисяч осіб.
  • 1918 — підписано Берестейський мирний договір, згідно з яким Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія і Болгарське царство визнали УНР самостійною державою
  • 1923 — повстання холодноярців у Лук'янівській в'язниці м. Києва.
  • 1929 — у Москві розпочався перший тиждень української літератури
  • 1942 — у Києві німці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, переважно членів ОУН (М)
  • 1943 — Вінстон Черчилль повідомив Й. Сталіна про підготовку відкриття другого фронту в Європі в серпні-вересні 1943 р.
  • 1945 — американо-англійські війська завершили визволення Ельзасу
  • 1945 — почалася Східно-Померанська операція радянських військ
  • 1969 — здійснив свій перший політ широкофюзеляжний пасажирський літак Боїнґ-74.
  • 1964 — The Beatles вперше з'явилися в прямому ефірі американського телебачення («Шоу Еда Саллівана»); шоу дивилися майже 74 млн телеглядачів
  • 1993 — Пол Маккартні випустив сольний альбом Off the Ground
  • 2018 — поблизу сирійського міста Хішам силами коаліції на чолі з США розгромлено колону російських найманців. Багато вбитих і поранених.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024