Офіційно зареєстрована Православна церква України

01 Лютого 2019, 11:43
Офіційно зареєстрована Православна церква України 1764
Офіційно зареєстрована Православна церква України

Набув чинності Закон про зміну релігійними громадами підлеглості.

30 січня він був опублікований у парламентській газеті «Голос України», а від вчора набуває чинності, – про це йдеться на сайті Церкваріум.

Нагадаємо, 16.01.2019 р. Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув доопрацьований варіант законопроекту № 4128.

Депутати запропонували внести зміни до вже діючого Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» та Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Вказується, що для зміни підлеглості необхідно внести зміни до статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Збори мають відповідати вимогам такого статуту та мати кворум. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Питання членство держава лишає на розсуд самим релігійним громадам та не нав’язує яким чином їм приймати чи виключати членів парафії.

При цьому громада лишається власником чи користувачем храму чи іншого приміщення. Більше того, законопроектом вводиться тимчасова заборона на проведення будь-яких дій з майном парафії. Тобто під час переходу парафії не можна продати, відібрати, віддати у заставу нерухоме майно парафії.

Якщо при переході виявиться, що існує частина парафії, яка не згідна з переходом – вона може утворити нову релігійну громаду та має право укласти договір про почергове користування храмом.

Змінюється також і порядок реєстрації релігійних організацій. Створюється «єдине вікно» реєстрації. Відтепер церквам не потрібно проходити цю процедуру двічі: у Мін'юсті та органі у справах релігій. Реєструвати релігійні організації відтепер буде лише державний орган у справах релігій та відповідні відділи Обласних Державних Адміністрацій.

Також у законопроекті детально прописані усі необхідні документи, які треба подати як для реєстрації релігійної організації, так і для того, щоби внести відповідні зміни.

Члени Комітету ухвалили такий текст і він був зареєстрований, як доопрацьований, з номером № 4128д.

Наступного дня, 17 січня Верховна Рада ухвалила цей законопроект. «За» проголосували 229 народних обранців. Президент України Петро Порошенко підписав документ 28 січня, вже за два дні законопроект було опубліковано у «Голосі України», а 31 січня він набув чинності.

Паралельно з цим Верховний Суд України 22 січня постановив, що парафіяльні збори мають право самостійно приймати рішення про зміну підлеглості і для цього не потрібна згода єпархії. Таке рішення було винесено у справі «Свято-Стрітенської парафії» (м. Костянтинівка), яка хотіла вийти зі складу Горлівської єпархії УПЦ (МП). Таке рішення було ухвалено відповідно до статуту самої парафії. Тепер же, після прийняття закону, така норма діятиме на усі релігійні організації.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39