Свята й пам'ятні дати 27 січня: День пам'яті жертв Голокосту

27 Січня 2019, 09:10
4384

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 27 січня, по-справжньому зимовий і морозний день.

Фортуна посміхається тим, хто зустрічає новий день із усмішкою  іпозитивними думками. Нехай у вашому житті буде якомога більше посмішок!

27 січня День ангела святкують Агнія, Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Геласій, Давид, Домна, Євсевій, Веремій, Ілля, Йосип, Іпатій, Ісаакій, Ісай, Макар, Марк, Маркел, Мойсей, Ніна, Оріон, Павло, Пафнутій, Прокл , Сава, Сергій, Степан, Феодул.

Світова спільнота нині ушановує День пам'яті жертв Голокосту. 

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року, резолюція A/RES/60/7 . Метою запровадження цієї сумно пам’ятної дати, за даними проекту DilovaMova.com, є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя.

Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

Ще сьогодні Міжнародний день без інтернету! Існує дві версії появи цього свята. Свої початки воно бере з 2000-х років, а от його ініціаторами вважають Британський інститут соціальних винаходів або, якщо вірити іншим джерелам, британський онлайн-проект "DoBe.org". Як би це парадоксально не звучало, але покинути мережу на один день пропагують саме затяті її користувачі.
Головна ідея свята, насправді, дуже мила, адже у цей день пропонується нарешті відірватися від інтернету, щоб провести час у колі сім'ї та друзів, а також присвятити себе улюбленій справі.

27 січня Православна церква вшановує пам’ять преподобної Ніни – християнської святої, просвітительки Грузії, шанованої в лику рівноапостольних. Народилася вона близько 280 року в Каппадокії. Батько її Завулон був родичем великомученику Георгію, мама Сусанна – сестрою Єрусалимського Патріарха.

Під час гонінь, організованих римським імператором Діоклетіаном, Ніні разом з іншими дівчатами-християнками довелося тікати. Вони прибули на територію Вірменії. Дізнавшись про це, Діоклетіан написав царю Тірідат лист, в якому розповів про втікачок. Серед них була дівчина надзвичайної краси, звали її Рипсимія. Тірідат дізнавшись про Рипсимію, вирішив заволодіти нею, але отримавши відмову, наказав порубати всіх дів. Врятуватися змогла тільки Ніна. На самоті вона попрямувала в Іверію.

Бог покарав царя Вірменії, який жорстоко обійшовся з християнками. Тірідат захворів важкою нервовою хворобою і був на межі божевілля. Зцілив його Григорій Просвітитель. Після одужання Тірідат повірив в силу християнської віри, хрестився сам і хрестив свій народ. У 301 році християнство було проголошено державною релігією у Вірменії.

Проповідь Ніни привела до Христа всю Грузію. Померла свята близько 335 року. Її мощі спочивають в жіночому Бодбійському монастирі, розташованому в Грузії.

Народні прикмети на 27 січня:

  1. Якщо в будинку сталася пожежа, то на полум’я потрібно бризнути коров’ячого молока, і воно зменшиться.
  2. Якщо цієї ночі побачити уві сні червону або чорну корову (бика), то це знак швидкої кончини.
  3. Коров’яче молоко на Ніну має особливі властивості. Допомагає зцілитися від хвороб, опіків, укусів змій і навіть удару блискавки.
  4. Півень спозаранку кричить в морозний день – до відлиги.
  5. Якщо 27 січня сильний вітер, то рік буде сирим і дощовим.
  6. Якщо сонце після заходу слід «стовпом» на небі залишило, то чекай затяжних морозів.

Цей день в історії:

  • 1527 — відбулася битва під Ольшаницею.
  • 1860 — вийшов друком повний «Кобзар» Тараса Шевченка.
  • 1880 — Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання.
  • 1904 — початок російсько-японської війни.
  • 1921 — Польща визнала незалежність Литви.
  • 1924 — на Красній площі у Москві у спеціально спорудженому мавзолеї помістили тіло вождя Жовтневого перевороту Володимира Леніна.
  • 1926 — у Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджи Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передачі і прийому телевізійного зображення — телевізора.
  • 1944 — заснування нагород Української повстанської армії
  • 1945 — радянські війська увійшли у концтабір Освєнцим та визволили вцілілих в'язнів.
  • 1967 — під час репетиції польоту на місяць загорівся американський корабель Аполлон-1. Всі члени екіпажу, — Гас Гріссом, Едвард Уайт та Роджер Чаффі загинули.
  • 1983 — в Японії завершено будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю, що проліг між островами Хонсю і Хоккайдо.
  • 1992 — Зімбабве визнала незалежність України.
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Канадою та Португалією.
  • 2000 — в Єгипті парламент прийняв закон, що дозволяє жінці подавати на розлучення.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024