Свята й дати 20 січня: день Іоана Хрестителя

20 Січня 2019, 08:47
7382

Доброго недільного ранку, дорогі читачі!
Нині на календарі вже 20 січня.

Щодня з тих чи тих причин ми безповоротно втрачаємо час. Але найцінніше, що можемо загубити в міжособистісному спілкуванні - це почуття.  Нехай кожен ваш день буде зігрітий любов'ю і освічений ніжністю

Сьогодні День ангела відзначають Афанасій, Іван, Іванна.

20 січня Всесвітній день снігу!  Офіційно Всесвітній день снігу був створений для популяризації зимових видів спорту в молодіжному середовищі, для підтримки і заохочення участі в подібних заходах всіх зацікавлених сторін в галузі. Мета проведення заходів полягає у залученні дітей і сімей до своєрідного, унікального, активного відпочинку, який може подарувати тільки участь у зимових видах спорту.

Ідея створення Всесвітнього дня снігу напрошувалася вже дуже давно. З 2007-го року почали з’являтися перші акції міжнародного характеру, які згодом були включені до порядку денного цього дня. У 2011-му році Міжнародною федерацією лижного спорту (FIS) на 2012-й рік нарешті було заплановано ряд щорічних заходів, присвячених цій знаменній події. FIS виступила засновником Дня снігу, відзначати який вирішили в третю неділю січня.

Саме 20 січня відзначали день Іоанна Предтечі (День Івана Хрестителя). У Святому Письмі сказано, що саме Іоанн був останнім біблійним пророком, який передбачив прихід Ісуса Христа (Месії). Він же займався тим, що здійснював ритуальне очищення водою (хрещення), а також закликав людей до покаяння. Йому самому довелося здійснити обряд хрещення у відношенні Ісуса Христа у водах ріки Йордан. У цей день на Русі проводилися обряди сватання, а також влаштовувалися весілля. Зі свята Водохреща розпочинався м'ясоїд, коли можна було не обмежувати себе в їжі.

20 січня натщесерце обов'язково пили водохресну воду для того, щоб на весь майбутній рік запастися міцним здоров'ям.

20 січня молодіжні посиденьки і раніше проводилися, але на них приходили з якою-небудь роботою (в'язанням, шиттям, лагодженням інвентарю, прядінням і т.д.), тоді як під час Святок тільки лише веселилися.

Народні прикмети на 20 січня

  1. Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги
  2. Якщо в цей день - повний місяць, то навесні буде сильне повінь, і річки вийдуть з берегів
  3. Заметіль 20 січня - до вітрам і снігу на Масляну
  4. Якщо людина народилася в День Іоанна Хрестителя, то йому потрібно носити бурштин як оберіг
  5. Якщо в цей день іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба
  6. Ясна погода в цей день говорить про посушливому літо. Похмура погода або сніг - літо буде цілком звичайним, без аномальних температур.
  7. Якщо над водою висять хмари - буде хороший урожай хліба
  8. Негода і сніг віщують урожай
  9. Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку
  10. Якщо людина вип'є спиртне 20 січня, то зможе вберегти себе від смутку і сліз на весь рік. Але дуже важливо знати міру, слідуючи приказці: «Святкуй раз на місяць - будеш веселим, запразднуешь кожен день - будеш голим»
  11. Якщо перед застіллям 20 січня випити трохи освяченої води, то весь рік не буде ніяких хвороб
  12. Якщо в цей день проводиться весілля або сватання, дівчині потрібно випити трохи вина, щоб сімейне життя не пройшла в жалі і сльозах
  13. Якщо 20 січня побачити в будинку миша - це прикмета, що сповіщає про поповнення в сім'ї
  14. Якщо хрестити 20 січня немовляти, то він буде щасливим
  15. Якщо в цей день у холостого хлопця або незаміжньої дівчини великий апетит, значить, по ним тужить кохана чи коханий
  16. Якщо людина помре 20 січня нехрещеним, це до глибоких душевних страждань після смерті
  17. На Іоанна не можна вмиватися - будеш обдуреним
  18. Побачити дикого гусака або лебедя (що в січні - велика рідкість) - прикмета, яка приведе до виконання бажань і радості

Цей день в історії:

  • 1265 — граф Лестерський вперше скликав на сесію англійський парламент. Парламент Великої Британії вважається найстарішим у світі.
  • 1633 — 68-річний італійський фізик Галілео Галілей вирушив з Флоренції до Риму, щоб постати перед судом інквізиції. 21 червня на слуханнях своєї справи він публічно відмовився від підтримки теорії про обертання Землі навколо Сонця.
  • 1661 — у Львові засновано університет Казимира. Нині — Львівський національний університет імені Івана Франка.
  • 1918 — у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.
  • 1920 — скасування поляками Галицького крайового центру і поділ Галичини на три воєводства: Львівське, Станіславівське та Тернопільське.
  • 1943 — у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети «Українське слово».
  • 1972 — розпочалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні (перша була 1965 року).
  • 1980 — Президент США Джиммі Картер оголосив бойкот Олімпійських ігор у Москві.
  • 1986 — відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.
  • 1990 — «чорний січень»: у ніч з 19 на 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія зі суходолу та з моря напали в Баку на беззбройних людей, загинуло понад 150 осіб і поранено 100.
  • 1996 — лауреат Нобелівської премії миру, лідер Організації Визволення Палестини Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером.
  • 1998 — з невеликою перевагою Вацлав Гавел у другому турі виборів повторно виграв президентські вибори у Чехії.
  • 2001 — за поданням прокуратури президент Кучма звільнив з посади Юлію Тимошенко, віце-прем'єр-міністра уряду Віктора Ющенка, звинувачену в контрабанді, підставі та приховуванні доходів.
  • 2002 — пісня «My Sweet Lord» Джорджа Гаррісона очолила чарти — через 31 рік після першого влучення на вершину рейтингу.
  • 2006 — у Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину — кит не витримав всіх випробувань і помер.
  • 2017 — 45-м президентом Сполучених Штатів став Дональд Трамп — найстарший на момент першої інавгурації.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024