Свята й дати 18 січня: Водохресний святвечір або Голодна кутя

18 Січня 2019, 08:40
4440

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 18 січня.

Найкращі речі не пов'язані з грішми. Нехай ваша зима буде теплою від ніжних почуттів, а кожен день вдалим!

18 січня День ангела  відзначають Аполлінарія, Григорій, Лук’ян, Мина, Михей, Роман, Саїс, синклітики, Тетяна, Феоід, Феона, Феопент (Феопемпт), Фома, Фостірій.

День 18 січня в народі відомий як Голодна кутя. За старим звичаєм в цей вечір не вечеряли і нама галися не приймати їжу до самого ранку 19 січня. Також свято широко відомий під іншими назвами: Другий Святвечір, Голодний вечір і т.д. Назва Голодна кутя походить від того, що саме в цей час веселощі припиняли поряд з рясними застіллями, і починався наступний пост. Через що наближається поста у Водохресний Святвечір готували голодну кутю (прісне сочиво) без масла і сиру.

Народні прикмети на 18 січня

  1. Якщо на Водохресний вечір сніг іде - чекай доброго врожаю зернових культур
  2. Який є погода 18 січня, такою вона буде і на масницю
  3. Якщо дме сильний південний вітер, то літо буде дощовим, з великою кількістю гроз
  4. Якщо вночі зірок не видно, і небо похмуре, то грибів восени буде дуже мало
  5. Якщо людина народилася у Водохресний Святвечір, то він буде розважливим і спокійним, небагатослівним. В якості оберега він може носити такі камені, як смарагд і опал
  6. Сильна хуртовина або поземка 18 січня - до хорошого врожаю
  7. Якщо на деревах мало снігу, то і ягід зовсім не буде. Якщо ж сніг, навпаки, вже погнув гілки на деревах - чекай багатого врожаю
  8. Повний місяць у цей день віщує розлив річок навесні
  9. Якщо зірки на небі 18 січня яскраві, то ягнята будуть добре плодитися
  10. Якщо випав сніг у Водохресний святвечір - прикмета до того, що рік буде врожайним
  11. Якщо на деревах багато снігу - буде багатий урожай плодів і меду
  12. Якщо з ранку йде сніг, значить, буде багато гречки та хліба
  13. Якщо чується гучний гавкіт собак, значить, весь рік полювання та риболовля будуть вдалими
  14. Вважалося, що якщо худобину 18 січня нагодувати кормом з домішкою снігу, то вона без праці перенесе Водохресні морози
  15. Якщо курей 18 січня нагодувати снігом, вони будуть нестися весь рік
  16. Якщо хтось із членів сім'ї хворіє, його потрібно обкласти водохресним снігом, і хвороба відступить. Говорили, що такий спосіб допомагає при болях в ногах і голові.
  17. Якщо у Водохресний Святвечір скупатися в лазні, це дозволить отримати здоров'я і красу
  18. Сніг 18 січня кидали в колодязь, щоб вода в ньому не зіпсувалася
  19. Якщо дівчина вмиється талою водою в цей день, у неї не з'являться веснянки, і не буде віспи. Також вона буде привертати увагу чоловіків
  20. Якщо в цей день на вікнах і дверях накреслити крейдою хрести, то, за прикметами, можна захиститися від нечистої сили.

Цей день в історії:

  • 1654 — у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила укласти військово-політичний союз двох держав — Гетьманщини та Московського царства.
  • 1778 — британський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, який побачив сучасні Гавайські острови і назвав їх Сандвічевими островами.
  • 1871 — після закінчення програної французами франко-прусської війни у Версальському палаці проголошено створення Німецької імперії, відомої як Другий Рейх.
  • 1918 — на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців.
  • 1919 — у Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Ліги націй.
  • 1926 — на Арбаті в кінотеатрі «Художній» пройшла прем'єра фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін». Фільм постійно включається кінокритиками в десятку найкращих фільмів всіх часів і народів.
  • 1934 — британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.
  • 1939 — у Хусті з представників українських партій за винятком комуністів засновано Українське Національне Об’єднання – політичну організацію закарпатських українців. Головою Об’єднання став Федір Ревай, почесним головою – о. Августин Волошин. 27.01 УНО сформував список кандидатів у посли до Сойму Карпатської України, які за підсумками виборів усі були обрані, здобувши 92,4 % голосів. З окупацією Закарпатської України Угорщиною, УНО припинило діяльність.
  • 1944 — на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС.
  • 1963 — засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів).
  • 1980 — альбом «The Wall» гурту «Pink Floyd» очолив чарт «Біллборд». Цей альбом став однією з найвідоміших робіт групи.
  • 1991 — Бундестаг вчетверте обрав федеральним канцлером лідера партії ХДС Гельмута Коля. Сформований ним новий уряд об'єднаної Німеччини цього дня склав присягу; уперше серед міністрів було чотири жінки.
  • 1997 — норвежець Берґ Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року.
  • 2010 — вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті — 16 загиблих.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024