Свята й дати 17 січня: День дітей-винахідників

17 Січня 2019, 08:50
4029

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 17 січня.

Якщо постійно шукати недоліки, не стигнеш помітити красу в людях, зачудування в природі любов у серці. Нехай ваші думки будуть ясними, а дужа відкритою! Легкого та вдалого дня! 

17 січня День ангела відзначають Агав, Акила, Олександр, Алфей, Амма, Амплій, Ананій, Андроник, Онисим (Онисим), апеллой, Аполлос, Аристарх, Арістовул, Артемій (Артема), Архип, Асінкріт, Опанас, Ахаік, Ахила, Варнава, Гай, Денис (Діонісій), Еводію, Євстафій, Епафрас, Епафродіт, Епенета, Ераст, Ермій, Юхим, Ефимия, Зіна, Зосима, Іродіон, Карп, Кесар, Кифа, Климент, Клеопа, Кіндрат (Кодрат), Крискент, Крисп, Лін, Лука, Марк, Наркісс, Никанор, Олімп (Олімпіяна), Онисифор, Онуфрій, Патров, Прохор, Пуд, Пармен , Родіон, Руф, Семен (Симеон), Стахій, Степан, Тертий, Тимон, Тимофій, Тит, Тихик, Трохим, Увелікій, Урван, Тадей, Феоктист, Филимон, Пилип, Філолог , Флегонт, Фортунат, Хрисанф, Яків, Ясон.

У світі сьогодні відзначають День дітей-винахідників. Датою цієї календарної події була обрана дата народження Бенджаміна Франкліна - 17 січня. Він народився в неділю, 17 січня 1706 року в Бостоні, штат Массачусетс, який був тоді британською колонією. Нам він відомий більше, як один з батьків-засновників Сполучених Штатів Америки, якого ви бачите на сто доларовій купюрі валюти США.

Звичайно ж він не відразу став знаменитим американським політичним діячем, дипломатом, енциклопедистом і письменником. З дитинства Бенджамін Франклін був досить винахідливий, що не могло не відбитися і на його успішній кар’єрі. Наприклад, саме він став одним з розробників дизайну Великої печатки США.

Коли йому було 12 років, він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання, винайшов ласти. Йому належить один з патентів на крісло-гойдалку і економічну малогабаритну піч для будинку, що отримала назву піч Франкліна. У більш зрілому віці саме він, для електрично заряджених станів, запропонував позначення «+» і «-», висунув ідею електричного двигуна і продемонстрував справжнє «електричне колесо», яке оберталося під дією електростатичних сил.

Дитяча винахідливість чудова. Наприклад, в 1824-му році хлопчик 15-ти років на ім’я Луї Брайль, чий батько був звичайним шевцем, придумав і втілив у життя шрифт для людей з вадами зору та сліпих людей. Цей шрифт названий на його честь - шрифт Брайля. Якийсь Жозеф-Арман Бомбардьє став відомий тим, що в свої 15 років зі старого автомобіля фірми «Форд» зробив такий вид транспорту, який зараз відомий нам як снігохід. Історія знає безліч прикладів винаходів, в яких діти грали одну з ключових ролей.

Народні прикмети на 17 січня

  1. Якщо на 17 січня випадає повний місяць, і стоїть ясна погода, значить, навесні буде сильне повінь
  2. Якщо на деревах лежить багато снігу - у бджолярів буде вдалий рік, і вийде зібрати багато меду
  3. Чоловік, який народився в колах в цей день буде дуже прозорливим. В якості талісмана йому рекомендують носити лазурит і гранат
  4. Якщо небо в цей день безхмарне, то сильні морози будуть стояти ще досить довго
  5. Якщо в день Феоктиста, 17 січня, народжується дитина, то він буде володіти таємним знанням
  6. Якщо хмари 17 січня висять низько - це віщує заметіль
  7. Якщо зоряне небо без хмар - буде сонце і мороз
  8. Червона зоря 17 січня віщує вітряну погоду
  9. Якщо чується крик лисиці в цей день - чекай негоду
  10. Якщо в цей день іде сніг - прикмета до того, що бджоли будуть гарно роїтися
  11. Якщо в день Феоктиста загадати бажання, вийти на вулицю і побачити ківш Великої Ведмедиці на небі праворуч, значить, бажання збудеться. До речі, якщо справа виявиться Чумацький шлях, то для дівчини це обіцяє заміжжя

Цей день в історії:

  • 730 — на сіленції, раді сенаторів і вищого духовенства в Константинополі, візантійський імператор Лев III Ісавр оголосив поклоніння іконам злочином.
  • 1209 — у Кембриджі відчинив двері університет
  • 1558 — почалася Лівонська війна.
  • 1805 — у Харкові відкрито перший у східній Україні університет.
  • 1861 — запатентований змивний туалетний бачок. Томас Креппер запатентував біде.
  • 1912 — члени експедиції Роберта Скотта досягли Південного полюса (другими після експедиції Руала Амундсена)
  • 1921 — у Відні створений Український вільний університет, незабаром переведений у Прагу.
  • 1966 — в Іспанії внаслідок катастрофи бомбардувальника США було загублено 4 водневі бомби (дві впали на поля та заразили радіацією сотні гектарів, а дві — в море).
  • 1987 — створена Рада жінок України.
  • 1992  — Україна встановила дипломатичні відносини з ФРН та Індією.
  • 2000 — режим талібів Афганістану заявив про визнання ним незалежності Чечні.
  • 2010 — відбувся перший тур виборів Президента України (другий — 7 лютого).
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024