Свята й дати 12 січня: іменини Антона, Ірини й Макара

12 Січня 2019, 08:43
8776

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні суьота, 12 січня.

Щоб сад заквітував, йому насамперед потрібна прохолода та дощ. Так і в житті: щоб дійти високої мети іноді треба перетерпіти незначний дискомфорт. Нехай дрібні негаразди будуть подібно дощу, минають швидко та приносять користь.

12 січня День ангела  відзначють Онися, Антон, Аріан, Вир, Зотика (Ізот), Ірина, Лев, Макар, Тимон, Феодора, Феодосія, Філетер.

Сьогодні День Анісії зимової. У цей день прийнято ходити в гості. На столі обов'язково повинні бути присутніми смакота, свинячий тельбух, гриби. Зазвичай на Анісію різали гусей, а також варили свинячий тельбух. У селах 12 січня було прийнято забивати свиней. Брали свинячу селезінку і печінку, на яких ворожили про те, якою буде зима. Якщо селезінка гладка, то взимку будуть сильні морози. Якщо селезінка до спинки була більш товстою, то морозів можна чекати тільки в кінці зими. Якщо печінка в центрі товста, то морози почнуться вже зовсім скоро, а якщо широка тільки з боку черевця, то морозні дні протримаються до самої весни. Також на Анісію існує традиція варити свинячі шлунки. Якщо шлунок порожній, то весна настане нескоро.

Народні прикмети на 12 січня

  1. Вважається, що якщо на Анісію дме вітер з півдня, то весь рік буде врожайним, а літо теплим.
  2. Якщо на  Анісію  йде сніг, то влітку можна очікувати сильних дощів
  3. Люди, які народилися в День Анісії, 12 січня, є дуже щасливими
  4. Якщо на  Анісію  воробей голосно цвірінькає - чекай швидкої відлиги
  5. Якщо вночі 12 січня дме вітер з півдня, то рік буде щасливим і врожайним, а літо теплим. Західний вітер - в річках багато риби
  6. Якщо піде сніг, то це прикмета до того, що літо буде дощовим і похмурим
  7. Якщо людина народилася на  Анісію , 12 січня, то він буде відмінним теслею і мисливцем
  8. На  Анісію  можна молитися про лікування шлункових хвороб
  9. Знайти в цей день хустку, що лежить на дорозі - ознака того, що на людину може бути наведена порча. Тому, в день 12 січня намагаються не приймати ніяких подарунків від чужих людей. Крім того, вважалося, що існує небезпека зустрітися з нечистю.
  10. Побачити в ніч на 12 січня сон, який пов'язаний з землею, обіцяє смерть
  11. Якщо 12 січня сниться весілля або поцілунок, то це віщує сварку в родині
  12. Якщо вдень ясно, то це прикмета до того, що скоро настане потепління
  13. В'язати, прясти або шити на  Анісію  - до нещастя
  14. Якщо на небі 12 січня не видно зірок, значить, погода зміниться
  15. Якщо встати ввечері на перехрестя і голосно вимовити ім'я хворої людини, то він незабаром одужає
  16. На  Анісію  не солять їжу, інакше можна накликати на себе біду

Цей день в історії:

  • 1920 — у Варшаві (Польща) відбулося засідання членів уряду УНР за участю голови Директорії С. Петлюри, на якому заслухано доповідь міністра праці О. Безпалка про діяльність уряду в Україні, становище в Україні, рішення уряду скликати предпарламент та про затвердження Брацлавської краєвої управи; обмірковано справу повернення в Україну міністерських апаратів, урядовців і громадян, що перебували на території Польщі. Після обмірковування питання про відносини України з Польщею визнано, що «посовування польських військ на Україну є небажаним і шкодливим», а тому дипломатична місія УНР мала докласти зусиль для того, щоб «застерегти поляків від офензиви на Україну».
  • 1923 — у Кривому Розі ДПУ «викрило» велику українську повстанську організацію. Заарештовано понад 200 осіб.
  • 1928 — в США вперше стратили на електричному стільці жінку.
  • 1938 — німецький археолог Вільгельм Кеніг при розкопках під Багдадом виявив предмет, який виявився найдавнішою батареєю з гальванічних елементів.
  • 1939 — у Полтаві почали курсувати перші шість таксі.
  • 1955 — у Дніпропетровську відкрито регулярний рух поїздів новим залізничним мостом через Дніпро, довжина мосту — 1,5 км.
  • 1965 — мер міста Торонто (Канада) підписав прокламацію про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».
  • 1967 — вперше кріоновано людину Джеймса Бедфорда
  • 2007 — Китай збив власний метеорологічний супутник, здійснивши, таким чином, перше застосування зброї у космосі за останні двадцять років.
  • 2010 — близько 17-00 за місцевим часом, в центральній частині Гаїті з незначним інтервалом відбулись два землетруси магнітудою 7,0 і 5,9 відповідно. Паралізований телефонний зв'язок і лінії електропередач, зруйновано і пошкоджено багато будівель, зокрема президентський палац і будинок штаб-квартири миротворчої місії ООН. Загинуло щонайменше 250 тисяч осіб. Збитки від природного катаклізму сягнули 9 млрд доларів.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024