Свята й дати 9 січня: церква вшановує одного з перших християн

09 Січня 2019, 07:50
3863

Доброго ранку, шановні читачі!

Нехай третій день православного Різдва буде наповненим миром та благополуччям у ваших родинах. Успішного дня та піднесеного настрою!

9 січня свій день народження святкує Секретар Тесівської сільської ради Кротюк Наталія Віталіївна та редактор сайту Район.Острог Галина Максимчук!

Щиро вітаємо із Днем Народження та бажаємо здійснення мрій, підкорення нових вершин та щирих, теплих почуттів, які б зігрівали холодними вечорами!

День ангела святкують: Степан, Федір, Лука, Йосип, Давид, Яків, Ферапонт, Тихін.

Церква цього дня вшановує одного з перших християн, апостола першомученика і архідиякона Стефана. За проповідь християнства Стефан був до смерті забитий камінням. Під час кончини Стефан, подібно до Христа, просив, щоби Господь пробачив його мучителів і вбивць. Палець святого Стефана зберігається в Хрестовоздвиженській церкві Ближніх печер Києво-Печерської лаври. Цьому святому моляться про дарування покаяння.

У день Степана дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі насіння і попарно їх перераховують. Якщо випадає парне число, значить, цього року, можливо, вдасться знайти собі пару. Залишилася, одна насінини означає, що заміж дівчина вийде нескоро.

  1. Якщо людина народилася в день Степана, то він буде відмінним господарем і сім'янином
  2. Якщо на деревах видно іній - чекай багатого врожаю хлібних культур
  3. Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік
  4. Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір'ями, захищав коней від хвороб
  5. Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів
  6. Якщо ворони гніздяться на снігу - чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.
  7. Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть

Цей день в історії:

  • 1349 — під час погромів у Базелі (Швейцарія) близько 700 євреїв спалені заживо у своїх оселях — місцеве населення вирішило, що саме євреї винні в епідемії бубонної чуми.
  • 1599 — у Масселбурзі (Шотландія) створена найдавніша з офіційно зареєстрованих масонських лож.
  • 1648 — Богдана Хмельницького обрано гетьманом Запорізької Січі.
  • 1769 — російська імператриця Катерина II видала Маніфест про заснування двох асигнаційних банків. До цього її спонукало зростання військових витрат.
  • 1792 — Підписано Ясський мирний договір, що завершив російсько-турецьку війну 1787—1792.1799 — у Великій Британії вперше у світі введено податок на прибуток.
  • 1905 — 9 січня за старим стилем у Санкт-Петербурзі влада жорстоко розігнала мирну демонстрацію, учасники якої мали на меті вручити цареві «Петицію робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II». Розстріл велелюдного мітингу, який отримав назву «кривава неділя», став одним із поштовхів до революції 1905 року. Згідно з теперішнім загальноприйнятим календарем, ця подія відбулася 22 січня.
  • 1920 — Нестор Махно відмовився вести свої війська на фронт проти поляків, за що більшовики оголосили його поза законом.
  • 1923 — іспанський винахідник Хуан де ля Сієрва здійснив перший політ на винайденому ним автожирі. З розвитком гелікоптерів роботи зі створення автожирів були згорнуті.
  • 1927 — у кінотеатрі Монреаля через паніку, викликану невеликим вибухом кінокамери, загинуло 78 людей, з них 77 — діти молодше за 18 років.
  • 1951 — у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй.
  • 1972 — у гавані Гонконгу загорівся і затонув океанський лайнер «Королева Єлизавета», на той час найбільший у світі пасажирський корабель.
  • 1992 — Ґвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України.
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР.
  • 2005 — на президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем'єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024