Свята й дати 6 січня: Надвечір'я Різдва Христового або Святий вечір

06 Січня 2019, 08:34
4315

Доброго ранку, дорогі читачі! 

На календарі 6 січня, неділя.

Закон концентрації свідчить, що все, про що ви міркуєте, збільшується в розмірах. Чим більше ви про щось думаєте, тим глибше воно входить у ваше життя. Нехай позитивні думки визначають ваше майбутнє! Гарного дня!

6 січня День ангела відзначають Агафія (Гафія), Антіох, Афродісій, Ахаік, Ахмет, Василла, Вітіміон, Євгенія, Евсузій, Іакінф, Клавдія, Микола, Прот, Пилип.

Сьогодні  християни східного обряду відзначають Надвечір'я Різдва Христового або Святий вечір. Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. І що важливо – спізнюватися до столу аж ніяк не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.

Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині - пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами

Ще 6 січня День Клавдії. У народі кажуть: «День додався на ступню курячу». Згідно з древнім прикметами, саме зараз наступають найсуворіші морози. «Зима пустує не тільки в лісі, але і у людини на носі».

Народні прикмети на 6 січня

  1. Морозний день 6 січня обіцяє хороший врожай
  2. Якщо у Святвечір вночі небо зоряне і безхмарне, значить, цього року буде багатий урожай ягід та грибів
  3. Якщо день 6 січня ясний і безхмарний, то це обіцяє хороший врожай
  4. Якщо стежки в лісі чорні (тобто видна земля, а не прихована під снігом), значить, цього року можна зібрати багатий урожай гречки
  5. Зоряне небо на Святвечір обіцяє приплід худоби
  6. У цей день не можна виносити сміття з дому. Все, що накопичилося, збирали в затишному місці, а потім спалювали.
  7. Якщо на вулиці 6 січня сильний мороз, це обіцяє багатий урожай
  8. Якщо 6 січня на небі видно Чумацький шлях, значить, літо буде теплим
  9. Якщо у Святвечір попаритися в лазні, то це дасть людині захист від недуг на весь майбутній рік.

Цей день в історії:

  • 1681 — перший опис матчу з боксу, що відбувся у Королівстві Англія між дворецьким і м'ясником герцога Альбемарльського.
  • 1709 — полки Карла ХІІ та Івана Мазепи почали штурм Веприка.
  • 1838 — у місті Моррістаун (штат Нью-Джерсі, США) в майстернях чавуноливарного заводу Спідуелла Семюел Морзе разом з Альфредом Вайлем уперше продемонстрував свій телеграфний аппарат, над яким працював впродовж кількох років.
  • 1846 — в Переяславі у маєтку свого друга Андрія Козачковського Тарас Шевченко написав свій знаменитий «Заповіт».
  • 1846 — у Києві створено Кирило-Мефодіївське товариство.
  • 1919 — нота-відповідь Раднаркому Росії на ноту уряду УНР з приводу військової агресії Радянської Росії проти УНР: «Радянська Росія не воює проти УНР і російських військ (Червоної армії) в Україні немає».
  • 1928 — річка Темза, що вийшла з берегів, затопила деякі райони Лондона. 14 осіб загинули, водою були залиті підвали у Вестмінстері, рів Тауер, у галереї Тейт були пошкоджені 12 картин. Лондон залишився без телефонного зв'язку.
  • 1928 — вперше в історії багатонаціональних держав Європи у Польщі сформовано виборчий блок національних меншин — представники українських, білоруських, німецьких та єврейських національних партій.
  • 1939 — німецькі фізики Отто Ган і Фріц Штрассман повідомили про відкриття способу ділення ядер урану під дією нейтронів. Це був перший крок до практичного використання ядерної енергії.
  • 1975 — на американському телеканалі NBC вперше вийшла в ефір гра «Wheel of Fortune», відома як «Поле чудес».
  • 1978 — Уряд Сполучених Штатів повернув Угорщині одну з її реліквій — корону святого Іштвана, яка зберігалася в США з часів ІІ Світової Війни.
  • 1992 — Республіка Бурунді і Республіка Джибуті визнали незалежність України.
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Аргентиною.
  • 1994 — у Детройті американська фігуристка Ненсі Керріган під час тренування на льоду зазнала атаки охоронця своєї суперниці Тоні Хардінг.
  • 2015 — Литва зупинила на своїй території мовлення російських державних телеканалів РТР Планета, РенТВ та НТВ-Мир — за перекручення інформації про події в Україні.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024