Свята й дати 3 січня: День святителя Петра

03 Січня 2019, 08:41
3973

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 3 січня. 

Нехай маленькі радощі роблять щасливим кожен ваш день, а саме зі щасливих миттєвостей складається життя! Гарного дня!

3 січня День ангела святкують Альфред, Петро, Прокопій, Фемістокл, Феофан, Юліанія (Юліанія, Юлія, Уляна).

У світі сьогодні відзначають день народження соломинки для коктейля. Першу штучну соломинку для коктейля придумав Марвін Стоун, хазяїн фабрики по виробництву паперових сигаретних мундштуків. Лушпиння від справжньої соломинки в коктейлі дратувало його, тому, взявши смужку паперу, Стоун змастив її край клеєм, накрутив «гвинтом» на олівець, а потім зняв отриману трубочку. 3 січня 1888 року у Вашингтоні Стоун запатентував соломинку для коктейля.

Православна церква відзначає День Святителя Петра. 

Святитель Петро - православний чудотворець. В народі свято отримало назву День Петра-полукорма, оскільки до того часу половина домашніх заготовок на зиму вже з'їдався.

Щоб захистити дім від злих сил, 3 січня клали срібний предмет на чільне місце (часто це була невелика ложечка). Вважалося, що після цього на шляху будуть зустрічатися злі люди.

Народні прикмети на 3 січня

  1. Якщо в День Петра, 3 січня, світанок є червоним, значить, скоро почнеться завірюха
  2. Якщо снігу мало, але досить сильні морози, значить, літо буде посушливим і спекотним. Крім того, з дня 3 січня передбачали погоду на вересень місяць.
  3. 3 січня нікому не можна бажати здоров'я і щастя, інакше все відбудеться з точністю до навпаки.
  4. У День Святителя Петра, 3 січня, не можна підглядати і підслуховувати, оскільки можна позбутися зору і слуху, придбати пов'язані з ними хвороби.
  5. Якщо на землі 3 січня лежить багато снігу - рік буде родючим
  6. Морозна погода і невелика кількість снігу 3 січня віщували посушливі дні влітку
  7. Якщо в лісі далеко і виразно чується відлуння - за прикметами, чекайте сильних морозів у найближчі дні
  8. Якщо сніг не випав до 3 січня - чекай неврожаю

Цей день в історії:

  • 1431 — бургундський герцог продав за 10 000 франків Жанну Д'Арк, захоплену в полон внаслідок зради, єпископові Кошону, який діяв від імені англійського короля.
  • 1521 — Папа Римський Лев Х відлучив від римо-католицької церкви релігійного реформатора Мартіна Лютера за публікацію 95 тез про фінансові зловживання в церкві.
  • 1888 — у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів (тоді соломинки виготовляли з паперу).
  • 1918 — Одеса проголосила себе «тимчасово вільним містом».
  • 1919 — Українська Національна Рада схвалила постанову про з'єднання Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві.
  • 1924 — через два роки після виявлення поховання єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція знайшла головний скарб гробниці — кам'яний саркофаг фараона. Коли в лютому саркофаг відкрили, всередині виявилася золота труна з мумією Тутанхамона.
  • 1957 — після 11 років розробок компанія Hamilton Watch представила перший у світі електронний годинник.
  • 1959 — через 218 років після відкриття європейцями і через 92 роки після придбання у Росії за ціною 2 центи за акр Аляска стала 49-м штатом США.
  • 1992 — Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України.
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні стосунки з США.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024