Рівненська ОДА вирощує свиней у Кутянці

01 Січня 2019, 12:36
На Острожчині Рівненська ОДА вирощує поросят 7384
На Острожчині Рівненська ОДА вирощує поросят

В Острозькому районі на свинофермі Рівненської обласної державної адміністрації підростають поросята породи «Угорські мангали».

Тварини в підпорядкуванні ОДА з’явилися 2016 року з ініціативи Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального будівництва на селі – повідомляє Алла Садовник на порталі «Рівне вечірнє». Ця організація надає дешеві кредити на будівництво, добудову, купівлю чи утеплення будинків у сільській місцевості, а також кредити для фермерів,

2015 року голова Рівненської ОДА керівником фонду призначив Володимира Пашковського, який і почав шукати, як альтернативним способом можна повертати кредити. І вихід знайшли: створили філію з вирощування поросят породи «Угорські мангали», аби потім вирощених свиней продавати і одержаними грішми сплачувати борги. Законодавство, прописане ще у 90-х, цього не забороняє, навіть дозволяє селянам повертати кредити фонду сільгосппродукцією, за рахунок якої й збиралися утримувати свиноферму.

Рівненська ОДА ідею створення свиноферми у своєму підпорядкуванні погодила, стверджує п. Пашковський. Директором філії, тобто свиноферми, став Аполлінарій Сокотун, голова фермерського господарства «Мрія» в Кутянці Острозького району. Саме його ферму обласний фонд орендував для розведення свиней.

Навесні та влітку 2017 року на «острозький підрозділ» ОДА за бюджетні кошти купили 50 поросят. До цього часу їх уже мали би продати. Проте коли на початку 2018 до Острозького району нарешті навідалося обласне керівництво фонду, то застало у свинарнику не відгодованих кабанів, а малих поросят, ще й у меншій кількості, аніж купували.

«Пан Пашковський 2016 року створив філію без згоди ОДА, закупив свиней за бюджетні кошти і не довів справу до кінця. Свині не реалізовано, невідомо, хто за ними доглядає, бо трудового договору немає. Утримання свиноферми фонд уже не фінансує. Фактично, люди, які їх доглядали, за свій рахунок не дають їм померти. Керівник сам увів фонд у таку ситуацію і не знає, як вийти тепер. І він має відповідати за свої дії. Збитки сягають близько 200 тис. грн.», – коментує Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА.

Голова фонду Володимир Пашковський стверджує, що винні в усьому  директор філії та звільнена головна бухгалтерка фонду Ольга Тимощук. У Рівненській ОДА вважають інакше. Обидві сторони написали скарги до правоохоронних органів, а поки з’ясовують, хто винен, острозьких свиней не продають.

«Мені керівник філії не звітував, хоча я постійно вимагав. Коли поїхав у лютому цього року перевірити, то застав не свиней, які вже мали би мати 90-100 кілограмів, а малих поросят і кілька свиноматок. Окрім того, колишній головний бухгалтер Ольга Тимощук, донька якої Нікітіна працювала у фонді економістом, 2004 року надала своєму зятеві Нікітіну 20 тис. грн. (тоді це було 4 тис. доларів) кредиту. Документи по цій справі вони викрали, інформації, що кредит було повернуто, родина надати не може. Вони свідомо вчиняли шахрайські дії. Коли я прийшов на посаду, то у фонді навіть не було реєстру справ. Я почав все піднімати, випросив більше коштів для кредитування. Але 20 років фонд ніхто не перевіряв, я сам ініціював перевірку, бо ж досі до кінця невідомо, що тут за ці роки понароблювали. Поліція відкрила кримінальне провадження за моїм зверненням», – пояснює Володимир Пашковський, голова Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

 

За матеріалам порталу «Рівне Вечірнє»

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024