Острозька академія 2018: найяскравіші події в житті університету

31 Грудня 2018, 18:30
5420

Національний університет «Острозька академія» – невід’ємний складник життєдіяльності нашого міста. Саме сюди нерідко приїздять імениті гості, а ще НаУОА часто запрошує містян на цікаві освітньо-наукові, мистецькі й розважальні заходи.

Пригадуємо, чим жив університет упродовж 2018 року.

Міжнародна співпраця

Наприкінці зими Острозька академія в межах Програми транскордонного співробітництва Білорусь-Україна спільно з Луцьким національним технічним університетом, Гомельським державним університетом ім. Ф. Скорини і Брестським державним університетом ім. О. Пушкіна отримала грант на реалізацію проекту з підвищення конкурентоспроможності випускників на ринку праці. Завдяки йому у виші впродовж року працював  Центр професійної орієнтації та консультування.

А навесні НаУОА уклав договір про співпрацю з турецьким Ерзурумським університетом ім. Ататюрка. Угода передбачає проведення спільних наукових заходів, обмін студентами й подальше налагодження взаємин між країнами в міжкультурному аспекті.

Підписання угоди з турецьким університетом
Підписання угоди з турецьким університетом

 

Здобутки Острозької академії

Доцент Острозької академії Михайло Якубович, який підготував спеціальні оманські випуски «Всесвіту» (№ 7–8, 2017) та переклав українською мовою художні й публіцистичні твори авторів Султанату Оман, став лауреатом премії «Ars Translationis» імені Миколи Лукаша.

Улітку Острозька академія вчергове потрапила до Книги рекордів України, узявши участь у марафоні безперервного читання української поезії. Студенти й викладачі вишу впродовж доби читали вірші про Острожчину, завдяки чому встановили рекорд у номінації «Масові заходи».

Наприкінці року стало відомо, що гуртожиток Острозької академії – призер обласного конкурсу-огляду.

Засвідчення рекорду НаУОА
Засвідчення рекорду НаУОА

 

Гості Острозької академії

До Острозької академії, як і щороку, приїздило чимало гостей: науковців, художників, письменників, артистів, посадовців і політиків, послів.

Ми вирізнили найзнаковіші візити.

На початку травня до Острога завітав Генеральний прокурор України Юрій Луценко, який прочитав студентам лекцію про місце української прокуратури в контексті національної безпеки, а також підписав договір про співпрацю між НаУОА та Генпрокуратурою.

У червні в Острозьку академію приїхав Олег Ляшко. Політик зустрівся з професорсько-викладацьким складом і студентами, проінспектував перебіг будівництва нового корпусу й пообіцяв надалі лобіювати інтереси університету, аби завершити будівництво.

У середині листопада в НаУОА національну безпеку в контексті російсько-української війни та окупацію частини території України обговорювали з міністром із питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем.

«Ви в тренді, навіть випереджаєте тренд», – міністр про навчання в Острозькій академії

Під час семінару-тренінгу з керівниками підрозділів превентивної діяльності Національної поліції до Острога завітав Сергій Князєв, який із-поміж іншого також прочитав лекцію студентам спеціальності «Національна безпека».

Не менш цікавими були відвідини НаУОА Йоаніса Ликоріса, який виводить свій родовід від Кирила Лукаріса, другого ректора Слов’яно-греко-латинської академії, правонаступницею якої є Острозька академія.

Візит Олега Ляшка
Візит Олега Ляшка

 

Розширення освітньо-наукових горизонтів

2018 року Національний університет «Острозька академія» поповнився низкою почесних професорів. Зокрема таке звання отримали видатний композитор Мирослав Скорик і Мустафа Джемілєв, Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу, народний депутат України, лідер кримськотатарського народу та політичний в’язень часів Радянського Союзу.

Також у НаУОА представили освітню частину інноваційної магістерської програми «Культурологія і МЕТАТЕАТР», орієнтованої на фахову підготовку магістрів-культурологів у галузі театрального мистецтва, та її викладачів: Катерину Кістень, Олега Ліпцина, Наталку Костенко.

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

 

Зміни Острозької академії

Над Острозькою академією з’явився ангел. Бронзову скульптуру встановили над аркою університету. Це символічне нагадування, що багато важливих подій і новин, які відбуваються в місті, походять саме з Острозької академії.

Ангел над аркою Острозької академії
Ангел над аркою Острозької академії

 

Традиції Острозької академії

Як і багато років поспіль, університет збирав на зустріч своїх випускників.

У жовтні студенти й викладачі вишу перевтілювали у веселих бджілок і безтурботних трутнів, ярмаркували, організовували флешмоби й змагалися:

Свято бджілок і студентів: Острозька академія святкує День народження

Ректор проти студентів: в Острозькій академії зіграли в «Що? Де? Коли?»

Сотні студентів на стадіоні влаштували флешмоб.

А напередодні новорічно-різдвяних свят до ЗВО завітав Святий Миколай із подарунками.

День Острозької академії
День Острозької академії

 

Гарного прийдешнього року та ще більше хороших подій зичить вам Район.Острог!

 

Читайте також:

Острожчина 2018: найяскравіші події року, що минає 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024