Екс-мера Острога виправдали у вимаганні, але визнали винним у шахрайстві

30 Грудня 2018, 20:25
Суддя в справі Т. Пустовіта Олександра Жуковська 4585 Джерело: Четверта влада
Суддя в справі Т. Пустовіта Олександра Жуковська

Суд виніс вирок колишньому міському голові Острога Тарасу Пустовіту, виправдавши в злочині щодо вимагання та отримання хабара, але визнавши винним у шахрайстві.

Вирок екс-посадовцеві, якого чотири роки тому впіймали на хабарі, винесла суддя Дубенського райсуду Олександра Жуковська в суботу, 29 грудня.

«Суддя зачитувала вирок майже чотири години. Сам документ склав 76 сторінок. Щоб його підготувати, суддя тиждень була у нарадчій кімнаті», повідомляє кореспондентка «Четвертої влади» Антоніна Торбіч.

Частину доказів, наданих прокуратурою, суддя визнала недопустимими.

Зокрема йдеться про розшифрування телефонних розмов, зроблених завдяки прослуховуванню телефону Тараса Пустовіта, а також відеозапис моменту передачі хабара. Усе через те, що суд не зміг отримати належного підтвердження що ці докази отримані законним шляхом. Крім того, суд не отримав стовідсоткових доказів, що Пустовіт вимагав хабар і мав вплив на рішення конкурсної комісії щодо перевезень, за яке нібито і вимагав кошти.

Водночас суд відхилив і низку клопотань захисту, визнавши належними частину доказів, проти яких виступав адвокат Тараса Пустовіта.

Суддя Олександра Жуковська розповіла, що на руках підсудного виявили сліди люмінісцентної речовини, якою були вкриті купюри.

«Кваліфікація злочину за частиною 2-ю  статті 368-ї КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою – авт.) була помилковою». Суд, заради ухвалення  справедливого судового рішення та захисту її основоположних прав і свобод, скористався правом і перекваліфікував злочин, пом'якшивши становище обвинуваченого Пустовіта», – підсумовує Олександра Жуковська..

Пустовіт винен у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2-ю статті 15-ї, частиною 2-ю статті 190-ї Кримінального кодексу України, тобто у вчиненні закінченого замаху на заволодіння коштами, майном шляхом зловживання довірою (шахрайством), що завдало шкоди потерпілому. 

Вирішуючи питання про покарання, суддя враховувала тяжкість злочину, а також характеристики Пустовіта та стан його здоров'я.

«Відповідно до висновку Острозького РВ з питань пробації, Пустовіт має середній ризик повторно вчинити це правопорушення та низький ризик небезпеки для суспільства. Виправлення можливе без обмеження та позбавлення волі. Суд визнає за пом'якшувану обставину активне сприяння Пустовіта в розкритті злочину. Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено», – ідеться у вироці.

Тож суд ухвалив визнати Тараса Пустовіта винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2-ю статті 15-ї, частиною 2-ю статті 190-ї Кримінального кодексу України, і призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки.

На підставі статті 75-ї Кримінального кодексу України звільнити Тараса Пустовіта від відбування покарання з випробуванням і встановленням іспитового строку тривалістю два роки. Із застосуванням обов'язків:

  • періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим з органу пробації;
  • виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Також суд ухвалив виправдати Тараса Пустовіта за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3-ю статті 368-ї КК України, за недоведеністю у його діях складу кримінального правопорушення.

Коментарі
11 Січня 2019, 23:14
Перефразую Зеленського: кругом одні підараси.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024