Свята й дати 24 грудня: День працівників архівних установ України

24 Грудня 2018, 08:43
3308

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 24 грудня, ще один вихідний. Нехай він буде приємним!

Життя людини доти має сенс, доки вона дарує радість іншим завдяки любові, дружбі, бортьбі з несправедливістю. Нехай у вашому житті буде те, завдяки чому вранці ви прокидатиметесь з усмішкою.

24 грудня День ангела  святкують Аіфал, Акепсій, Варсавою, Вевей, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Міракс, Никифор, Никін, Петро, Терентій, Филимон.

Сьогодні в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України № 1200/98. В Указі сказано: «Враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ, постановляю: встановити в Україні професійне свято День працівників архівних установ, який відзначати щорічно 24 грудня».

У церкві 24 грудня вшановується пам'ять преподобного Никона Печерського, який був широко відомий як монах Києво-Печерської Лаври. Народився він в XI столітті в багатій родині. У 1096 році війська половців напали на київські землі, після чого Никон був узятий в полон разом з преподобним Євстратієм та іншими ченцями. У неволі він прожив близько трьох років і весь цей час смиренно зносив голод і позбавлення. При цьому господар Никона підрізав йому жили, щоб той не зміг втекти. Проте в якийсь момент Никон просто зник на очах у варти. Після укладення мирного договору з половцями колишній господар Никона, відвідавши Печерський монастир, побачив перед собою Никона. Він був настільки вражений, що тут же прийняв хрещення і залишився в обителі для того щоб служити Никона.

Народні прикмети на 24 грудня

  1. Якщо людина народилася 24 грудня, то її талісманом є нефрит або опал
  2. Сонце на небі видно з відсвітами з боків - будуть морози
  3. Сонячні 24 грудня промені йдуть вгору - це віщує холоднечу. Якщо вони йдуть вниз - буде заметіль
  4. Горщики через край киплять - буде хмарна погода
  5. До вечора зграї ворон з місця на місце літають і не знаходять ночівлі - чекай бурі
  6. Кілька білок в одному дуплі збираються 24 грудня - будуть сильні морози

Цей день в історії: 

  • 1518 — Польський король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому магдебурзького права.
  • 1624 — Гетьман Михайло Дорошенко укладає міждержавний договір про взаємодопомогу між Військом Запорозьким та Кримським ханством.
  • 1637 — Богдан Хмельницький — як військовий писар — підписав капітуляцію повстанців Павлюка під Боровицею.
  • 1814 — У Генті (нині Бельгія) Велика Британія та США підписали договір, що завершив Англо-американську війну.
  • 1851 — Під час пожежі в бібліотеці Конгресу США згоріли 35 тисяч книг та безліч унікальних документів.
  • 1908 — У Парижі відкрилося перше міжнародне авіашоу.
  • 1914 — Німецький літак скинув бомбу на англійське місто Дувр, здійснивши перше в історії авіабомбардування.
  • 1920 — На сцені «Метрополітен-опера» (Нью-Йорк) видатний італійський співак Енріко Карузо виконав останню у своїй кар'єрі партію — Елеазара (Галеві «Дочка кардинала»).
  • 1943 — Почалися Житомирсько-Бердичівська та Дніпровсько-Карпатська операція.
  • 1979 — СРСР почав окупацію Афганістану.
  • 1982 — Дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.
  • 1991 — Організація Об'єднаних Націй визнала Росію правонаступницею СРСР, Російська Федерація зайняла місце СРСР в ООН і Раді Безпеки.
  • 1991 — Республіка Білорусь визнала державну незалежність і встановила дипломатичні відносини з Україною. Незалежність України визнали Афганістан, Лівія, Монголія, Норвегія.
  • 2004 — Запущено на орбіту український супутник «Січ-1М» (супутник дистанційного зондування Землі; 2-й у серії супутників «Січ»).
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024