Свята й дати 22 грудня: Анни Зимової, день дипломатів та енергетиків

22 Грудня 2018, 08:50
3566

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні субота, 22 грудня, останній робочий день перед тривалими вихідними. Нехай цей день мине непомітно, а в житті загалом буде багато позитивних моментів, які хочеться пам'ятати.

22 грудня День ангела  святкують Анна, Самуїл, Софрон, Степан.

В Україні сьогодня День енергетика –  професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, день визнання заслуг працівників енергетичної промисловості в економічному розвитку, удосконалюванні й підтримці повсякденного життя населення. Відзначається щорічно 22 грудня.  Свято було встановлено Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 травня 1966 року на згадку про прийняття Державного Плану Електрифікації Росії (рос. ГОЭЛРО) на VIII Всеросійському з'їзді Рад в 1920 році. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 1 листопада 1988 року День енергетика був перенесений на третю неділю грудня. Зараз в Україні свято відзначається 22 грудня.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників енергетики та електротехнічної промисловості України…» згідно з Указом Президента України «Про День енергетика» від 12 листопада 1993 р. № 522/93.

А також День працівників дипломатичної служби. Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтриманні мирного і взаємовигідного співробітництва України з членами міжнародного співтовариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захисті прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників дипломатичної служби» від 21 листопада 2005 р. № 1639/2005.

У церкві 22 грудня вшановується пам'ять святої Анни, яка також відома як мати Богородиці. Анна разом зі своїм чоловіком Иоакимом досить довго не могли зачати дитину. І коли вони вже й зовсім зневірилися, оскільки знаходилися в похилому віці, їм з'явився ангел, який сповістив про те, що зовсім скоро вони стануть батьками. Вдячні Анна і Іоаким вирішили, що згодом віддадуть свою дочку в храм для служіння Богу. Дійсно, через 9 місяців після того, як ангел оголосив Єгоякима і Анни цю новину, у них народилася дочка, яку вони назвали Марією.

Кажуть, що саме на Анну, 22 грудня, стоять найхолодніші грудневі погоди. Також на Ганну доводиться найкоротший день у році.

Народні прикмети на 22 грудня

  1. Гарна погода - 31 січня теж буде сонячно
  2. Іній на деревах - буде похмуро під Новий рік
  3. Якщо людина народилася 22 грудня, то в якості талісмана їй слід носити агат або малахіт
  4. Вагітним жінкам заборонено 22 грудня розпалювати вогонь або виконувати будь-яку роботу - це може нашкодити майбутній дитині
  5. Рясний іній на деревах - буде хороший урожай
  6. Якщо сніг 22 грудня лежить впритул до огорожі, то буде погане літо. Просвіти обіцяють багатий урожай
  7. Ясна погода - в Новий рік теж сонце вигляне
  8. Вагітним жінкам в день Анни слід неодмінно постити, а в інші дні робити це необов'язково. Також не можна було зустрічатися з хворими людьми або тими, хто має будь-які каліцтва - дитина народиться нездоровим
  9. Вагітним не можна розпалювати вогонь і взагалі виконувати будь-яку роботу
  10. Вагітним жінкам 22 грудня можна переступати гострі предмети та упряж, інакше дитина народиться хворою, або в процесі пологів виникнуть складнощі

Цей день в історії:

  • 1845 — У Філадельфії (США) вперше продемонстровано роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.
  • 1882 — Помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво.
  • 1895 — Німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини «Х-променями», отримавши один із перших у світі рентґенівський знімок (найперший за три роки до нього отримав український фізик Іван Пулюй)
  • 1923 — Почала діяти телефонна лінія Петроград-Харків.
  • 1938 — Біля берегів Південної Африки спіймали першу латімерію (найдавнішу зі сучасних риб).
  • 1972 — У Білій Церкві на комбінаті шин і гумовотехнічних виробів випущено першу продукцію.
  • 1999 — На посту прем'єр-міністра України затверджено колишнього голову Національного банку Віктора Ющенка.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024