Молоді журналісти обговорили, коли можна використовувати чужі тексти

20 Грудня 2018, 15:52
Доповідає Лілія Помернюк 4189
Доповідає Лілія Помернюк

У Національному університеті «Острозька академія» студенти журналістики говорили про явище плагіату й те, коли і як можна використовувати чужі тексти.

Дискусія про плагіат у журналістиці відбулася у вівторок, 18 грудня, у межах курсу «Комунікаційні технології». Крім студентів і викладачів НаУОА до розмови долучилися місцеві медійники.

«У жовтні українську медійну спільноту сколихнув скандал, пов’язаний із виявленням плагіату в авторських матеріалах редактора журналу Vogue UA Ольги Сушко. Цей прикрий випадок породив масштабну дискусію в медійному середовищі довкола явища плагіату та гострайтерства (написання матеріалів на замовлення). Про цю проблему вирішили поговорити зі студентами», – пояснює задум заходу викладачка й журналістка Вікторія Назарук.

Модерувала розмову Катерина Даценко.

Насамперед про поняття плагіату й гострайтерство (гострайтер – людина, яка пише тексти для інших, передаючи свої авторські права й залишаючись невідомим. – ред.) доповіла Лілія Помернюк, редакторка сайту Район.Корець, яка зазначила, що це явище не нове – поняття «літературний раб / гострайтер» відоме ще від XVII століття. Одним із найперших замовників текстів був письменник Олександр Дюма-батько. В українському красному письменстві «літературних рабів» використовувала Марко Вовчок. Також дівчина навела інші приклади використання чужих текстів за оплату.

Виступає Артур Краснопір
Виступає Артур Краснопір

 

До обговорюваної теми Артур Краснопір навів приклад одночасного гострайтерства й плагіату в книгах Віктора Януковича, який є автором понад 30 книг, а 2013 став найоплачуванішим письменником, отримавши майже 16 млн. грн. авторського гонорару. Відповідно до розслідувань каналу ТVi та інших медійників, у цих книгах із різних джерел скопійовані цілі глави.

Роман Білоус акцентував увагу на тому, що явище плагіату трапляється не тільки в текстовий, а й аудіовізуальних матеріалах. Юнак навів приклад того, як 24 канал звинуватив 1+1 у використанні їхнього розслідувального матеріалу без указівки автора. Крім того, Роман акцентував на законодавчій базі, яка визначає поняття плагіату.

Також під час дискусії обговорили плагіат ідей, межу між копі-, рерайтом і плагіатом, можливість оформлення авторського права тощо.

Коментарі
20 Грудня 2018, 18:13
Ви гоните?. називаєте себе журналістами а насправді ви самі копірайтери, да ви хворі там всі, ще і щось на цю тему розказуєте, жодного хорошого матеріалу у вас на сайті не було і не має, і не буде напевно, блазні галімі
20 Грудня 2018, 19:44
1. Якщо ти таке розумне, шукай правду на ресурсах Кисельова.<br/>2. Якщо ти дуже розумне, то чому читаєш такий &quot;галімий&quot; (бачиш, твою цитатку беру в лапки) ресурс.
21 Грудня 2018, 08:08
Ви перепутали грішне з праведним: якість журналістських статей і використання чужих матеріалів. А без копірайту нині важко продавати і себе презентувати. Це абсолютно нормальний варіант роботи журналіста.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024