Яке свято 15 грудня: день працівників суду

15 Грудня 2018, 08:31
4512

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні субота, 15 грудня. Можна трішки довше повалятися в ліжку та налаштуватися на приємний день!

У житті трапляється багато випадків, коли варто сказати «ні». Нехай ваш вибір завжди буде виваженим і мудрим, а життя приємним!

15 грудня День ангела святкують Аввакум, Андрій, Опанас, Іван, Іоанникій, Іраклемон, Ісі (Єссей), Кирило, міропо, Момей, Онисифор, Соломон, Степан, Феофіл.

Своє професійне свято візначають працівники суду. День працівника суду  в Україні – це щорічне свято, які відзначають 15 грудня, установлене «ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників суду» від 8 грудня 2000 року № 1318/2000.

Сьогодні відзначають водночас і релігійне, і народне свято - день святого пророка Авакума.Його не вважали дуже важливим, але в нього досить цікава історія, з ним пов'язано чимало різних традицій і прикмет.

Авакум жив у VII столітті. Він вважається восьмим з 12 малих пророків. Вважається, що він передбачив падіння Єрусалиму. Ще до початку облоги він виїхав з міста і оселився в Аравії. Але незабаром він повернувся в Ізраїль і продовжив там допомагати місцевим людям до глибокої старості. У день святого Авакума раніше було прийнято молитися і просити, щоб вас захистили від злих сил і подарували міцний і здоровий сон. Дівчата зазвичай 15 грудня збиралися на посиденьки, де нерідко ворожили. Але жінки в цей день займалися домашніми турботами. На Авакума не було заборонено займатися працею. Єдина відмінність від інших буднів - у цей день не проводять веселощів. До речі, ще в День святого Авакума прийнято просити про те, щоб зцілити дітей від безсоння.

Народні прикмети на 15 грудня

  1. Якщо у цей день випаде багато снігу, то буде хороший урожай трави, передвіщає відмінний сінокіс.
  2. Якщо на Авакума погана погода - вона протримається до кінця січня.
  3. Якщо, незважаючи на холод, заспіває півень – чекай відлиги.
  4. Якщо домашня птиця ляскає крилами і поводиться галасливо – скоро почнеться завірюха.
  5. Якщо кішка весь час спить – бути морозам.
  6. Якщо мороз на склі малює химерні візерунки – весна обрадує буйством фарб і раннім теплом.

Цей день в історії:

  • 1699 — Указом царя Петра I в Московії замість літочислення від «сотворіння світу» введено юліанський календар; відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.
  • 1880 — Харківське товариство водопостачання збудувало перший водогін у Харкові
  • 1917 — Українська Центральна Рада прийняла закон про створення Генерального суду
  • 1932 — ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових і продовольчих товарів за зрив планів хлібозаготівлі (початок Голодомору); у Дніпропетровській області — 27, у Чернігівській — 8, в Одеській — 15, у Харківській — 22, у Донецькій — 10 районів.
  • 1932 — В. Молотов та Й. Сталін заборонили здійснення українізації на Далекому Сході, в Казахстані, Середній Азії, ЦЧО, щоб унеможливити проникнення висланих «буржуазно-націоналістичних елементів» в українізовані райони, наказують перевести українські газети та видання на російську мову.
  • 1934 — у Києві, в підвалах Народного комісаріату внутрішніх справ УСРР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об'єднання українських націоналістів», серед яких — українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.
  • 1950 — у Брюсселі було підписано Конвенцію про створення Ради митного співробітництва (з жовтня 1994 р. — Всесвітня митна організація).
  • 1964 — У Канаді прийнятий державний прапор із кленовим листом.
  • 1966 — французький астроном Одуен Дольфюс відкрив супутник Сатурна Янус, який раз в 4 роки міняється орбітою зі супутником Епіметеєм.
  • 1970 — вперше здійснено посадку космічного апарату з Землі на іншу планету (міжпланетна станція «Венера-7»)
  • 1995 — Європейський суд виніс рішення у так званій «справі Босмана», яка спричинила переворот у футбольній трансферній політиці.
  • 2000 — В Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС. Зруйнований в 1986 році реактор, що містив 66 тонн розплавленого ядерного пального і 37 тонн радіоактивного пилу, незважаючи на збудований захисний «саркофаг», продовжував випромінювати радіацію
  • 2000 — На знак протесту проти політики президента Леоніда Кучми на головній площі Києва учасниками акції «Україна без Кучми» були встановлені перші намети.
  • 2006 — перший випробувальний політ новітнього винищувача-бомбардувальника п'ятого покоління F-35 «Лайтнінг» II
  • 2009 — відбувся перший випробувальний політ новітнього літака Boeing 787 Dreamliner
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром