Від гусячого пера до комп’ютерів: у Музеї книги запрацював сенсорний кіоск

12 Грудня 2018, 11:37
6873

У Музеї книги та книгодрукування Острога запрацював інформаційний сенсорний кіоск.

Презентація новинки, відкриття якої присвятили дню народження закладу, відбулася у вівторок, 11 грудня. Як розповіла Світлана Позіховська, завідувачка відділу «Музей книги та друкарства» комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник міста Острога», нині це третій такий пристрій, який установили в музеях України. Два попередні розміщені в музеях Полтави та Ізмаїла.

Світлана Володимирівна каже, що ідею, як осучаснити музей, виношували впродовж двох років. Музейники хотіли показати розвиток писемності та книг від гусячого пера й воскових дощечок до друкарських машинок і комп’ютерів. Крім того, уважають у музеї, така новинка допоможе налагодити діалог із відвідувачами, більшість яких – діти й молодь.

Від гусячого пера - до комп'ютера
Від гусячого пера - до комп'ютера

 

Користування пристроєм не становитиме проблем для відвідувачів різного віку завдяки простій навігації та детальному меню.

«Девайс налаштований так, щоб тут можна було висвітити інформацію, яка або відсутня або не виділена в експозиції, відомості, які можуть спонукати відвідувачів до подальших пошуків і роздумів», - коментує пані Позіховська.

Світлана Позіховська демонструє роботу інформаційного кіоску
Світлана Позіховська демонструє роботу інформаційного кіоску

 

Насамперед інформаційний сенсорний кіоск містить відомості про книгу, як носія інформації. Звісно, тут є довідка про Луцьку вежу, де розташований Музей книги та книгодрукування. Також у цьому розділі розміщена галерея – картини, на яких змальована пам’ятка архітектури (живописні роботи Архіпова, Красьохи, Кондратюка та ін.). Там же можна переглянути старі світлини та листівки зі зображенням вежі – від 1864 року до сьогодні. У цьому ж розділі, каже Світлана Позіховська, умістили інформацію про «Культурний барбакан», завдяки чому популяризують інші пам’ятки міста.

«Культурний барбакан» – друге життя Татарської вежі. ФОТОХРОНІКА

Наступний розділ – «Історія музею» - оглядово інформує про те, як розвився заклад і його сучасність. Тут же можна знайти інформацію про колекції, які є в експозиції. Цей розділ один із тих, який будуть активно доповнювати. Крім того, охочі зможуть ознайомитися з цифровими копіями книг, найцікавіших експонатів колекцій – побачити елементи оргінальних тиснень, гравюр, закладок тощо.

Гості Музею книги
Гості Музею книги

 

«Тут відвідувачі зможуть заглянути за вітрину», – каже про розділ пані Світлана.

В «Освітніх програмах» музейники вмістили інформацію про власні проекти, як-от, одноденна виїзна екскурсія, музей для школи, нічні екскурсії та контакти відповідальних осіб.

Як уже раніше повідомляв Район.Острог, до Музею книги можна завітати на віртуальну екскурсію. Вона також доступна в сенсорному кіоску. Музейники планують на відео ще й накласти текст польською та англійською мовами.

У процесі розроблення нині розділ «Відеотека». До речі, тут міститимуться фільми не тільки про музей, а й історію Острога та його пам’ятки загалом.

Далі розміщена інформація про острозький наспів – повна версія нотного стану та аудіо з наспівом у виконання хорових колективів міста. Крім того, тут є записи середньовічної музики та світлини інструментів того часу.

Не забули музейники розповісти про своїх друзів і дарувальників. Ідучи в ногу з часом, працівники закладу пропонують «Онлайнову книгу відгуків» та своєрідний електронний путівник Острогом, у якому розповідають користувачам девайсу про інші цікаві пам’ятки та заклади міста.

Насамкінець Світлана Позіховська розповіла про плани щодо розвитку Музею книги, а присутні поділилися враженнями від нововведення.

Охочі спробували використовувати інновацію
Охочі спробували використовувати інновацію

 

«З усього інформаційного та аудіовізуального наповнення видно, яка колосальна робота зроблена! Дуже добре, що такий девайс з’явився. Такі речі приваблюють», – відгукнулася Ольга Лозюк, керівниця відділу культури і туризму Острозької міськради.

Григорій Аршинов, меценат Музею книги, депутат Острозької міської ради, висловив побажання, аби такі пристрої з’явилися в інших закладах та державних установах міста, аби більше розповідати про туристичний і культурний потенціал Острога.

Схвально відгукувалися про інновацію Андрій Брижук, Іван Глушман, працівники Державного історико-культурного заповідника Острога.

Насамкінець присутні долучилися до акції «Селфі зі стародруками», зробивши фото з унікальними книгами.

Акція «Селфі зі стародруками»
Акція «Селфі зі стародруками»

Акція «Селфі зі стародруками»
Акція «Селфі зі стародруками»

 

На цьому святкування дня народження Музею книги не завершують. У четвер, 13 грудня о 13-15 год у музеї відбудеться майстер-класі з паперової пластики, який проведе Наталія Гузій, викладачка Острозької гімназії. Крім того, упродовж тижня триватиме акція «Селфі зі стародруками».

Завітайте до Музею книги та книгодрукування, щоб на власні очі побачити цікаві новинки.

 

Читайте також:

До Музею книги можна завітати на віртуальну екскурсію

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром