Що святкуємо 12 грудня: День сухопутних військ України

12 Грудня 2018, 08:27
4291

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі вже 12 грудня, середа.

Минуле – це надійний фундамент нашого сьогодення та нинішніх набутків. Але не задивляйтеся надміру назад, щоб не втратити щасливі миті того, що маємо зараз. Гарного та легкого дня!

12 грудня День ангела відзначають Олександр, Авів, Акакій, Данило, Денис, Іван, Констанція, Нектарій, Микола, Парамон, Пітірун, Урван, Федр, Филумен.

В Україні сьогодні День сухопутних війск  – свято, яке щорічно відзначають 12 грудня відповідно до Указу Президента від 18.10.1997 № 1167/97

Сухопутні війська Збройних Сил України були сформовані у складі Збройних Сил на підставі Указу Президента відповідно до статті 4 Закону України «Про Збройні Сили України» в 1996 році.

Сухопутні війська збройних сил є головним носієм бойової могутності незалежної Української держави. За своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань, вони відіграють вирішальну роль у виконанні своїх функцій, як в мирний, так і воєнний час. За чисельністю вони складають майже половину збройних сил України.

Роди військ Сухопутних військ Збройних Сил України: механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, армійська авіація, аеромобільні війська, війська протиповітряної оборони.

У церкві 12 грудня вшановується пам'ять святого Парамона, який постраждав за віру разом з іншими 370 мучениками в 250 році.

Як відомо, Парамон був ув'язнений язичниками, які примушували його відректися від християнського вчення. Саме Парамон спочатку заступився за праведних християн, щодо яких були організовані масові гоніння. В результаті, його піддали мукам, а потім обезголовили разом з іншими заарештованими.

 Парамона називали Зімовказівником, оскільки саме в цей день можна було передбачити погоду на найближчий час. Також вранці 12 грудня брали мітли або віники, щоб очистити дахи від снігових шапок. Не можна було застосовувати для цих цілей лопату, прикмети пояснювали, що це робиться, щоб дах не продірявився. До речі, цікаво, що до віника було особливе ставлення, йому приписували чарівні властивості. Не можна було мести в одній хаті різними віниками - це була прикмета, яку точно дотримувалися. Не можна було також віник під грубкою тримати - їжа зіпсується.

.Народні прикмети на 12 грудня

  1. Сніг закрив доли на Парамона - заметіль ще тиждень мести буде
  2. Сніг пішов 12 грудня - скоро буде заметіль
  3. Зоря пофарбована в червоний світло вранці 12 грудня - скоро почнуться сильні вітри
  4. Сніг ще не випав - значить, до 19 грудня будуть сильні морози
  5. Якщо людина народився 12 грудня, то її талісманом є амазонит або аметист
  6. Червона зоря 12 грудня - буде ясний день

Цей день в історії

  • 1635 — у Варшаві після лютих мук страчений Іван Сулима.
  • 1674 — у Києво-Печерській друкарні вийшов перший короткий нарис історії України — «Синопсис».
  • 1764 — російська імператриця Катерина II скасувала Гетьманщину в Україні.
  • 1818 — у Полтаві відкрили Інститут шляхетних панянок.
  • 1901 — італійський винахідник Гульєльмо Марконі провів перший вдалий сеанс трансатлантичного радіозв'язку — сигнал букви «s» азбукою Морзе було передано з Великої Британії до Ньюфаундленда (Канада).
  • 1955 — британський інженер Крістофер Кокерелл запатентував перше судно на повітряній подушці
  • 1979 — Політбюро ЦК КПРС ухвалило ввести радянські війська в Афганістан.
  • 1990 — рішенням 14-ї сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО у Банффі (Канада) до списку Світової спадщини ЮНЕСКО за № 527 внесли перший український об'єкт під назвою «Софійський собор у Києві та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра».
  • 1991 — Верховна Рада України ухвалила закон, яким скасувала кримінальну відповідальність за добровільні гомосексуальні стосунки.
  • 1991 — незалежність України визнала Грузія.
  • 1991 — Литва стала першою державою з колишніх радянських республік, яка встановила дипломатичні відносини з Україною.
  • 1996 — президент США Білл Клінтон призначив державним секретарем Мадлен Олбрайт, яка стала першою в історії США жінкою на цій посаді.
  • 2007 — у Дніпропетровську почався суд над найкривавішим маніяком в історії України («пологівським маніяком») — Сергієм Ткачем. Суд довів 29 вбивств. Після вироку (довічне ув'язнення; 23 грудня 2008) Ткач зізнався у скоєнні ще понад 30 злочинів.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024