Свята й дати 9 грудня: Міжнародний день боротьби з корупцією

09 Грудня 2018, 08:43
4126

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 9 грудня. Дні щасливими роблять не обов'язково величезні успіхи, а й милі, хоч і незначні речі. Нехай неділя потішить вас приємним сюрпризом, несподіваною зустріччю чи щирою розмовою. Гарного дня!

9 грудня День ангела святкують Аліпій, Афанасій, Георгій, Інокентій, Стіліан, Федот, Юліан, Яків.

Світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби з корупцієюЦе Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/58/4 Генеральної Асамблеї ООН31 жовтня 2003 року, який відзначають щорічно 9 грудня. Цього дня в 2003 році у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

У церкві 9 грудня вшановують пам'ять мученика Георгія Побідоносця. Народився він приблизно в III столітті на території Каппадокії. Батьки Георгія були християнами, а тому виховували свого сина у вірі та благочесті. Однак спочатку Георгій не був настільки відомий у християнському середовищі. Більш того, він чудово проявив себе, перебуваючи на військовій службі при імператорі Діоклетіані. Хоча після того, як останній ініціював гоніння християн, Георгій роздав все своє майно бідним людям, а сам вирушив до Діоклетіана й відкрито заявив, що є християнином. Незважаючи на те, що до цього Георгія служив вірою і правдою імператору, Діоклетіан наказав піддати його численним тортурам. Перед смертю Георгій осінив хресним знаменням статую Аполлона, після чого ідоли в храмі зруйнувалися. Дружина імператора кинулася до ніг Георгія і просила його пробачити Діоклетіана і гріхи, вчинені ним. У результаті, разом з Георгієм вона загинула від рук язичників. Згідно з переказами, однією з посмертно скоєних чудес Георгія є вбивство змія, який спустошував землі в Бейруті. Саме тому Георгія Побідоносця часто зображують саме зі списом.

Народні прикмети на 9 грудня

  1. Багато снігу випало до цього моменту - на Григорія Вешнего (6 травня) все розтане, і нова трава виросте
  2. Холодний день передвіщає, що 9 грудня буде сильний мороз, а сама зима буде суворою
  3. Недалеко від будинку вовк виє - сильні морози будуть
  4. Стійка заметіль протягом усього дня - раннє напування бджіл буде
  5. Випав іній 9 грудня - буде гарний урожай
  6. Північний вітер віщує морози

Цей день в історії:

  • 1905 — у Франції прийнято закон про розділення церкви та держави
  • 1917 — у Криму створений курултай, вищий орган кримських татар
  • 1918 — Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.
  • 1943 — війська 2-го Українського фронту та партизани зайняли місто Знам'янка Кіровоградської області
  • 1948 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду й покарання за нього.
  • 1968 — у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп'ютерну мишу і гіпертекст.
  • 1991 — Михайло Горбачов виступив проти створення СНД
  • 1997 — зробили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв'язку «Київстар»
  • 2004 — Набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.
  • 2007 — в Ялті відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку.
  • 2011 — заявила про закриття українська студія GSC Game World, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. i Козаки. S.T.A.L.K.E.R. 2, проекти компанії були заморожені.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024