Свята й дати 2 грудня: день Авдія-радника

02 Грудня 2018, 08:47
4478

Доброго недільного ранку, дорогі читачі!

Цей рік невпинно добігає завершення – на календарі 2 грудня.

Кажуть, справжня краса живе у серці, відображається в очах і проявляється у вчинках. Нехай ваш день буде красивим!

2 грудня День ангела відзначають Авдей, Авенір, Адріан, Аза, Акиндин, Анфим, Варлаам, Вівіана, Дасій, Денис, Ефимия, Іларіон, Іосаф, Ліодор (Іліодор), Неофіт, Панхар, Узій, Фалалей, Федір, Христофор.

У церкві 2 грудня вшановують пам'ять святого Авдія – одного з дванадцяти малих пророків. У переказі говориться, що Авдій жив приблизно в період розгрому Єврейського царства і був домоправителем при дворі царя Ахава.

У народі говорили, що Авдій охороняє сімейне благополуччя і домашнє господарство. Саме тому Авдія прозвали Радителем. Необхідно було постукати обухом сокири по віконних рам і дверних косяках саме в цей день - вважалося, що це захистить будинок і людей у ньому від нечисті. До речі, не тільки сокира, але і серп, згідно з повір'ям, допомагав захиститися від злих сил. Прикмети кажуть, що не варто виходити на вулицю на Авдій (2 грудня), оскільки говорили, що на дворі нечиста сила біснується.

Народні прикмети на 2 грудня

  1. Сніжний день з сильним вітром - чекай тривалу зиму і холодну весну
  2. Багато снігу з глибокими заметами - чекай багатого врожаю в наступному році
  3. Якщо людина народилася 2 грудня, то її талісманом є цитрин
  4. Погода 2 грудня дозволяє спрогнозувати сінокіс
  5. Ясне небо - чекай морозів, а тьмяне - буде відлига в найближчі дні
  6. Вітер різко змінився на південно-західний з південно-східного - найближчим часом погода зіпсується
  7. Буцається скотина - чекай хуртовини
  8. Корови ніс з ясел показують 2 грудня - погода скоро зміниться

Цей день в історії

  • 1015 — князь Ярослав Мудрий посів у Києві престол.
  • 1104 — рукоположений митрополит Київський Никифор І.
  • 1375 — Болгарський монах Кіпріан рукоположений на митрополита Київського і Литовського.
  • 1852 — Президент Французької республіки Луї Наполеон Бонапарт оголосив себе імператором Франції під іменем Наполеон III і заснував Другу французьку імперію.
  • 1864 — у Херсоні заснували перший у Російській імперії Земський банк взаємного кредиту.
  • 1896 — у приміщенні Харківського оперного театру) відбувся перший на українських землях публічний кіносеанс.
  • 1942 — Група вчених з університету Чикаго на чолі з Енріко Фермі продемонструвала керовану ядерну реакцію на першому ядерному реакторі.
  • 1949 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції іншими особами (резолюція 317 (IV)). Цей день щороку відзначається як Міжнародний день боротьби за скасування рабства.
  • 1969 — Між Сієтлом і Нью-Йорком відбувся перший демонстраційний політ реактивного літака Boeing 747, на борту якого перебувала 191 людина.
  • 1982 — Хірурги з університету Юти вперше імплантували постійне штучне серце пенсіонерові Барні Кларку, з яким той прожив 112 днів.
  • 1991 — незалежність України визнали першими Канада і Польща.
  • 1991 — Полк зв'язку 13-ї армії (командир — В. Мартиросян) підняв над своїм розташуванням синьо-жовтий прапор.
  • 1998 — Колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка заарештовано у Швейцарії за звинуваченням у відмиванні викрадених державних грошей.
  • 2001 — Одне з найбільших банкрутств у світовій історії: найбільша нафтова корпорація США «Enron» оголосила про своє банкрутство. Розслідування «справи Enron» (топ-менеджери компанії й аудитори займалися приписками) потягло за собою серію корпоративних скандалів у США.
  • 2010 — Виконком ФІФА, за попередньою таємною домовленістю (згідно власним визнанням президента ФІФА З. Блаттера), «проголосував» за надання прав проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 Російській Федерації.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024