В Острозі провела засідання перша в Україні обласна Національна дитяча рада

27 Листопада 2018, 13:58
6612

Рівненщина стала першою областю, де створили Національну дитячу раду при Уповноваженому Президента України з прав дитини.

До Національної дитячої ради ввійшли лідери учнівського самоврядування з усієї області. Місто Острог у ній представляє Анна Лавренюк, учениця Острозького НВК «Школа І–ІІІ ступенів - гімназія» (координатор – Юлія Філінюк). Від Острожчини до складу Національної дитячої ради входить Аліна Ярошик з Оженина (координатор – Юрій Матвійчук).

Установчі збори дитячої ради на Рівненщині тривали впродовж двох днів, 23–24 листопада. У п’ятницю, 23 листопада, активні школярі працювали в стінах Рівненської обласної ради. Цього дня відбулася зустріч із Миколою Кулебою, уповноваженим Президента України з прав дитини, який розповів про мету створення цього дорадчого органу – залучення дітей до обговорення важливих питань, які стосуються захисту їхніх прав.

Під час роботи Національної дитячої ради у Рівному
Під час роботи Національної дитячої ради у Рівному

 

Разом із Єлизаветою Якнюас, головою Національної дитячої ради в Україні, Сергієм Скороплясом, головою Національної дитячої ради західного регіону, та Інною Радисюк, головою Національної дитячої ради в Рівненській області представники ради обговорили стратегію розвитку учнівського самоврядування. Крім того, школярі та педагоги, які їх супроводжували, відвідали низку тематичних тренінгів.

У суботу, 24 листопада, Національна дитяча рада продовжила роботу на базі Національного університету «Острозька академія». У виші члени ради зустрілися з Ігорем Пасічником, ректором НаУОА, який не тільки розповів про університет, а й наголосив, що учнівські лідери, активно вливаючись у студентську родину, формують нове покоління українців.

Під час роботи ради в Острозі її учасники обговорили такі напрямки роботи як розвиток учнівського самоврядування, протидію булінгу,інклюзивну освіту тощо, затвердили план діяльності на квартал, підбили підсумки та прийняли резолюцію. Крім того, гості міста побували на екскурсії Острозькою академією.

«Мені дуже сподобалося брати учать у роботі Національної дитячої ради. Школярі змогли показати себе, налагодити корисні зв’язки. Дуже приємно, що учні з Острожчини, та й України загалом, зможуть утілити свої ідеї та проекти, матимуть право голосу на ріні держави. А ще, думаю, ми продемонстрували, що Острог – місто з надзвичайно великим потенціалом», – каже Анна Лавренюк.

1
Анна Лавренюк та Єлизавета Якнюас
Анна Лавренюк та Єлизавета Якнюас

Микола Кулеба з представницею Острога
Микола Кулеба з представницею Острога

 

Принагідно зауважимо, що юна острожанка Анна Лавренюк у Національній дитячі раді входить до команди протидії булінгу. За допомогою Єлизавети Якнюас, голови Національної дитячої ради в Україні, нині – студентки НаУ «Києво-Могилянська академія», Анна розвиватиме концепцію медіації (медіація – вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації. – ред.), яка успішно діє в Острозькій гімназії.

Острожанки Юлія Філінюк та Анна Лавренюк
Острожанки Юлія Філінюк та Анна Лавренюк

 

Читайте також:

Школярі з Острога відвідали Верховну Раду України

Острозькі учні в українському парламенті: як це було

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024