Свята й дати 22 листопада: день, коли зима вступає в свої права

22 Листопада 2018, 08:34
3767

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 22 листопада. Нерідко нас застерігають не виходити за рамки звичного життя. Але саме порушення зони комфорту може розкрити нові обрії. Нехай ваші мрії, досягнення та життєві радощі не будуть обмежені ніякими рамками! 

22 листопада День ангела  відзначають Іван, Максим, Анна (Ганна).

У церкві 22 листопада вшановується пам'ять преподобної Матрони Царгородської, яка жила в Константинополі в V столітті. В юності їй довелося вийти заміж за заможного чоловіка. У шлюбі Матрона народила доньку і в якийсь момент зрозуміла, що їй хочеться служити Богу. Матрона часто відвідувала храм, де проводила багато часу в молитві та спілкуванні з благочестивими людьми. Згодом вона стала наслідувати їм, тримала піст, через що почала конфліктувати з чоловіком. У результаті, Матрона прийняла рішення залишити сім'ю і стала служити Богу.

Жінка прийняла рішення відправитися в чоловічий монастир, щоб чоловік не зміг знайти її. Віддавши дочку на виховання, Матрона переодяглася в чоловічий одяг, обстригла волосся і вирушила в чоловічий монастир, де представилася євнухом. Довгий час вона жила в монастирі преподобного Вассіана, але коли ігумен розкрив секрет, відправив в жіночий монастир, і там Матрона також провела тривалий термін, вражаючи всіх своїм благочестям. Згодом вона сама стала ігуменею.

У народі поширене вірування про те, що Матрона зиму ставить на ноги на небесах, яка ослабла від сильних і частих відлиг, закликаючи в помічники холодні вітри. Саме тому 22 листопада дуже часто спостерігається вітряна погода. Прийнято було в цей день давати милостинюі бідним і убогим, обдаровувати їх одягом, предметами побуту. Тому напередодні господині перевіряли скрині і зайві речі роздавали. Також 22 листопада переглядали теплий одяг, щоб зрозуміти, що носити взимку. Саме Матронин день відмінно підходив для того, щоб розлучитися зі старими речами - такими, що не використовувалися більше трьох років.

Народні прикмети на 22 листопада

  1. Вранці іній видно - у наступному році буде хороший врожай вівса
  2. Дощ пішов - прикмета, що пшениця вродить
  3. Снігопади віщують негоду в травні
  4. Якщо 22 листопада іній покриє дерева, то скоро настануть сильні морози
  5. Туман пророкує відлигу у найближчі дні
  6. Качки досі у водоймах плавають і не відлітають навіть в холодний день - тепло збережеться ще довго
  7. Гуси вийшли на лід - прикмета, що буде потепління
  8. Якщо віддати кому-небудь 22 листопада стару, але не випрану річ, - своє щастя в чужі руки віддати
  9. Якщо сон приснився на Матрону, то він збудеться на наступний день опівдні.

Цей день в історії

  • 1087 — вбитий святий Ярополк Ізяславович.
  • 1675 — Оле Крістенсен Ремер представив в Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла
  • 1708 — РПЦ, з ініціативи Петра І, проголосила анафему гетьману Івану Мазепі, яка, попри майже трьохсотлітню давність і неправомірність накладення й досі вважається Московським партіархатом легітимною.
  • 1906 — у Російській імперії почалася аграрна Столипінська реформа.
  • 1938 — Чехословацька республіка визнала автономію Карпатської України.
  • 1975 — В Іспанії відновлено монархію — по смерті диктатора Франсіско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, котрий цього дня став королем Іспанії.
  • 1990 — 65-річна Маргарет Тетчер оголосила про свою відставку з поста прем'єр-міністра країни.
  • 2004 — початок Помаранчевої революції.
  • 2005 — указом Президента В. Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.
  • 2010 — початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром