«Ви в тренді, навіть випереджаєте тренд», – міністр про навчання в Острозькій академії

17 Листопада 2018, 15:02
Вадим Черниш 4623
Вадим Черниш

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч із міністром із питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем.

Національну безпеку в контексті російсько-української війни та окупацію частини території України обговорили в четвер, 15 листопада, під час чергового засідання міжнародної платформи «Острог-Forum 2018».

Нагадаємо, раніше учасниками Форуму були Петро Порошенко, Марина Порошенко, Юрій Луценко, Євген Марчук, посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло й посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс та ін.

У спілкуванні як експерти взяли участь кандидат політичних наук, доцент, директор Центру досліджень проблем національної безпеки НаУОА Тарас Жовтенко і кандидат історичних наук, доцент кафедри політології та національної безпеки НаУОА Олег Санжаревський.

Вадим Черниш під час своєї доповіді розповів про те, як змінилися підходи до ведення військової агресії та чи зазнала змін система безпеки України. Загалом же йшлося про стан, статус і перспективи окупованого Криму, окремих регіонів Донецької та Луганської областей у контексті безпекових викликів для України.

Вадим Черниш уважає, що зв’язок між двома групами українських громадян на окупованій та підконтрольній Києву території навмисно розривають, як було це раніше в Грузії та Сирії.

«Російська пропаганда має на меті психологічними методами впливати на молоде покоління, дітей для того, щоб знищити зв’язок із рештою українського суспільства. Інтернету немає, телебачення немає, культурний зв’язок намагаються розірвати ще й не дають можливості перетинати лінію зіткнення, щоб поговорити, дізнатися достовірну інформацію», – зазначив міністр.

У Криму ситуацію погіршує ще й тиск на активістів, про що розповідав Мустафа Джемілєв.

Вадим Черниш на «Острог Форум-2018»
Вадим Черниш на «Острог Форум-2018»

 

Майже половину зустрічі було відведено для спілкування у форматі «питання–відповіді». Студентів НаУОА цікавили перспективи повернення окупованих територій до складу України, соціальний захист і адаптація внутрішньо переміщених осіб, як розвиватимуться дипломатичні зв’язки з Росією після завершення війни тощо.

Наприкінці зустрічі завідувач кафедри політології і національної безпеки, професор НаУОА Микола Романов розповів гостеві про спеціальність «Національна безпека», яка є в університеті.

«Реагуючи на загрози наявні й майбутні, Острозька академія вперше в Україні в цивільному виші відкрила спеціальність «Національна безпека». Тут здобувають фах із оборони цивільні люди, які працюватимуть не так у правоохоронних органах, як у різних цивільних організаціях і структурах», – пояснив Микола Степанович.

Він також наголосив, що на цій стратегічно важливій спеціальності немає жодного місця за кошти державного замовлення. Завідувач запропонував, щоб Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб стало замовником підготовки таких фахівців за бюджетні кошти.

«У нас у суспільстві склалося таке враження, що національною безпекою займаються військові або спецслужби. Практика й теорія сучасних конфліктів свідчить, що це далеко не так. Це справа цивільного демократичного контролю над справами держави. Я вважаю, що ви – у тренді. Навіть випереджаєте тренд», – зреагував на прохання Вадим Черниш.

Посадовець додав, що після ознайомлення з навчальними планами та робочими програмами готовий звернутися до Міністерства економіки та Міністерство освіти і науки України, аби на національній безпеці в Острозькій академії з’явилися державні місця.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024