«Я так і не став нормальною радянською людиною», – ТОП-10 думок Мустафи Джемілєва в Острозькій академії

10 Листопада 2018, 10:21
3388

Мустафа Джемілєв став Почесним доктором Національного університету «Острозька академія». Під час інавгураційної промови політик розповідав про своє життя, громадську і політичну діяльність, коментував стан кримськотатарського  народу.

Мустафа Джемілєв став Почесним доктором Острозької академії

Мустафа Джемілєв в Острозькій академії
Мустафа Джемілєв в Острозькій академії

 

Ми записали для вас ТОП-10 думок Мустафи Джемілєва, висловлених ув Острозькій академії.

  1. Відмовляюся служити радянській армії, тому що не маю батьківщини. У мене батьківщину забрала радянська влада. Не думаю, що поза межами радянської влади в мого народу є вороги (про відмову від строкової служби в лавах війська СРСР).
  2. Я так і не став нормальною радянською людиною. Але, слава Богу, радянської влади не стало.
  3. Мало хто очікував, що у ХХІ столітті якась країна просто так увійде в чужу країну, окупує її та приєднає до своєї території. Тим більше, що це не десь в Африці, не якась «бананова республіка». У це ніхто не вірив, утім після російсько-грузинської війни 2008 року можна було передбачити й такий варіант розвитку подій між Україною та Росією.
  4. Російські кораблі виходили з наших портів і бомбили міста. Росія тоді втягувала нас у свою війну (російсько-грузинську. – ред.): Грузія мала повне право вдарити у відповідь не тільки по кораблях, а й по місцю, звідки вони виходили.
  5. Є народна прикмета: після російських паспортів ідуть російські танки.
  6. Кримські татари завжди дотримувалися принципу ненасилля, але він стосується захисту прав людини у своїй країні. А коли на твою території приходить чужий солдат, принципи змінюються.
  7. За радянської влади, яка вона не була беззаконна, коли приходили до тебе додому з обшуком, демонстрували постанову суду чи прокурора, пояснювали щось… А зараз ні. Зараз жодних протоколів, постанов. Оточують дім, уриваються люди в масках, усіх кладуть на підлогу… Обшукують із максимальним нанесенням матеріальної шкоди та приниженням людської гідності. І це роблять зумисно.
  8. Я думаю, що Україна для Росії буде останньою авантюрою. Ціною окупації Криму буде Росія.
  9. Зараз розрізняють три види пропаганди: правдива, брехлива і російська. Російська – надбрехлива.
  10. Якось на телебаченні я сказав, що до визволення Криму я не збираюся помирати. І взагалі, хто помре до визволення Криму, той дезертир. Сподіваюся, що мене не назвуть дезертиром, а наша земля повернеться до Української держави.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром