Місцева поетка розкрила таємниці «Синьоокого Муз-чини»

04 Листопада 2018, 17:20
Галина Філонюк, Іванна Тимощук під час презентації 5051
Галина Філонюк, Іванна Тимощук під час презентації

В Острозькій районній бібліотеці відбулася презентація книги «Синьоокий Муз-чина» місцевої журналістки й поетеси Галини Філонюк. Літературний захід провели в четвер, 1 листопада.

Участь у презентації взяли бібліотекарі Острожчини, учасники Острозького міськрайонного літературного об’єднання ім. Івана Маєвського, поціновувачі сучасного поетичного слова.

Розпочався захід із того, що бібліотекарка відділу обслуговування Острозької ЦРБ Наталія Ламах представила поетесу присутнім і коротко окреслила творчий шлях авторки.

«Перша моя збірка «На струнах серця молодого» з’явилася на світ 2006 року. Це книжка, до видання якої я мала, мабуть, найменший стосунок. По-перше, мені було тільки 15. По-друге, вона побачила світ у Здолбунові, а опікувався нею тодішній головний редактор Здолбунівської районної газети Євген Шилан, який узяв на себе всі підготовчі турботи», – розповіла Галина Філонюк.

Творчий доробок авторки
Творчий доробок авторки

 

Другу книжку поетеси «Голуби на вишитті» видали, коли вона закінчувала 11-й клас. Редагував тексти юної авторки рівненсько-тернопільський поет Степан Бабій.

«По завершенню магістратури світ побачила більш серйозна книжка «Полиновий вінок»», – розповіла літераторка про наступне видання.

«Синьоокий Муз-чина» – це вже четверта поетична збірка авторки. Про неї Галина говорить так:

«Вона про любов. І народилася з великої любові. Як можна зрозуміти з назви, наскрізний її образ – очі, у які лірична героїня дивиться з неприхованою ніжністю».

Галина Філонюк читає свої твори
Галина Філонюк читає свої твори

 

Тематично збірка складається із двох блоків. До першої частини ввійшли оригінальні вірші 2013–2018 років, до другої – перекладна поезія.

Під час презентації Галина Філонюк прочитала низку різнотематичних творів: як пейзажну, так і інтимну лірику, класичні римовані поезії та верлібри. Ще поетеса поділилася своїми спогадами:

«Свій перший вірш я написала восени. Мені було 10 чи, може, 12 років. І він був такий дитячий, наївний. Відтоді осінь стала наскрізним образом у моїх творах, бо в ній є щось особливе. Вона буває різною – від золотої до сірої».

Крім добірки альманахів, де опубліковані твори Галини Філонюк різних років, увазі присутніх представили виставку вишитих робіт авторки. Наталія Ламах слушно зауважила, що вишиті картини – мов безпосередні ілюстрації віршованих рядків: на полотні, як і в слові, усе поряд: кохання і пристрасть, любов і Бог, квіти й ангели…

Гості заходу так відгукувалися про творчість поетеси:

«Мене дуже схвилював ваш літературний етюд, уміщений у газеті «Замкова гора». Ми зичимо, щоб Ваша проза творилася і згодом теж виллялася в книгу і щоб ми знову зустрілися, може, у цій залі, може, в іншій», – острозький поет, голова літоб’єднання ім. І.  Маєвського Олесь Ундір.

Виступає Олесь Ундір
Виступає Олесь Ундір

 

Острожанка Ольга Шевчук відзначила, що знає Галину як журналістку, але ніколи не думала, що вона ще й тонкий лірик.

«Я і сама пишу поезію. Але з того, що я почула, то в Галі гарна образність, у її творах є душа, є крила. І незважаючи на те, що зараз шириться тенденція до верлібру, класична поезія – це основа», – зауважила Іванна Самчук (Тимощук), місцева письменниця.

Загалом захід вдався дуже атмосферним і теплим.

 

Лілія ПОМЕРНЮК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024