Свята й прикмети 3 листопада: День ракетних військ і артилерії, День інженерних військ

03 Листопада 2018, 08:37
4962

Доброго суботнього ранку, дорогі читачі!

На кадлендарі 3 листопада. За вікном – хоч і суха, але похмура осіння погода. Сонячного настрою!

Пам'ятайте, що що великі горизонти очікувань відкриватимуть перед вами щоразу більше можливостей. Тож нехай обрії ваших мрій завжди будуть досяжними!

3 листопада День ангела  відзначають Іларіон, Іван, Теофіл (Феофіл), Яків.

В Україні сьогодні День ракетних військ і артилерії –  державне свято України, що відзначається щорічно 3 листопада на честь українських ракетних військ та артилерії. Святкування Дня ракетних військ і артилерії відзначає значний внесок радянських артилеристів у звільнення України у роки Німецько-радянської війни та важливу роль сучасних українських ракетних військ та артилерії у справі захисту української держави. також 3 листопада День інженерних військ – державне свято встановлено в Україні «…ураховуючи заслуги інженерних військ у зміцненні обороноздатності держави…» згідно з Указом Президента України «Про День інженерних військ» від 27 жовтня 1999 р. № 1399/99.

У церкві 3 листопада вшановують пам'ять преподобного Іларіона Великого і Іларіона Псковоезерского. Іларіон Великий жив у III–IV ст. на території Палестини, а Іларіон Псковоозерскій неподалік від Чудського озера в XV столітті. Іларіон Великий спочатку навчався наук в Олександрії, а потім повернувся на батьківщину і вирішив піти до відлюдників, які проживали неподалік від Гази. Саме його вважають засновником перших монастирів у Палестині. Він активно займався проповідуванням, а в кінці свого життя вирішив відправитися в Єгипет, де і помер після того, як вклонився могилі Антонія Великого. Помер Іларіон на острові Кіпр, передбачивши свою смерть раніше.

Іларіон Псковоозерский був учнем преподобного Єфросина Псковського і відомий як засновник Озерського Покровського монастиря на березі річки Жовчі, що впадає в Чудское озеро. Саме Іларіон став першим його настоятелем, а сама обитель згодом стала досить відомим релігійним центром.

Народні прикмети на 3 листопада

  1. На Іларіона сніг випав на замерзлу землю - вродить хліб на наступний рік
  2. Якщо випав сніг і щільно осів на гілках дерев, значить найближчим часом снігопади не припиняться
  3. Дим вгору йде - погода буде ясною і сонячною
  4. Тепле повітря 3 листопада - чекай затяжної відлиги
  5. Яскраво-червоний захід, а потім ще і ясне зоряне небо - за прикметами, чекай морозу і ясної погоди
  6. У цей день можна розсипати зерно на перехресті, щоб задобрити душі мертвих людей, які прилетять в образі птахів і поклюют зерно
  7. Не можна нічого піднімати з дороги - це принесе нещастя
  8. Не можна випорожнюватися на дорозі - це принесе важку хворобу

Цей день в історії:

  • 1493 — Христофор Колумб відкрив Домініку.
  • 1903 — Панама за підтримкою США відокремилася від Колумбії.
  • 1903 — нідерландський фізіолог В. Ейнтховен розробив електрокардіограф.
  • 1918 — Угорщина оголосила про своє відділення від Австрії.
  • 1918 — Буковинське віче вирішило приєднати Північну Буковину до ЗУНР.
  • 1918 — На станції Скороходове (біля Полтави) зустрілися Гетьман України П. Скоропадський і отаман Війська Донського П. Краснов для договору про українсько-донський кордон.
  • 1937 — В урочищі Сандармох (Карельська АРСР, Російська РФСР, СРСР) за рішенням окремої трійки Ленінградського обласного управління НКВС СРСР розстріляно 265 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення. 
  • 1941 — у Бердичеві розстрілом близько 2000 євреїв фактично завершилася ліквідація єврейського населення, яка тривала з липня 1941.
  • 1943 — нацисти розстріляли близько 17 тисяч поляків і євреїв в районі Любліна («Кривава середа»).
  • 1957 — СРСР успішно провів запуск орбітального супутника Спутник-2. На борту окрім наукового обладнання — собака Лайка.
  • 1995 — Учені Техаського університету уперше виділили ген грудного раку.
  • 1996 — В аеропорті Донецька кілери в масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня.
  • 2007 — Прем'єра в Україні серії «The Farnsworth Parabox» мультсеріалу «Футурама».
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024