Праведно-правильна Ірина Баковецька презентувала в Острозі книгу

01 Листопада 2018, 11:41
Ірина Баковецька 5353
Ірина Баковецька

Голова Рівненської обласної організації НСПУ Ірина Баковецька презентувала в Острозі свою книгу. Творча зустріч зі студентами й викладачами відбулася в середу, 31 жовтня.

У Національному університеті «Острозька академія», за спогадами Петра Кралюка, його праведно-правильна випускниця розповіла про психологічний детектив «Пластилін», читала вірші та ділилася міркуваннями про життя й творчість.

Хочете – вірте, хочете – ні, Ірина свого часу вчилася на релігієзнавстві, але писала вірші. Було такою праведною чи правильною, – пожартував, представляючи гостю, Петро Кралюк.

Ірина Баковецька, Петро Кралюк під час презентації
Ірина Баковецька, Петро Кралюк під час презентації

 

Ірина Баковецька не приховує, що в часи студентства поводилася доволі аскетично, була послушницею в монастирі, звідки пішла за два місяці до постригу в черниці.

Загалом же Петро Кралюк не тільки згадував про час навчання пані Ірини, а й окреслив сюжет книги та  поділився враженнями від першої прозової книжки поетеси Ірини Баковецької:

Тут такі речі, що Оксана Забужко зі своїми «Польовими дослідженнями українського сексу» ховається, – охарактеризував презентовану книгу Петро Михайлович.

Ірина Баковецька демонструє свій портрет
Ірина Баковецька демонструє свій портрет

 

Сама зустріч була живою і нестандартною. Колориту презентації додавало й те, що розмова відбулася за «картярським столом» (спеціальний стіл для ігор, який містить внутрішню нішу для зберігання тих чи тих речей – ред.) на подвір’ї Острозької академії.

Під час презентації «Пластиліну» ішлося не тільки про книгу, а й творче життя загалом, героїв роману та їхніх прототипів, пошуки себе й трансформацію Я-образу. Для вас ТОП-7 думок Ірини Баковецької, висловлених в Острозі:

  1. Творчі люди внутрішньо нестабільні – їм постійно хочеться відчуття зміни себе.
  2. Коли ти шукаєш Бога, Він не обов’язково ходить між ченцями, ховається в ладані чи кадилі, десь там за іконою. Він може бути скрізь: серед мисок, які маєш помити, підгузників, які треба змінити…
  3. Коли дуже сильно біжиш, біжиш,  то постійно десь камені трапляються. Бо коли ти йдеш помаленьку, можеш усе роздивитися й зважити, а коли здоганяєш життя, головне встигнути.
  4. Наш світ не такий прекрасний, який змальовують у класичній літературі: Україна – червона калина, козаки, які йдуть у похід… Є частина такого, але і є купа всілякого лайна, яке ми щодня бачимо й мусимо це прийняти.
  5. Провінційне населення дуже консервативне.
  6. Перукар – це психолог. Якщо ви слідчий і хочете дізнатися все про вбивцю чи злодюгу, йдіть до перукаря, який його стриже.
  7. Я ніколи нікому нічого не раджу. Якщо людині потрібна порада, вона її шукає. А коли суспільство починає нав’язувати своє бачення, це ненормально, бо це не поради, а ярлики.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024