В Острозькій академії викладатиме сестра президента Голобородька

29 Жовтня 2018, 18:29
Презентація програми МЕТАТЕАТР в Острозькій академії 8078
Презентація програми МЕТАТЕАТР в Острозькій академії

У Національному університеті «Острозька академія» навчатимуть акторів драматичного театру, режисерів драми, театральних критиків тощо. Це відбуватиметься в межах освітньої частини інноваційної магістерської програми «Культурологія і МЕТАТЕАТР», орієнтованої на фахову підготовку магістрів-культурологів у галузі театрального мистецтва.

Однією з викладачок курсу стане акторка Катерина Кістень, відома за роллю сестри президента Голобородька у фільмі «Слуга народу». Загалом керуватиме творчим і педагогічним процесом МЕТАТЕАТРУ відомий українсько-американський режисер, дослідник і педагог театру Олег Ліпцин. Про це йшлося в понеділок, 29 жовтня, у НаУОА під час презентації нової освітньої програми.

Участь у презентації взяли режисер Олег Ліпцин, акторка, заслужена артистка України Катерина Кістень, акторка, співавторка та координаторка проекту Наталка Костенко, професорсько-викладацький склад університету та зацікавлені студенти.

Насамперед виступив Дмитро Шевчук, проректор із науково-педагогічної роботи, який наголосив, що магістерська програма з культурології для НаУОА не нова, однак зараз в університеті вперше вирішили поєднати теоретичні студії з мистецьким театральним складником. Дмитро Михайлович зауважив, що програма буде цікавою саме завдяки «зірковим» викладачам.

Виступає Дмитро Шевчук
Виступає Дмитро Шевчук

 

Режисер Олег Ліпцин розповів про теоретичні засади метатеатру, ігровий метод як ключовий в організації його роботи.

МЕТАТЕАТР позиціонують як  «відкриту» саморегулювальну творчу структуру, з-поміж завдань якої – поступове формування в українському суспільстві незаідеологізованої художньої свідомості, розширення внутрішньої свободи людської особистості в її творчих виявах, – уважає О. Ліпцин.

Олег Ліпцин
Олег Ліпцин

 

Навчальний процес курсу буде організований у вигляді театральної студії так, щоб максимально ефективно використовувати сесійній період навчання,

Навчальні курси метатеатру дадуть змогу поєднати теоретичні дисципліни з основ культурології з театральною практикою, – зауважує Дмитро Шевчук.

 

До творчої частини цієї програми поряд із традиційними дисциплінами акторської майстерності та режисури ввійдуть такі нові предмети, як основи відео- і фотодизайну, робота з текстом мовою оригіналу, робота з простором і часом, основи композиції, основи кінематографії. Окремі дисципліни формуватимуть сучасний естетичний світогляд та розширюватимуть знання в художній і науковій галузях.

Практичними аспектами роботи актора театру та кіно ділилася Катерина Кістень, яка представила увазі присутніх свій шоурил (відеопортфоліо актора) та розповіла дещо про особливості перевтілення в той чи той образ. Пані Катерина повідомила, що вона не має педагогічної освіти, але завдяки постійному самовдосконаленню, відвідуванню тренінгів і майстер-класів, допомозі молодим колегам сподівається впоратися з викладанням. Для неї, каже, це новий цікавий виклик.

Про особливості своїх курсів також розповіли викладачі Острозької академії, які читатимуть теоретичні дисципліни. Зокрема Максим Карповець відзначив, що його курс «Перформативні студії» базуватиметься на вивченні такого новітнього феномену мистецького життя, як перфоманс, який певною мірою близький театру. Галина Гандзілевська, психологиня, багаторічна керівниця студентського театру, розповіла, що курс «Театр як соціокультурний феномен» спрямований на те, аби допомогти студентам відрізняти різні соціальні ролі, краще пізнати себе, виходити зі зони комфорту і, врешті, долучитися до мистецького життя.

Про свій навчальний курс розповідає Галина Гандзілевська
Про свій навчальний курс розповідає Галина Гандзілевська

 

Крім того, у межах цієї програми магістри студіюватимуть сучасні теорії культури, культурну критику, сучасні комунікативні технології.

Щодо творчих курсів, то передбачено, що підсумком кожної сесії стане певний мистецький проект.

Принагідно відзначимо, що програму створюють в межах реалізації інноваційного театрально-освітнього проекту МЕТАТЕАТР, підтриманого грантом від Українського культурного фонду.

Закінчилася зустріч автограф-сесією та фотографуванням із майбутньою викладачкою Острозької академії.

Автограф-сесія Катерини Кістень
Автограф-сесія Катерини Кістень

 

Читайте також:

«Намагаюсь не обмежувати себе амплуа», – актор Олексій Авраменко про Острог, життя та улюблену роль

«Знімати кіно – це просто космос», – режисер з Острога розповів, як ішов від «Титаніка» до повного метра про Гальшку

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром