Відомі театрали приїдуть до Острога презентувати магістерську програму для студентів

26 Жовтня 2018, 15:55
3435

У Національному університеті «Острозька Академія» відбудеться презентація нової експериментальної театральної програми для магістрів - «Культурологія і метатеатр».

Презентація відбудеться в понеділок, 29 жовтня, о 14:00 в актовій залі НУ «Острозька Академія». Вхід вільний. Про це повідомив проректор НУ «Острозька Академія» Дмитро Шевчук на своїй сторінці у Facebook. 

Програма створюється в рамках реалізації інноваційного театрально-освітнього проекту МЕТАТЕАТР, підтриманого грантом від Українського культурного фонду.

МЕТАТЕАТР - це оригінальна театральна модель, спрямована на впровадження нових творчих та організаційних рішень для розвитку театрального процесу в Україні, адаптації традицій українського театру для інтеграції України в сучасний європейський культурний простір.

Концепція МЕТАТЕАТР’у спрямована на розширення жанрових і технічних меж театрального процесу, вихід за рамки формату драматичного спектаклю. Одна з її складових - створення нового типу вистави на грані змішування традиційних жанрів та сучасних комунікаційних технологій. Ця модель орієнтована на формування нового типу актора-творця, який більш вільно взаємодіє з навколишньою дійсністю.

В основі освітньої діяльності МЕТАТЕАТР’у закладена нова унікальна акторська технологія Ігрового театру, розроблена М. Буткевичем та адаптована до сучасних професійних та творчих вимог українсько-американським режисером та педагогом О. Ліпциним.

Олег Ліпцин є провідним спеціалістом з методики Ігрового театру, яка вважається однією з найперспективніших теорій розвитку сучасного театру. Його професійний міжнародний досвід сприятиме приверненню уваги європейської театральної спільноти до нових форм театральної освіти, що розвиваються в Україні.

Основна місія проекту - вдосконалення рівня освіти потенційних студентів, випускників театральних та гуманітарних факультетів з різних міст України, шляхом проведення навчальних сесій на базі учбових закладів, розташованих у різних регіонах країни. Проект також спрямований на підтримку та розширення головних напрямів соціально-культурного розвитку сучасної України: децентралізацію та розвиток органів місцевого самоврядування. Прокат вистав, створених за новою методикою, буде орієнтований на малі та середні міста країни, у зв’язку з чим передбачається співробітництво з місцевими громадами.

Наразі команда проекту разом з педагогами НУ “Острозька Академія” працює над створенням та затвердженням професійної та загальноосвітньої частин програми та розвиває її у напрямку створення постійно діючої сертифікованої освітньої програми. У перспективі планується впровадження створеної програми у різних ВУЗах нашої країни.

Програму представляють автори:

Олег Ліпцин - художній керівник проекту, американський та український театральний режисер та педагог, один з провідних спеціалістів з Ігрового театру в світі; дворазовий лауреат театральної премії України «Київська Пектораль» та низки інших премій, кандидат мистецтвознавства.

Дмитро Шевчук – проректор НУ «Острозька Академія»

Катерина Кістень - актриса театру та кіно, провідна актриса Нового театру на Печерську та Молодого театру; заслужена артистка України; двічі лауреатка найпрестижнішої театральної премії України «Київська пектораль»; зірка фільму «Слуга народу» та відомого скетчкому «Коми ми вдома».

Наталка Костенко - актриса театру, координатор проекту.

Після презентації відбудеться круглий стіл з педагогами Академії та командою проекту.

Також в рамках проекту відбудеться презентація програми у Києві. У заході братиме участь одна із співавторів програми - мистецтвознавиця, лекторка та викладачка Києво-Могилянської академії Діана Клочко.


 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50