Острог в історичній кінострічці. ФІЛЬМ

08 Вересня 2018, 10:13
3785

Наш мальовничий, історичний Острог разом зі славою князів Острозьких та Острозької академії  неодноразово потрапляв на стрічку документального кіно та телепередач. Двадцять п’ять років тому,  1 вересня на екрани вийшов історичний фільм-драма «Гетьманські клейноди». У 1992 – 1993 роках його знімали в нашому місті на Замковій горі та в Межирічі.

В Острозі працювала команда національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, Творче об'єднання «Земля». Фільм творили під режисурою  легендарних Леоніда Осики та Миколи Федюка. Сюжет розвивався за повістю Богдана Лепкого «Крутіж». Загалом дія картини відбувається 1659 року, коли син Богдана Хмельницького Юрій усунув від влади гетьмана Виговського. Прибічники Богдана Хмельницького намагаються допомогти його дочці Олені врятувати символи гетьманської влади й самостійності України. Майстерно перевтілювалися в героїв повісті українські актори Сергій Романюк, Людмила Єфіменко, Лесь Сердюк, Світлана Князєва, Борис Хмельницький, Володимир Коляда, Володимир Голубович, Костянтин Степанков, Таїсія Литвиненко, Владислав Кривоногов, Світлана Круть. Фільм дістав приз кінофестивалю «Золотий Витязь» (1993) за найкраще образотворче розв'язання (художник-постановник: Інна Биченкова).

Окрім того, як актори другого плану, технічний персонал та масовка до фільму були задіяні такі острожани: Олександр Гладуненко, Михайло Поток, Олександр Бондарчук, Олександр Шустерук, нетішенці  Олександр та Микола Макарики та практично весь колектив Державного історико-культурного заповідника м. Острога ін.. Чималу частину сцен було відзнято в замку князів Острозьких, біля Круглої вежі, Заславської брами та під мурами Межиріцького монастиря. Зокрема у приміщені замку було облаштовано дві зали під гетьманські покої: кімната з криницею на першому поверсі та на третьому.


 

У своїх спогадах Олександр Гладуненко розповідає:

У творців фільму лишилися гарні враження про Острог. Мобільного зв’язку ще не було, і аби телефонувати до столиці, наші гості заходили в канцелярію і при нас захоплено говорили своїм у слухавку: «Ти знаєш, тут таке гарне місто! Така гарна сметана, таке гарне молоко, а дешеві!». Чоловіки ж були в захопленні від місцевого пива та… «вінішка». Книголюби закуповували великими «пачками» різні видання: «Ти знаєш, тут така чудова книгарня! Такі книжки! І без блату, без черги».

Острожани, учасники процесу зйомок, із захватом згадують час, коли в нашому місті знімали «Гетьманські клейноди», адже багатьом вдалося поспілкуватись з відомими акторами, побачити всі секрети творення фільму та відчути справжній дух знімального майданчика.

Сьогодні наша кіноіндустрія переживає своє відродження. Українські фільми здобувають успіх як серед наших глядачів, так і закордоном, а українські режисери Михайло Іллєнко, Ахтем Сеітаблаєв, Мирослав Слабошпицький, Олесь Санін та інші стають  відомими серед професійної спільноти. Сподіваємося, що цікава історія нашого міста викличе інтерес серед режисерів і Острог знову буде на великих екранах.

Дивіться фільм повністю та впізнавайте знайомі місця.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024