Графиня Антоніна Блудова

04 Вересня 2022, 14:00
Графиня Антоніна Дмітрієвна Блудова 3419
Графиня Антоніна Дмітрієвна Блудова

Вона приїхала до Острога в другій половині 19 століття і заснувала там «Школу імені графа Дмитра Блудова».

Здається хороший почин – освіта, виховання і т.д.

Але тут є дві сторони цієї медалі...

В Острозі тоді не лише не говорили російською мовою, а частково й не розуміли її.

Тоді мовою спілкування в центрі міста була польська та єврейська, а окраїни і базар спілкувалися українською мовою...

Щоб зробити російськомовним Остріг графиня й заснувала «Школу». Там виховувалися дівчата, яким прищеплювали крім мовного елементу ще й імперську історію.

Блудова ненавиділа євреїв і поляків, та щиро не розуміла українців.

Вона писала, що в селах українки не миються, бо не мають бані, а дівчата не перуть сорочки бо вони сірі, хоч і з гарною вишивкою.

Вона не розуміла, що помитися можна і в ночвах, а сірі сорочки від того що виготовлялися з коноплі (полотно з якої дуже важко вибілювати), на відміну від полотна з льону (льон ріс на Поліссі, а південна Волинь вирощувала лише коноплю).

Графиня говорила що в українців по селах жахливі весілля, бо на них грають троїсті музики, до складу яких входили й скрипалі. Їй це різало вуха і вона як аргумент вказувала «то лі дєло наши гулянія в Рязанской губєрнії с гармонью, прісвістиванієм і улюлюківаньєм»...

І таких моментів в її листах є багато...

Вона добилася свого і польськомовна інтелігенція Острога заговорила російською мовою, аж до визвольних змагань початку 20 століття, потім українськість підтримала діяльність Української повстанської армії, але окупація радянськими військами швидко повернула російськомовність в місті...

Зараз багато говорять чи треба нам музей Булгакова в Києві з його «Бєлой гвардієй». Я вважаю, що Булгаков (наскільки талановитим він не був би), це елемент зросійщення українського населення. Тому музей необхідно перепрофілювати, тим більше, що Булгаков, м'яко кажучи, не любив України, він любив лише російськомовний Київ і інакше його не сприймав.

Так як не треба музею Блудової в Острозі, так не треба й окремого музею Булгакова в Києві...

В історичних музеях, звичайно, ці особи мають залишитися, але з вулиць вони повинні піти до архівів...

«Імперії мітять територію, яку вважають своєю, своїми топонімами, своєю мовою, пам‘ятниками своїм ідеалам, подібно до котів, що мітять свою територію сечею». 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024