Інформаційний центр в Острозі робить Європу зрозумілою

09 Травня 2018, 10:03
День кар'єри в Острозькій академії 1820
День кар'єри в Острозькій академії

Ще від початку своєї незалежності Україна взяла за орієнтир вступ до Європейського союзу, і впродовж останніх років постійно на слуху питання євроінтеграції. Проте, для багатьох українців залишається не до кінця зрозумілою  ця європейська спрямованість.

Саме тому вкрай актуальною є робота інформаційних центрів Європейського Союзу, які  є одним з основних джерел інформації про Європейський Союз.

Ще у жовтні 2015 року вперше в Західній Україні, в Острозі на базі Національного університету «Острозька академія», було відкрито Інформаційний центр Європейського Союзу.

Острозький, як й інші  центри, створюються Європейською Комісією для сприяння освіті та дослідженням з питань європейської інтеграції. Головним завданням цієї установи є надавати всім охочим необхідну інформацію про історію виникнення та принципи формування Європейського Союзу, спільні здобутки держав-членів ЄС, поточну проблематику і стратегію подальшого розвитку європейської спільноти, його політику та культуру, основні напрямки діяльності, проекти та програми серед студентів та професорсько-викладацького колективу університету. Крім того, діяльність центру спрямована на формування європейського іміджу університету та міста, шляхом інтеграції України у соціокультурний простір ЄС.

Євроінтеграція – це, найперше, розуміння спільних цілей.  Варто розуміти, що Європейський союз має свій статут, право, цінності, економіку, валюту. Власне, тому важливо українцям сформувати свою політику та своє слово. Для прикладу,  голова Представництва Європейського Союзу в Україні  Хюґо Мінґареллі часто зазначає, що Україна досі не сформувала свого бачення, – підкреслив керівник Інформаційного центру ЄС в Острозі Максим Карповець.

Сьогодні ЄС – це сукупність різних політик, традицій та ідентичностей, які мають спільну стратегію та діють заради однієї мети. Для українців, наразі важко знайти ось цей баланс, між спільним та власним поглядом.

Українці мають зрозуміти, що євроінтеграція не передбачає сліпе відтворення європейського стилю життя та стандартів. Тим паче, і в Європі про них часто дискутують.  Ми бачимо, що за останні роки багато чого переосмислено. Але важливо, що саме розуміння європейської ідентичності не зникає. Найперше – це якісно новий стиль життя, нові цінності: антикорупція, чесність, відкритість, толерантність, які були і лишаються  принциповими для Європи, – зауважив  Максим Карповець.

День кар'єри в Острозькій академії. Виступає Максим Карповець
День кар'єри в Острозькій академії. Виступає Максим Карповець

 

Окрім інформаційної  діяльності представники центру ЄС в Острозі організовують низку заходів, які сприяють глибшому розумінню студентською молоддю та острожанами у євроінтеграційних процесів. Зокрема два роки поспіль організовуються Дні кар’єри ЄС, проводяться Дискусійні клуби, Дні Європи, презентації та ін. Однією із тем дискусій було питання «Чи є місце молоді України у Європейському просторі?». Також на базі університету  започатковано масштабний міжнародний проект «Острог Forum», метою якого є публічне обговорення ключових соціальних, культурних, економічних і політичних проблем України та Європи. Для прикладу, під час одного із форумів обговорювали питання національної безпеки України в контексті розвитку українсько-польсько-литовських стосунків та ін.

Ідей  пов’язаних із процесом євроінтеграції є дуже багато. Постійно відбувається взаємодія із європейськими країнами. Важливо, що Острог  активно долучається до співпраці. Будьяка ініціатива підтримується попри незначне фінансування. Головна наша мета зробити нас проєвропейськими заздалегідь входу України до ЄС , – наголосив керівник  інформаційного центру ЄС.

Візит Марини Порошенко в Острозьку академію
Візит Марини Порошенко в Острозьку академію

Виступ Марини Порошенко на «Острог Forum»
Виступ Марини Порошенко на «Острог Forum»

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром