Викладач Острозької академії розповів, що можна дізнатися про людину завдяки її почерку

09 Липня 2017, 15:16
4234

Які секрети людини можна дізнатися по почерку розповів викладач кафедри правосуддя та кримінально-правових дисциплін Національного університету «Острозька Академія», а за сумісництвом і знавець почерків та підписів, Сергій Гонгало.

До роботи в університеті Сергій Гонгало працював експертом-криміналістом, з правом проведення почеркознавчих експертиз, в органах внутрішніх справ, отож, про що можуть розповісти літери та слова, що з’являються з під пера, знає не з чуток. Адже за той час, що Сергій Гонгало цікавиться графологією, а це майже двадцять років, бачив чимало різних зразків почерків, досліджував їх, аналізував і співставляв із характером.

Особливості характеру, тип темпераменту, схильності та навіть, в окремих випадках, професію людини, можна визначити за тим, як вона пише. Головне – вміти це правильно тлумачити. За почерком можна дізнатися, обманює людина чи говорить щиро, відповідальна чи схильна до авантюр, здатна довести почату справу до кінця чи швидко втрачає до неї інтерес. Кожен гачечок, нахил і навіть відстань між літерами мають своє значення і відображають внутрішню суть людини та її здібності. - пише портал «КРАПКА»

– Що можна дізнатися про людину за її почерком?

– Наш почерк – це не просто набір літер, це жива, чітко структурована система, яка дозволяє не лише зафіксувати, і передати інформацію, її зміст, а й розповісти багато цікавого про виконавця рукопису. Написання літер, їх з’єднання, нахил, нажим, розташування слів у рядках і самі рядки – все це має значення, все важливе. Адже за почерком можна дізнатися, у якому положенні людина писала – сидячи чи стоячи, в якому стані перебувала, робила це з власної волі чи з примусу.

Взагалі, почерк людини може розповісти багато цікавого про неї. Зокрема, про особливості її характеру, в окремих випадках вказати на її професію і на схильності до певного виду діяльності. Коли формується почерк, у ньому частково відображається темпарамент.

– Як саме?

– Наприклад, коли першокласники вчаться писати, то флегматики сидять спокійно, виводять палички, гачечки, і в них це виходить. У холериків кружечки різних діаметрів розкидані по всьому аркуші паперу, гачечки не виходять. Вони довго не можуть сидіти, а почерк «танцює». У спокійної врівноваженої людини почерк рівний, літери приблизно однакового розміру.

Якщо ж почерк «танцює», це свідчить про те, що особистість або має багато захоплень, або неврівноважена. У неконфліктних людей, які уникають напруження, не люблять сваритися, в почерку переважають дугові та петлеві елементи, тобто гострих кутів немає, або їх дуже мало.


 

– А якщо є гострі кути, то як можна охарактеризувати таку людину?

– Це говорить про те, що у людини може бути нервовий розлад, або вона різка за характером. Якщо гострі елементи направлені вверх, то людина, як правило, свою агресію виливає назовні, ніби захищається шляхом нападу. Якщо ж кути йдуть вниз, то власники такого почерку все тримають у собі, вони хвилюються, не показують свого збудження, але дуже важко це переживають. Проте почерк потрібно досліджувати комплексно, зважаючи на всі його ознаки, адже тлумачення певних його елементів та літер дає лише загальну характеристику, яка може підійти багатьом.

– Про які ще особливості характеру людини може розповісти її почерк?

– Також за почерком можна сказати, емоційна людина чи стримана, ускладнює щось у житті чи спрощує, відкрита чи замкнута. Якщо ви підкреслюєте свій підпис, то таким чином намагаєтеся додати собі ваги, або вказуєте наскільки ви відповідальні, чи є контроль. Людина, що підписується повними ініціалами, як правило, відкрита, впевнена в собі, знає, чого хоче від життя, і нічого не приховує, крім того, такі люди завжди доводять розпочату справу до кінця.

Якщо в підписі багато кутастих елементів, які не характерні для вашого почерку, то це означає, що ви чимось незадоволені.Якщо ж літери стрибають по папері – це свідчить про нестабільність. Рішучі люди мають чіткий підпис. Якщо людина намагається втиснути якнайбільше в одному рядку, то вона або дуже обмежена в ресурсі (їй бракує паперу), або скупа. Чим дрібніший почерк і чим вужчі проміжки між стрічками, тим автор скупіший. Це лише окремі ознаки почерку. Щоб зробити хоча б попередній аналіз, потрібно бачити сам почерк, оцінити його інформативність і ступінь прояву ознак.

– Чи можна визначити схильності та професію людини за почерком?

– Так, в окремих випадках це можливо. Наприклад, у бібліотекарів дуже характерне написання літери «а». Для людей, які навчалися у технічних ВНЗ, характерний друкований стиль літер. Але це також притаманно для тих хто, схильний до диктаторства. У гуманітаріїв – більше плавних рухів. Якщо людина викладає в перших-третіх класах, то почерк в неї, як в учня початкової школи — однакові великі прописні літери. Якщо людина пише дуже гарно, то вона або працює професійним писарем, або має невисокий рівень освіти (як навчилась писати за прописами, так і пише все життя). Також може бути, що це «почерк-маска», за якою вона ховає своє справжнє «Я».

Люди з низьким інтелектом дуже тиснуть на ручку, іноді навіть проривають папір. Такі ж ознаки, в окремиз випадках, можуть проявлятись у спортсменів, які займаються важкою атлетикою, робітників, що зайняті важкою фізичною працею. Ті ж, що виписують кожну літерку, прикрашають їх додатковими елементами, домальовують якісь закарлючки – люди творчі, але інколи це може свідчити про схильність до шизофренії. До речі, такі люди й у підписах дописують додаткові розчерки, петельки.

Особистості, котрі з запалом починають проекти, але залишають їх напівдорозі, скорочують підписи до мінімуму. Часто рядки при письмі повзуть вгору або вниз. Я б особисто віддав перевагу тій людині, чиї рядки піднімаються. Це свідчить, що вона легка на підйом і обов’язково доведе задумане до завершення.


 

– А чи є різниця між чоловічим і жіночим почерком?

– Деякі розбіжності між чоловічим і жіночим почерками все ж є. Жінки пишуть більш м’яко, їх літери дещо округлі. Чоловічі ж, навпаки, більш жорсткі, в них більше кутастостей. Взагалі, у графології прийнято поділяти почерки за типами: по-жіночому типу та по-чоловічому. Адже у письмі проявляється внутрішній світ людини. Якщо у жінки переважає чоловіче начало, то й почерк буде по-чоловічому типу, і навпаки.

Наразі більшість експертів графологів, та й експертів-почеркознавців відмовляються від вирішення питання про статеву належність почерку. А якщо і проводять такі дослідження, то висновок роблять у ймовірній формі.

– На що варто звертати увагу при тлумаченні почерку?

– Окремі графологи вважають інформативною літеру «р». Саме її, починаючи досліджувати почерк, вивчають у першу чергу. Адже з написанням цієї літери можна дізнатися, зокрема, чи людина активна, бойова, замкнута, чи відкрита, смілива чи боягузлива. Якщо літера написана відповідно до пропису, то це людина безініціативна, буде робити те, що їй скажуть. Якщо вертикальний штрих літери короткий, не дописаний, то людина чогось боїться. Якщо навпаки довга, то людина має завищену самооцінку. А якщо поглянути на наступний елемент – гачок, схожий на літеру «г», то він теж доволі інформативний. Якщо цей елемент закручений, то це люди замкнуті.

Якщо елемент написаний відповідно до пропису, то це хороші виконавці, підлеглі. Якщо між першим елементом справа утворюється гострий кут, то це, так звані, бійці. Люди, які пишуть без нахилу – можуть піддаватись сторонньому впливу. Якщо стрічка хвиляста, то така особистість легко адаптується, пристосовується до складних обставин. Лівий нахил – вперті люди, опозиціонери, інколи егоїсти. Якщо нахил вправо, близький до пропису, то людина старанна, хороший виконавець.

– Чи впливає на почерк професія людини?

– Певним чином. Дуже цікавим є почерк науковців. Адже якщо подивитися, як пишуть особистості, які займаються наукою, то можна подумати, що це неосвічені люди. Їх почерк дуже нерозбірливий. Інколи мені траплялися недописані слова, а деякі взагалі були відсутні. Це пояснюється тим, що такі люди звертають увагу на те, що вони пишуть, і абсолютно не дивляться, як саме вони це роблять. Встановлено, що чим вищий інтелект, тим менш красивий і читабельний почерк.

А почерк медиків – це взагалі окрема тема. Адже, зі своєї практики можу сказати, що багато лікарів в історіях хвороб пишуть так, що ніхто не може зрозуміти, а в житті – почерк цілком розбірливий. Також цікавим є письмо емоційних людей. У них нижні частини літери «у, п, р» занадто роздуті, ніби бочечки. Такі особи в житті більше керуються емоціям, аніж здоровим глуздом. Проте з часом почерк може змінюватися.

– Що на це впливає?

– На це впливають різні фактори. Зокрема, як працює наша нервова система, який у нас психотип. Ще на варіативність почерку впливає старіння організму, тобто м’язи вже не здатні працювати на попередньому рівні, деякі хвороби, травми. А також може даватися в знаки рівень освіти та умови, за яких людина писала. Щоб наш почерк не деградував потрібно постійно вправлятись у письмі.

Окрім того, письмо є найкращою антистресовою терапією, існує так звана графотерапія.

Пишучи «від руки», ми письмовим приладом – ручкою чи олівцем, подразнюємо нервові закінчення на кінчиках пальців. Це позитивно впливає на роботу нашого мозку. Також письмо розвиває дрібну моторику, що теж дає можливість мозку краще функціонувати.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024