Ігри у смерть: небезпека загрожує молодшим дітям

30 Червня 2017, 15:36
Ігри у смерть: небезпека загрожує молодшим дітям 3152
Ігри у смерть: небезпека загрожує молодшим дітям

Давно не секрет, що сучасні діти зовсім інші. Жарти про те, що нині малюк у два роки може розблокувати телефон, увімкнути комп’ютер, зайти в інтернет, а батьки в такому ж віці лише ліпили пасочки з піску, давно перестав бути жартом. Через доступність гаджетів і зайнятість батьків діти ще з дошкільного віку багато часу проводять за комп’ютером.

На хвилі масових повідомлень про суїцидальні групи «синіх китів» у мережі з’явилися застереження щодо небезпечних ігор для дошкільнят та молодших школярів. Наприклад, «Ервеюей» опублікував застереження: «Мало того, що підлітки гинуть через мерзотників з «Тихого дому». То ця шайка садистів ще й дітям початкових класів присилає ось такі повідомлення».

1

Суть «гри» полягає в тому, що аби стати «феєю», дівчинка повинна опівночі тричі обійти кімнату, після цього вимовити чарівні слова. Потім піти на кухню, увімкнути всі конфорки на газовій плиті і знову лягти спати.

На одному форумі для батьків уже тривалий час обговорюють іншу небезпечну гру для дітей молодшого віку. Форумчанка переповідає досвід знайомої: «Я поставила восьмирічній доньці на планшет розвивальну онлайн-гру. Там рожевий поні скаче полем і дає різні завдання […]. Якось планшет лежав на дивані, і я подивилась завдання. Поні писав доньці приблизно таке: «Ти хочеш, щоб Поні тебе любив? Тоді не говори мамі, у нас повинні бути свої секрети…»

Останнім повідомленням було «А ти можеш сама залізти на підвіконня?» Загалом, я вчасно планшет прочитала…».

Про те, як діють подібні ігри та чому їх фокусують на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, говоримо з Оксаною Хованець, аспіранткою спеціальності «Психологія» НаУОА .

Чому діти стали черговою «групою ризику» у сфері ігор зі смертю? Що спонукає дітей робити небезпечні кроки?

Насамперед треба усвідомлювати, що здорова, нормальна дитина набагато більше залежить від найближчих родичів, близьких, друзів, аніж від будь-яких сайтів чи ігор. Прагнення «втекти» в ігрову чи інтернет-реальність майже завжди є наслідком важких проблем у сім’ї (від ігнорування потреб до насильства), поганих стосунків з однокласниками, харчових розладів, депресії, алкогольної або наркотичної залежності.

Як діють такі ігри?

Вони орієнтуються на особливості психічного стану дітей. Так, у випадку з малюками це нерозуміння того факту, що смерть є незворотною. Наприклад, у цьому віці після сварки вони можуть говорити: «Ось я вмру, і ти будеш плакати!», мріючи про те, як батьки сумуватимуть за ними і розкаюватимуться у своїх словах. А ще вони дуже емоційні – і якщо у сім’ї чи серед друзів дитина не знаходить достатньо любові, то цілком може піддатися на вмовляння зробити щось, щоб отримати похвалу (так діють заклики: «Зроби щось, щоб тебе любили», «Щоб бути хорошою дівчинкою/хлопчиком, потрібно…» і т.д.).

Тобто річ лише в потребі бути схваленим?

Не лише в цьому. Іноді такі «ігри» використовують маніпуляції (зокрема, груповий тиск: «Зробимо це всі разом»), і прийоми, які перетворюють факт смерті на нестрашний і навіть захопливий («Коли ти вмреш, то станеш феєю/поні/чарівницею»).

 Що варто робити чи не робити, щоб уберегти дитину від небезпеки?

Не варто думати, що діти сліпо піддаються будь-яким маніпуляціям. Якщо ви приділяєте малюку чи підлітку достатньо уваги, щиро та відкрито розмовляєте з ним, не знецінюєте його особистість, навряд чи дитина стане сприймати заклики суїцидальних кураторів всерйоз. Це доводять численні демотиватори та фотожаби, присвячені подібним групам.

Сміх – хороша протидія таким іграм, а довірливі, теплі та люблячі стосунки в сім’ї – краща профілактика. Не варто замовчувати, що подібні групи та ігри існують, та обговорювати їх варто не в авторитарному ключі («Зараз я перевірю всі твої сторінки в соціальних мережах – і начувайся, якщо там буде щось, що мені не сподобається!»), а м’яко пояснюючи, що насправді куратори не співчувають тим, кого вони доводять до самогубства – для них черговий підліток чи школяр усього лише джерело прибутку та «піару». Говоріть та підтверджуйте власними діями, що з будь-якими проблемами дитина може звернутися до вас – і отримати підтримку та співчуття, а не нищівну критику, докори чи ігнорування.

 

Шановні батьки, у літні місяці, коли діти, вільні від навчання, багато часу проводять за комп’ютерами, з планшетами та телефонами, особливо пильнуйте за малюками, які ще не усвідомлюють небезпеку подібних закликів. Нехай у ваших сім’ях усе буде гаразд!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024