«Цьогоріч ми зорієнтувалися на програмі розвитку туризму, адже цей ресурс може приносити кошти», – Ольга Лозюк

19 Квітня 2017, 13:00
2276

Острог – місто з багатою історичною та культурною спадщиною. Та цей ресурс, на жаль, мало використовується, адже туристів в Острозі небагато. Ми зустрілися з керівником відділу культури і туризму в Острозі Ольгою Лозюк, яка розповіла про стратегію розвитку галузі туризму в місті, підготовку другого фестивалю «Острог-Ренесанс» та про те, чому туристи мають відвідати Острог.

Ви очолили посаду керівника відділу культури і туризму в 2015 році. Чимало за цей час вже вдалося зробити. Яка Ваша стратегія розвитку галузі культури та туризму надалі?

Часом стратегія вимальовується відповідно до календарних дат (минулого року, наприклад, Школа мистецтв та бібліотека для дітей відзначали ювілеї, а отже зусилля відділу культури та значна частина фінансування були спрямовані на відзначення цих подій, посилення матеріально-технічної бази закладів: придбання і пошиття сценічних костюмів, музичних інструментів, проведення ремонтних робіт, поповнення книжкового фонду і т. ін.).

Зараз, на жаль, не можна вималювати чітку лінію, бо надто багато проблемних питань. Коли щось дуже сильно загострюється потрібно перенапрвити фінанси та зусилля, щоб ліквідувати проблему. Наприклад, коли в бібліотеці протікає дах, то насамперед потрібно вирішити цю проблему. Ми, на превеликий жаль, не маємо значних фінансових уливань у тому числі в бюджет міста. Тим не менш, мені дуже приємно, що на всі наші ініціативи керівництво активно реагує.

Цьогоріч ми зорієнтувалися на програмі розвитку туризму, адже цей ресурс може приносити кошти в бюджет. 20 квітня проводитимемо відкриття туристичного сезону. Також презентуватимемо першими в області цент туристичної інформації. Хочеться тримати марку, адже Острог і Дубно – це два центри на Рівненщині, у яких дуже висока концентрація пам'яток архітектури . Ми мусимо сприяти притоку сюди гостей, які би лишали свої гроші в малому й середньому бізнесі. А також у бюджетних установах (закладах культури міста).

Чим більше туристів, тим більша буде фінансова віддача, яку відчуватимуть не тільки підприємці, а й острожани.


 

У день відкриття туристичного сезону студенти Острозької академії планують провести квест для школярів «Містичний Острог». Як ви співпрацюєте з ними та на якому етапі проект зараз?

Ми завжди  консультуємося з Миколою Бендюком щодо таких проектів. Він фахівець високого класу, і що б ми не організовували, завжди радимось саме з ним. Дівчата-організатори (студентки спеціальності «Журналістика») прийшли й розповіли, що є такий задум. Зараз, мабуть, прийшов час це зробити, тому що багато людей свої ідеї та зусилля спрямовують на розвиток туристичної галузі міста. Легенди, якими Острог оповитий, самі напрошуються: «Розкажіть про нас, оживіть нас, покажіть, покличте, щоб нас подивилися». Ми сподіваємося, що ця містика й загадковість буде вабити туристів.

 Цим прокетом опікується Олеся Гощук. Радилися з Андрієм Брижуком та Миколою Бендюком, щоби це було відповідно до тих міфів і легенд, щоб нічого не було спотворено чи перекручено. Одна людина не в силі всього охопити. Спершу ми зустрічалися всі разом (ми – відділ культури і туризму, експерти та студенти-організатори) обмінювалися інформацією й порадами. Це було в дуже дружній атмосфері. Ми радились, а не критикували один одного. Надалі тільки Олеся почала працювати з цими студентами. Це буде турично-пригодницький квест, що відбудеться 20 квітня. Про цей квест буде оголошено окремо школярам, а також у соцмережах буде поширено інформацію. Він стане ще одною родзиночкою нашого міста.

Минулого року був започаткований щорічний фестиваль «Острог-Ренесанс». Проведення такої події справа нелегка. Які виникають труднощі під час підготовки?

Не дивина, але зазвичай це фінанси, адже будь-яка ідея потребує фінансів. Ми можемо багато просити, але нам не можуть дати більше ніж є. Минулого року завдяки депутатам і міській раді ми могли прийняти гостей, оплатити їм транспортні витрати. Минулого року, як на мене, насиченість зірок всеукраїнського рівня в Острозі перевершила всі наші очікування. Спершу ми ставились до події критично і в чомусь навіть було відчуття невдоволення. Та були справді дуже потужні заходи. Мені приємно, що люди поїхали з міста з культурним і емоційним збагаченням.

«Острогенесанс» - це ідея, яка покликана розбудити острожан, донести всю цінність міста, в якому їм пощастило народитися, всю відповідальність нащадків князів Острозьких.


 

У скільки етапів пройде фестиваль цьогоріч?

Цьогоріч буде 1 етап і він триватиме 3 дні. Ми свідомо підтягнули його проведення до таких свят – День сім’ї та День матері. Фестиваль відбудеться 13–15 травня. Це вихідні, щоб і острожани, і туристи мали змогу відвідати захід. Скажу відверто, ми більше зорієнтовуємося цього разу на Острозьку громаду. Хочеться активності. Тобто, щоб люди не просто прийшли подивилися, а долучились. Тематика родинна, тому очікуємо, що прийдуть цілими сім’ями.

У соціальних мережах була інформація про те, що в рамках фестивалю планується депутатський бал. Які ще цікавинки відбудуться?

Насправді ідея проведення такого балу була. Та приходить переконання, що насправді люди ще не готові чи недостатньо перейнялися ідеєю. Не можу відкидати проблему костюмів. Бал – це особлива подія. Потрібен не просто такий собі вихідний костюм, а все ж таки смокінг і бальна сукня. Фінанси не зовсім у нас відповідні. Не знаю, наскільки нам вдасться це втілити. Можливо, ми відмовимось від цієї ідеї.

Робимо акцент на сімейний пікнік. Є така ідея: провести організоване сімейне дозвілля з майстер-класами, театралізацією, запрошенням циркових груп. Можливо, акробатів, аніматорів, спортсменів, ляльковий театр. Також буде вулична торгівля, але без жодного алкоголю, агітації, перетягування ковдри або маніпуляції на користь когось.

По-перше, ми хотіли привернути увагу до закинутого парку в Острозі. Ми хочемо показати, що це може бути зона відпочинку без сміття та бруду. Потрібно шукати зовнішніх інвесторів, які би його впорядкували.

Пікнік – це те, на що ми робимо великий акцент. Але його успіх залежить від того, скільки людей прийде і як вони до цього поставляться.

Для мене однією з ключових подій буде концерт родин. Острог просто вражає зібранням талановитих людей. Ідея належить Володимиру Борінову. Він запропонував провести родинний концерт. Це гарно вписується у нашу фестивальну цьогорічну концепцію.


 

Які події, окрім фестивалю, ви плануєте?

Плануємо зараз на перше півріччя. Квітень, травень й червень дуже насичені.

По-перше, відкриття туристичного сезону. Після фестивалю ми вперше долучаємося до всесвітнього руху під назвою День вуличної музики. Він відбудеться 20 травня. Гасло свята: «Найкращий день у році». Музика буде  лунати по всьому місту. Буде розплановано локації по стилях. Можливо, до нас приїде хтось з гостей. Але величезна проблема – це нестача апаратури. День вуличної музики може відбутися і без фінансування, коли музиканти просто збираються й грають. Я думаю, що свято вдасться. Бо є колосальний ресурс в університеті та музичній школі. Я дуже розраховую на підтримку волонтерів саме зі студентської спільноти.  

Буде ще й День міста, який цьогоріч відбудеться 4 червня на Трійцю. Вирішили не переносити, а поєднати ці свята. Ми очікуємо велику делегацію з міст-побратимів – з Беруня, Сандомира. Будемо також наповнювати центр туристичної інформації та планувати інші заходи.

Розмовляла: Вікторія БРОДОСЮК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024