На Острожчині відсвяткували «Новомалинську Любаву»

30 Липня 2018, 12:20
9509

Сотні гостей, десятки творчих колективів, музика, танці, розваги – на Острожчині вчетверте відбувся етнофестиваль «Новомалинська Любава».

Острожани та гості не тільки з Рівненщини, а й усієї України веселилися в Новомалині в неділю, 29 липня.

Приготування біля руїн Новомалинського замку розпочалися зі самого ранку – тут розкинули намети містечка майстрів, де охочі могли придбати речі й прикраси на будь який смак, облаштували фотозони, приватні підприємці розпалили мангали для шашлика, а місцеві господині винесли на продаж домашні смаколики. За 5 чи 10 гривень можна було насолодитися справжніми домашніми стравами: варениками, пельменями, млинцями, дерунами, картоплею з малосольними огірками… До слова, частування з полиць зникали зі швидкістю світла.

2
Новомалинські господині
Новомалинські господині


 

Окрасою свята було три фотозони – облаштовані банери-символи «Новомалинської Любави», «солом’яна фотозона» та декорований риболовецький човен.

Святкова фотозона
Святкова фотозона

 

Упродовж фестивалю в замку для найменших відвідувачів діяв безкоштовний майстер-клас від викладачів художньої школи. Діти мали змогу фарбами намалювати малюнки в традиційному українському стилі. Найменші отримували заготовки, старші імпровізували. За підтримки Острозької районної дитячої бібліотеки також діяла дитяча зона, де малюки могли не тільки сфотографуватися з героями улюблених мультиків, а й почитати та помайструвати.

Майстер-клас із малювання
Майстер-клас із малювання

1
Майстер-клас із гончарства
Майстер-клас із гончарства

 

По 14 год. розпочалася концертна програма. Для гостей танцювали учасники патріотичного флешмобу «Україна – це ми» НВК «Мощаницька ЗОШ І–ІІІ ступенів – дитячий садок», танцювальний клуб «Гармонія» Острозького районного будинку школяра. Вокальними виступами потішили Микола Харковець, учасник численних конкурсів талантів із Розважа, й Анастасія Заєць, солістка Межиріцького будинку культури, а також інші творчі краяни.

Гостей фестивалю вітають народні колективи
Гостей фестивалю вітають народні колективи

 

О 15:00 розпочалося урочисте відкриття фестивалю «Новомалинська Любава». До присутніх звернувся театралізований князь Свидригайло, який згадав про миті розквіту Новомалинської землі й передав право керувати святом його господині – Новомалинській Любаві.

«Любо моєму серцю дивитися на це велелюддя, котре зібралося тут, у цьому древньому місці. Приємно мені споглядати на вас, тож веселіться! Нехай Божа благодать зійде на вас!» – виголосив слова князь Свидригайло.

Театралізовані господарі фестивалю
Театралізовані господарі фестивалю

 

З вітаннями виступили Богдан Турович, голова Острозької РДА, Валентина Стрілецька, очільниця Острозької районної ради, Ярослава Гаврилова, заступниця начальника управління культури і туризму Рівненської ОДА, Лариса Козачук, голова Новомалинської сільської ради.

 

Уже стало доброю традицією в ці теплі дні збиратися тут, на березі мальовничого Новомалинського ставка, на місці, де стояв прекрасний замок, який, я впевнений, ми з часом зможемо відновити, щоб разом із вами згадати наші традиції, культуру, історію, – зазначив Богдан Турович.

 

Валентина Стрілецька переказала вітання від усіх депутатів і виконавчого комітету Острозької районної ради та зазначила, що рівень фестивалю щороку росте, тож понижувати його ніхто не буде.

 

Дуже добре, що фестиваль став щорічним, що не втрачені традиції. Знаю, скільки ресурсів затрачено на його проведення. Насправді, це того варте, – сказала Ярослава Гаврилова, вітаючи учасників фестивалю від імені Олексія Муляренка.

Офіційні вітання
Офіційні вітання

 

Народ, який не пам’ятає своєї історії і культури, не вартий поваги й подальшого життя. Сподіваюся, що такими заходами, як сьогодні, ми показуємо, що наш народ вартий розвитку й усього найкращого, – підсумувала Лариса Козачук, голова Новомалинської сільської ради.

Крім місцевих представників влади, до Новомалина також завітали гості з Республіки Польща та Республіки Білорусь.

Мені надзвичайно приємно, що нас сюди запросили. В Острозі ми були багаторазово, бо наша співпраця триває декілька років. Новомалин – це місце, де промовляють віки. Думаю, що найважливіше, що всі пам’ятки минулого, ціла історія українського, польського, білоруського народів – це те, на основі чого будуємо майбутнє. У Польщі будемо розповідати, що тут, у Новомалині, у нас є друзі… Будуйте прекрасну Україну, будуйте прекрасний Новомалин! – поділився міркуваннями Станіслав Пастернак, староста Сандомирського повіту (Республіка Польща)

1
На фестивалі
На фестивалі

 

Сергій Куницький, заступник голови Пінського районного виконавчого комітету (Республіка Білорусь), розповів, що білоруси з великою радістю прийняли запрошення приїхати на «Новомалинську Любаву», адже між Пінщиною та Острожчиною склалися дружні стосунки. Також гість подарував Богданові Туровичу картину з білоруськими пейзажами. Богдан Михайлович зазначив, що передасть подарунок Новомалинській громаді.

Після офіційних вітань продовжилася концертна програма, яку розпочала Наталія Вегнер із авторською піснею «Як люблю я свою батьківщину». Загалом для гостей фестивалю виступили представники Гощанського, Костопільського, Здолбунівського районів, вихованці «Вернісажу» з міста Нетішина, солісти Дубенського районного будинку культури та інші численні колективи й виконавці.

Не злякав «Новамалинську Любаву» навіть дощ. Присутні ховалися під парасолі й зодягали плащі та продовжували танцювати.

1
Учасників фестивалю не налякав дощ
Учасників фестивалю не налякав дощ

1
На фестивалі
На фестивалі

 

Неабиякий інтерес у присутніх викликали показові виступи з бойового гопака та лицарські бої. До слова, відчути себе справжнім лицарем могли всі охочі, адже після показового виступу позмагатися у вправності й силі дозволили глядачам. Зодягнувшись у спеціальні захисні обладунки, юнаки попарно демонстрували власне вміння. Тим часом дівчата та дітлахи з радістю фотографувалися з лицарями.

Бойовий гопак
Бойовий гопак

Показові лицарські бої
Показові лицарські бої

1
Змагалися юні лицарі
Змагалися юні лицарі

1
Фото з лицарями
Фото з лицарями

 

Крім того, усі охочі могли підкорити стіни Новомалинського замку та відчути дух козацтва.

1
Підкорення стін Новомалинського замку
Підкорення стін Новомалинського замку

1
Було весело
Було весело

1
«Їхав, їхав козак містом, під копитам камінь тріснув»
«Їхав, їхав козак містом, під копитам камінь тріснув»

 

О 19:00 розпочався виступ артистів Рівненської обласної філармонії. Для присутніх на фестивалі співали гурт «Дуліби», Анастасія Янцур, Павло Мищук, Леонід Репета, Сашко Невже.

1
Виступають Павло Мищук та Анастасія Янцур
Виступають Павло Мищук та Анастасія Янцур

Співає Леонід Репета
Співає Леонід Репета

 

Найочікуванішим виступом вечора був, без сумніву, гурт «Мотор’рола». До пізньої ночі не тільки діти і молодь, а й старші весело танцювали та співали.

2
Сашко Невже
Сашко Невже

1
Глядачі чекають виступу «Мотор'роли»
Глядачі чекають виступу «Мотор'роли»

Виступ «Мотор'роли»
Виступ «Мотор'роли»

 

Попри загалом позитивну тональність свята, не обійшлося без пригод. Особливо активного «танцюриста» полісменам довелося вгамовувати кайданками. Чолов’яга напідпитку не просто розважався, а  й намагався прорватися на сцену.

1
Пригоди на «Новомалинській Любаві»
Пригоди на «Новомалинській Любаві»

 

Коментарі
30 Липня 2018, 17:05
Такого класного фестивалю на Острожчині не було!!!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром