У Хорові руйнують пам’ятку архітектури

01 Липня 2018, 11:27
7107

У Хорові знищують пам’ятку архітектури. Зокрема руйнують мур із глухими арками навколо церкви.

Про це повідомляє краєзнавець і мистецтвознавець Микола Бендюк на своїй сторінці в соціальній мережі.

Цю церкву побудував коронний референдар Станіслав Малаховський у 18 ст. До Хорова Малаховський забрав надгробну плиту, вірогідно князя Василя-Костянтина Острозького, частину кам'яного різьблення порталів, та хрести з Богоявленського собору в Острозі, – пояснює цінність пам’ятки Микола Миколайович.

Церковне подвір'я у Хорові
Церковне подвір'я у Хорові

 

Пан Микола розповідає, що вже перештукатурили стіни цементним розчином, затинькувавши різблений напис про фундатора храму, у якому також ішлося про те, що церква будувались як греко-католицька за папи Римського Пія шостого і короля Станіслава Августа.

Напис, який знищили
Напис, який знищили

Елементи, які піддаються реконструкції
Елементи, які піддаються реконструкції

 

Церква є пам'яткою архітектури, але община ніяких дозволів ні на попередні ремонти, ні тим більше на впорядкування території не брала, – обурюється Микола Бендюк.

Фактично знищені елементи пам’ятки нині просто залишені на подвір’ї церкви.

Цінні елементи пам'ятки валяються, як сміття
Цінні елементи пам'ятки валяються, як сміття

 

Нагадаємо, що нещодавно Микола Бендюк протестував проти проведення робіт у садибі Яблоновських. 

 

Фото Миколи Бендюка

Коментарі
03 Липня 2018, 14:04
Це вже далеко не перший випадок, коли московські попи нищать історичні пам'ятки Острожчини. І схоже, що це хвилює лише одного Миколу Бендюка.
03 Липня 2018, 19:55
ви, ущербні, дуже любите розводити срач заднім числом. ви бачите в якому стані знаходиться то все - пісок і глина, що вросли в землю - ні фундаментів, ні водовідведення. добийтесь грошей, щоб дати на відновлення пам&quot;ятки, допоможіть громаді, а тоді патякайте. Воно ж все в маскву не поїде. Потрібно Вам елементи пам&quot;ятки - зверніться - Вам віддадуть в музей під росписку.<br/>Якщо всі такі правильні - дайте відповідь на питання - де поділись сотні експонатів середньовіччя з Острозького музею, які були там ще за совєтів? Де поділись історичні знахідки, знайдені під час розкопок при будівництві корпусів острозької академії в центрі? Продали за копійки? де ті всі склепіння-підземелля? хто цим займається серйозно? Захисники, бля.
03 Липня 2018, 20:07
А Ви конкретно назвіть, що зі знахідок в Острозькій академії пропало???<br/>Маєте докази, що щось продали?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024