Національна експедиція Литви завітала до Острога

24 Червня 2018, 15:34
3523

Близько 30 представників литовської Національної експедиції, серед яких історики, культурні діячі, спортсмени і медійники, які готують серію телепередач про Україну для національного телебачення Литви приїхали до Острога.

У неділю, 24 червня,у нашому місті делегація відвідала Замок князів Острозьких та Національний університет «Острозька академі». Очолює групу професор Вільнюського університету Альфредас Бумблаускас.

«Нам було дуже важливо побачити родове гніздо князів Острозьких, адже у Литві князівська родина – одна із ключових постатей історії. І, зокрема, битва під Оршею входить в десятку найважливіших перемог Великого Князівства Литовського. У Вільнюсі Костянтин Острозький  будував або ж перебудовував головні  храми. Більше того, архітектурний комплекс Замкової гори дуже подібний із будовами часу Острозьких, що збереглися  у Вільнюсі та околицях – і цей культурний симбіоз, ще одна складова, що об’єднує нас з вами.  В Острозі я не вперше, і щоразу я захоплююсь тією величчю родового маєтку Острозьких»,  – литовський історик Альфредас Бумблаускас.

Свій маршрут експедиція розпочала із Любліна. В Україні литовці  планують бути три тижні до 11 липня. Вони уже відвідали Львів, Олеськ, Луцьк. Також запланована мандрівка до Чорнобиля, Києва та основних міст вниз по течії Дніпра, а завершать  подорож — у Чорному морі..

Серія телепередач про цю подорож вже восени цього року з’явиться на литовському і українському телебаченні. Зокрема, телешоу про пригоди та відкриття мандрівників виходитиме в ефірі суспільного телебачення Литви LRT TV. Іноземна делегація основний акцент ставить на висвітлені історичних аспектів колишні міста знаті Великого князівства Литовського. Окрім того, знімаються окремі репортажі про цікавих людей, ремесла, культуру, кухню, природу та ін..

Загалом, експедиція відбувається уже вчетверте, попередні роки  команда здійснила сплав по найбільшій ріці Литви до Балтійського моря. Також була подорож до Білорусі, під час якої досліджували історію Великого князівства Литовського, а третій рік — був присвячений спільним сторінкам історії Литви та Польщі. Цьогоріч же, у пошуках історичних зв’язків, цікавих природніх об’єктів та традицій, мандрівники вирушили до України.













 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024