«Євреїв, які приходять до української літератури, – чимало»: в Острозькій академії відбулася лекція про анти-імперський вибір народів

13 Червня 2018, 14:35
3691

В Острозькій академії відбулася лекція Йоханана Петровського-Штерна про співіснування євреїв та українців у культурному зрізі України 20–70 років ХХ століття.

У вівторок, 12 червня, Й. Петровський-Штерн презентував у стінах вишу книги «Анти-імперський вибір» та «Євреї та українці: тисячоліття співіснування».

Почалася презентація із передісторії написання книги. Зокрема пан Йоханан, який займається переважно ранньомодерною та модерною єврейською історією з акцентом на Східній Європі, розповів, що праця розпочалася з вивчення творчості Мойсея Фішбейна, «українського Рільке» єврейського походження. Згодом до розвідки автор долучив аналіз творів Івана Куліка й Леоніда Первомайського.

«У цій книжці мене цікавила саме доля людей, як їхні тексти відображають любов до батьківщини в історичному контексті, а не суто літературні проблеми», – розповів про концепцію книги Й. Петровський-Штерн.

Йоханан Петровський-Штерн читає вірші досліджуваних авторів
Йоханан Петровський-Штерн читає вірші досліджуваних авторів

 

З гумором розповів Й. Петровський-Штерн про те, як шукав жінку-письменницю єврейського походження. Такою авторкою стала Раїса Троянкер, віршам якою приписували «сосюрівський еротизм».

Значне зацікавлення в присутніх викликала думка науковця про подвійну національну ідентифікацію вивчених авторів, а також жваве обговорення стосувалося подальших перспектив вивчення українсько-єврейських історичних та літературних взаємин.

Усі охочі могли придбати книги з автографом
Усі охочі могли придбати книги з автографом

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024